Kamudaki çalışma sistemini sil baştan değiştiren Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, başbakan ve bakanların ödenek ve yolluklarını düzenleyen 3055 sayılı kanunun ismi, ‘Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun' şeklinde değiştirildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanlara maaş ve temsil ödeneğinden oluşan aylık ücret verilecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara verilecek maaş, milletvekili ödenek ve yolluğuna eşit olacak. Bu maaşa ilave olarak 5 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda ayrıca temsil ödeneği verilecek.
HERKES KENDİ BÜTÇESİNDEN
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile kabineyi oluşturan 16 bakan, göreve başladıkları 10 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere 21 bin 150 lira maaş almaya başlayacak. Bu maaşa ayrıca temsil ödeneği olarak 589 lira 70 kuruş ödenecek. Böylece Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların eline aylık net 21 bin 739 lira 70 kuruş geçecek. Oktay'ın maaşı Cumhurbaşkanlığı ödeneğinden, bakanların maaşı ise yönettikleri bakanlıkların bütçesinden ödenecek. Vekalet durumunda bu tutarlara ilave ödeme yapılmayacak. Milletvekilliğini bırakıp kabineye giren 4 bakan, bakan da milletvekilliğine göre ayda 589 lira 70 kuruş daha fazla ücret almış olacak.
PATRON BAKANLARA DA AYNI MAAŞ
Bakan maaşlarının netleşmesi, özellikle trilyonluk işlerini bırakıp dışarıdan bakanlık görevine gelen şirket sahibi patron bakanlara devlet yönetiminde ne miktar ücret ödeneceğine ilişkin merakı da ortadan kaldırdı. Buna göre ETS Tur'un sahibi Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Maya okullarının sahibi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Medipol hastaneleri sahibi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve kadın girişimci Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın devletten alacağı maaş 21 bin lira civarında olacak.