Yeni eğitim ve öğretim dönemi 17 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Yaz tatilinin bitmesi ile birlikte Türkiye genelinde yaklaşık 18 milyon öğrenci ders başı yapacak. Okulların açılması ile birlikte 1 milyona yakın öğretmen de okullarda görev yapacak. İzmir'de eğitim sendikaları, yeni dönem için uyarılarını ve beklentilerini açıkladı. Eğitim Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, yıllardır süregelen köklü sorunların olduğunu ileri sürerek, yeni eğitim döneminde bu sorunlara köklü çözümler getirilmesini beklediklerini açıkladı. Bina, "Eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm bulmadan eğitimde yol almak, başarıyı yakalamak pek mümkün görünmemekte. Bu çerçevede, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi, atamaların hâlâ mülakatla yapılması ciddi sorunlara neden oluyor. Ayrıca erkek kamu görevlilerine dayatılan darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliğinin varlığı, kariyer basamaklarına ilişkin belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, atama ve yer değiştirme süreçlerindeki istikrarsızlık, can yakmayı sürdürüyor" diye konuştu. Bina, yeni eğitim döneminde aşılmasını bekledikleri sorunların bulunduğunu aktararak, "Yönetici görevlendirme süreçlerinde mahkeme kararlarının doğurduğu sıkıntılar, vadedilen 3600 ek gösterge konusunda halen adım atılmamış olması, eğitimcilerin şiddete maruz kalması, okullara bütçe gibi çözüme kavuşturulması gereken sorunların yeni eğitim-öğretim yılı içerisinde aşılmasını bekliyoruz" dedi.
'OKULLAR YETERSİZ, DERSLİK AÇIĞI VAR'
Eğitim İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Adem Yıldırım ise ekonomik krizin faturasının Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) kesildiğini ileri sürerek, "Tasarruf tedbirleri bahanesiyle MEB bütçesinin, 2 milyar TL'si kesildi. En fazla kesintinin ise okul onarımları ve öğrenciler için verilen yardımlardan yapılması, siyasi iktidarın eğitime verdiği önemin göstergesi olmuştur. Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte okul, derslik ve öğretmen açığı hızla büyümektedir. Bugün Türkiye'de halen öğretmeni olmayan okullar bulunmaktadır" dedi. Türkiye'deki okulların yarısından fazlasında ikili eğitim yapıldığını, öğrencilerin birleştirilmiş sınıflarda eğitim aldığını söyleyen Yıldırım şöyle dedi:
"Hala taşımalı eğitim uygulamasına devam edilmekte. Okullardaki altyapı ve donanım eksiklikleri, nitelikli bir eğitim politikasının yürütülmesinin önünde büyük bir engeldir. Okul yetersizliği ve derslik açığının yanında, acil çözüm bekleyen en önemli sorun, öğretmen açıklarıdır."
Adem Yıldırım, okul masraflarının da arttığını kaydederek, "İlkokul 1'inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1624 TL, ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1700 TL, liseye başlayan öğrencinin ise 1829 TL'dir. Asgari ücretle yaşamını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için bir aylık maaşının tamamını harcamak zorunda kalacak" dedi.