Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü engelli erişimine uyumlu hale getirildi. Höyüğe Engelsiz İzmir Projesi kapsamında kırmızı bayrak çekildi.
Bornova ilçesindeki 8 bin 500 yıllık Yeşilova Höyüğü’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Engelsiz İzmir Projesi kapsamında bugün kırmızı bayrak verildi. Engelli erişimine uyumlu hale getirilen höyük İzmir’de kırmızı bayrak almaya hak kazanan 62. yer oldu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Kırmızı Bayrak Komisyonu üyeleri, ENGELSİZ İZMİR Yürütme Kurulu üyeleri, ilçe belediyeleri başkanlarının eşleri ve engelli derneklerinin katıldığı kırmızı bayrak töreni Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ve eşi Ufuk İduğ ev sahipliğinde yapıldı.
Engelli insanların hayatın her alanında olması için çalışma yürüttüklerini anlatan İduğ, "Keşke Türkiye İzmir gibi olsa" diyoruz, bu çok doğru bir slogan olur. Özel insanlara hepimizin destek olması gerekiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesinin kırmızı bayrak projesinin daha ileriye taşınması için herkese önemli görev düşüyor." dedi.
Törende Kırmızı Bayrak Komisyonu Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, engelsiz bir kentin temel insan hakkı olduğunu vurguladı. Engelsiz turizmin önemine de değinen Özkan, bu yıl denize kıyısı olan ilçelerdeki plajların da engelli erişimine uyumlu hale getirileceği ifade ederek “İzmir engelsiz turizmde önemli bir nokta olacak” dedi.
Özkan kent için yaptıkları çalışmalar dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratı olarak belediye başkan eşlerine de teşekkür etti.
“Biz eşlerimizin yanındayız, eşlerimiz de bizim yanımızda”
Törende başkan eşleri olarak aldıkları sorumluluğun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer ise birlikte çalışma yürüttüğü 30 belediye başkanının eşinin sözcüsü olarak konuşma yaptığını söyledi. Soyer şöyle devam etti: “Biz şuna inanıyoruz; kamuyla vatandaşın arasında bir köprü var; sivil toplum kuruluşları. Bizler de İzmirli ve sorumlu vatandaş olarak bu sivil toplum kuruluşlarında görev alıyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Biz arkadaşlarımızla çok keyifli çalışıyoruz her zaman. Biz eşlerimizin yanında yız, eşlerimiz de her zaman bizim yanımızda.”
Dünyada yaklaşık 150 milyon engelli bireyin her yıl turist olarak hareket ettiğini ifade eden Soyer, “Ancak bu 150 milyon turist Türkiye’ye uğramadığı gibi İzmir’e de uğramıyor. Bu sadece ören yerleriyle ilgili değil; restoranlar, kamusal alanlar ve otellerin de bu alanda eksikleri çok fazla. Bu 150 milyon İzmir’e de uğramalı. Bunu sadece turizmden pay almak için söylemiyorum, engelsiz erişimin insan hakkı olduğu için söylüyorum” dedi. Soyer, kırmızı bayrak uygulamasıyla Yeşilova Höyüğü’nü engelli turizmine kazandırmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Mustafa İduğ, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer ve engelliler kırmızı bayrağı göklere çekti ve Doç. Dr. Zafer Derin eşliğinde Yeşilova Höyüğü gezildi. Gezinin ardından engelli derneklerinin beklentileri, görüş ve önerileri üzerine toplantı yapıldı. Toplantıda engelli çalışmalarının gelişimi için kooperatifleşmenin öneminin altı çizildi.
Kırmızı Bayrak nasıl alınıyor'
Kırmızı Bayrak almak için öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na yazılı olarak başvuruluyor. Komisyon üyeleri arasından belirlenen komite, mekânı yerinde inceliyor ve rampalar, mekân içi yatay dolaşım, mekân içi dikey dolaşım, yönlendirme ve işaretler gibi kriterlere göre değerlendirerek komisyona rapor sunuyor. Komisyon, alan ın erişilebilirlik özeliklerine göre kararını veriyor. Olumlu karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayından sonra kesinleşiyor ve ilgili mekân Kırmızı Bayrak almaya hak kazanıyor.
Kırmızı Bayrak, 1, 2 ve 3 yıldızlı olmak üzere üç kategoride veriliyor. Tek yıldız erişilebilirlik kriterlerinin yüzde 60’ını, 2 yıldız yüzde 75’ini, 3 yıldız ise en az yüzde 90’ını sağlayan alanlara veriliyor.
İzmir’de Kırmızı Bayrak sahibi mekanlardan bazıları şöyle: İzmir metrosu, ESHOT’a bağlı otobüsler, üst geçitler, Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı üst geçitler, İZDENİZ A.Ş.’ye bağlı vapurlar ve iskeleler, Bayraklı Kurs Merkezi, Buca Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim ve Araştırma Merkezi, Koçtaş Bornova Şubesi, Renaissance İzmir Otel, Bornova Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Aliağa Devlet Hastanesi.
8 bin 500 yıllık
Yeşilova Höyüğü, İzmir'deki en eski yerleşim alanı ve Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden biri olarak anılıyor. Buradaki yerleşik yaşam 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Höyükteki kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülüyor.
4 bin 200 metrekarelik kapalı alana sahip Yeşilova Höyüğü’nde ziyaretçi merkezi, müze, kazı evi, Neolitik köy ve geniş bir park alanı bulunuyor.