Binali Yıldırım, "CHP temsilcisi konuşmacı burada bu konuyu ele alırken, sayın Cumhurbaşkanımızın bir şekilde olmadığı halde bu değişikliğin ne olacağı yönünde bir görüş söyledi. 'Bu değişikliğin arkasında kim olacak' dedi. Ben söyleyeyim; bu anayasının arkasında 316 imzası olan Ak Parti olacak. Uzlaşarak ülke sorununu çözmede siyaset üstü anlayış gösteren MHP olacaktır. Meclis onay verir de milletin önüne giderse, 79 milyon vatan evladı olacak. Tabi bu kapı ana muhalefet partisine de sonuna kadar açıktır, bekliyoruz" diye konuştu.
"Cumhurbaşkanı seçiminde daha etkin rol oynayacaktır"
Binali Yıldırım, siyasetin ve siyasetçinin asli görevinin ülkenin sorunlarını çözmek olduğunu bildirerek şöyle devam etti: "Sorunları geleceğe havale etmek, siyasi bir yöntem olamaz. AK Parti 14 yıllık iktidarında sorunları torunlara havale etmedi, çöze çöze bugünlere geldi. Bu teklif Meclisimizin takdirindedir. Yüce Meclis, enine boyuna görüşerek değerlendirecek, onay vermesi halinde millet karar verecektir. Değişiklik teklifinde bu bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Sürecin başında üç parti olarak yaptığımız çalışmaları içeren maddelerin büyük kısmı da yer almaktadır. Teklifte ana muhalefet CHP'nin de mutabık olduğu maddelerin yer aldığını ifade etmek isterim. Yeni getirilen yönetim sisteminde kuvvetler ayrılığı net şekilde ortaya konmuştur. Yürütme karar süreçleri çok hızlanacaktır. Cumhurbaşkanı yürütme yetkisini kullanmış olacaktır. Aynı zamanda sorumluluğunu da yerine getirecektir. Bazı tartışmaların aksine siyaset kurumunu daha da güçlendiren bir anayasadan bahsediyoruz.
Bu sistemle siyasi partiler Meclis'in oluşmasında olduğu gibi, cumhurbaşkanı seçilmesinde de daha etkin rol oynayacaktır. Rejim değişikliği, esasen eksen kayması tartışmaları boş ve anlamsız hale gelmiştir. Türkiye'nin ekseni, yolu bellidir. Yolu muasır medeniyetler yoludur. Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği yoldur. Ve rejim tartışmaları 1923 yılında tamamen kapanmış, sona ermiştir. Meclisin ve halkımızın desteğiyle ülkemizde siyasi istikrarı kalıcı kılan bir anayasa değişikliğini yüce Meclis çıkarmaya muktedirdir. Ülkemize, milletimize ve cumhuriyetimize hayırlı olsun."
Çankaya'daki zirve
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldiklerini hatırlatan Yıldırım, "Konu terör ve terörle mücadele ise gerisi teferruattır anlayışıyla her türlü teröre karşı bir ve beraber olma, ortak tavır gösterme konusunda bir uzlaşma içerisinde olduk. Bu vesileyle bir kez daha sayın genel başkanlara milletimin huzurunda teşekkür ediyorum. Bütün dünyaya bir kez daha gösterdik ki terör hiçbir şekilde bu milleti ayrıştıramaz. İktidarıyla muhalefetiyle terör karşısında el ele, omuz omuza birlikteyiz." ifadelerini kullandı.
Başbakan'ın konuşmasından başlıklar
Başbakan Binali Yıldırım, Musul'un ve Telafer'in DEAŞ terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte, bazı Şii milis gruplarca bir etnik katliamın ve demografik yapının değiştirilmesine yönelik faaliyetlerin önüne geçmek gerektiğine dikkati çekerek, "Bu konu bizim kırmızı çizgimizdir. Musul Musulluların olmalıdır, Telafer'deki yapı asla değiştirilmemelidir" dedi.
Kıbrıs'ta çözüm olacaksa bu çözüm mutlaka adil yönetişim, dönüşümlü başkanlık, iki tarafın haklarına, hukukuna, mülkiyet haklarına saygı göstereceği ve Türkiye Cumhuriyetinin etkin garantörlüğünü temin edecek çözüm olmalıdır.
Türkiye olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğü ile ilgili herhangi bir sorunumuz yoktur. Suriye Suriyelilerin olmalıdır. Yarım milyondan fazla korumasız insanın kanına giren rejimin hayatiyetini sürdürmesi Suriye'de mümkü değildir. Mutlaka oluşacak yeni yönetimin Suriye'yi teşkil eden bütün etnik yapıları temsil edecek şekilde oluşturulması ve tekrar bir istikrarsızlığa sürüklenmemesi en büyük hedefimizdir.
Dediğimiz çok basittir; bir terör örgütünü kullanarak bir başka terör örgütünü yok etmeye çalışmak, olabilecek en büyük basiretsizliktir. Peki yok ettiğiniz DEAŞ'tan sonra o terör örgütünü yok etmek için hangisini kullanacaksını? El Kaide'yi bitirmek için Taliban'ı kullandınız, şimdi Taliban başınıza bela oldu; onu nasıl yok edeceksini? Onun için yol yakınken inşallah Amerika'nın yeni yönetimi bu fahiş hatadan dönecek ve yıllardır dost ve müttefiki olan Türkiye'nin bu uyarılarına erken kulak verecektir diye düşünüyoruz.
Fırat Kalkanı asla bir genişleme, istila hareketi değildir. Fırat Kalkanı'nın amacı, bir yandan DEAŞ terör örgütüne karşı gereken temizliği yapmak, diğer yandan güney hudutlarımızdan ülkemize yönelen tehditleri ortadan kaldırmak, insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır.
- Yenikapı ruhu terör karşısında yeni bir uzlaşmayı da beraberinde getirdi.
- Adı ne olursa olsun, bütün terör örgütleri aynıdır. Hepsi insanlığın düşmanıdır.
- Rejim tartışmaları 1923 yılında tamamen kapanmış ve sona ermiştir.
- Türkiye olarak Halep'ten gelecek 80 bin sığınmacı için hazırlıklarımızı başlattık.
- Fırat Kalkanı Harekatı ile 2 bin metre kareden fazla bir alan terör örgütlerinden temizlenmiştir.
- Avrupa'nın bütün demokratik değerlerinden yanayız. Bizim rahatsızlığımız çifte standarttır.
Bütçe kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı kabul edildi.