Ege Postası
Geri

Yine Teksas kanunu

Maganda kurşunları can almaya devam ederken, TBMM’ye yeniden sunulan tasarı ile silahlanmak kolaylaşıyor. Heyet raporu da kaldırılıyor.
Yine Teksas kanunu
Haberler / Güncel
30 Nisan 2013 Salı 09:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - Yaklaşık üç yıl önce TBMM’ye sunulan ve bireysel silahlanmayı teşvik eder nitelikteki hükümleri nedeniyle tepki üzerine yasalaşamayan Silah Kanun tasarısı yeniden Meclis’e gönderildi. Tasarıda tepki çeken hülümler yine korundu. Tasarınnın yasalaşması için silah lobilerinin de kulis yaptığı bildirildi. 
Geçen dönem görüşülemeyen ve kadük kalan tasarı ile silah ruhsatı alma yaşı av ve pompalı tüdekler için 18, diğer silahlar için 21 olarak belirleniyor. Mevcut yasaya göre silah ruhsatı alacak kişilerin,“Nörolojik, Psikolojik ve Fiziki” rahatsızlığı olması ve tam teşekküllü devlet hastanesinden 6 hekimin imzasını taşıyan rapor gerekiyor. Yeni tasarı ise, heyet raporunu kaldırıyor ve tek hekimin imzasını yeterli buluyor. 
Mevcut yönetmelikte silah ruhsatı için 21 olan yaş sınırı yeni kanun tasarısında da aynı şekilde korunuyor. Ancak bu sınırın 25 yaşa çıkarılması isteniyor. Halen mahkeme binaları,hastaneler, cezaevleri, TBMM, parti toplantıları, spor karşılaşmaları, havaalanı ve uçaklara silahla girilmesi yasak… Yeni yasa da bu hükmü koruyor. Ancak bar, pavyon, gece kulübü, düğün salonu, diskotek gibi alkollü yerlerin de kapsama dahil edilmesi isteniyor.

ÜÇ BİN ÖLÜM
Silah Kanunu tasarısı için, geçmişte bir yıl ve üzeri hapis cezası aldığı için veya ateş ettiği gerekçesiyle halen ruhsat alamayan siyasetçiler de kulis yürütüyor. Yasal engeli olan milletvekilleri ve belediye başkanları kendi lehlerine değişiklik için kulis yapıyor.
Türkiye’de yılda yaklaşık 3 bin kişi ateşli silahlarla ölüyor. Cinayetlerin yüzde 60’ında ateşli silah kullanılıyor. Her 10 kişiden birinde ve her üç evden birinde ateşli silah bulunuyor. Evde silah olması, cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerle ölüm riskini yüzde 40 oranında arttırıyor. Tartışma, kıskançlık, namus gibi olaylarda da silah kullanımı yüzde 90’ı buluyor. 
Mevcut yasa uyarınca kamu görevlileri dışında, arıcılardan kuyumculara, sanayi ve ticaret oda yöneticilerinden, müteahhitlere kadar çok değişik meslek mensuplarına silah verilebiliyor. Halen taşıma ruhsatı alanlar Maliye’ye 3 bin lira, bulundurma ruhsatı alanlar ise, 980 lira harç ücreti ödüyor. (Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası