Geçtiğimiz Eylül ayında 130 kişilik işadamı grubu ile Polonya’da iş ve ticaret forumu düzenlediklerini kaydeden Yorgancılar, “Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya AB’ye mal satmak için çok önemli üretim merkezleri olacak yerler. 2017’de Romanya veya Macaristan’a benzeri bir seyahat daha düzenleyerek İzmir’deki sanayicilerin orada üretim ve ticareti geliştirmelerine zemin oluşturacağız. Amacımız ülkemiz, bölgemiz sanayicisine uzun vadeli kazanç kapıları oluşturmak” dedi.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich, Ticaret Ateşesi ZSofia Kakas, Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay Macar ve Macaristan İzmir Fahri Konsolosu Christopher Dologh, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. Başkonsolos Balazs, Türkiye-Macaristan arasındaki ticaret hacminin çok yetersiz olduğunu belirterek, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya gibi Orta Avrupa ülkelerine odaklanacak daha çok sayıda Türk firması bulma misyonuyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini kaydetti. Başkonsolos Balazs, “Macaristan 9 milyon nüfuslu bir ülke. 9 milyon nüfuslu bir ülke olarak 100 milyar dolar ihracatımız var. Türkiye nüfusuna göre daha çok ihracat yapabilir. Bunun için bu hedef pazarların iyi bilinmesi önemli. Bu konuda da biz her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da nüfus-ihracat orantısının verimli ihracatın nasıl yapılması gerektiğinin en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Yorgancılar, “Macaristan’ın AB’nin içinde olmasının çok büyük avantajı var. Gelişmekte olan bir ülke. Üretimin Almanya ve Fransa gibi işçilik ücretleri yüksek ülkelerden Macaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti gibi daha uygun işçilik maliyetleri olan ülkelere kaydığını görüyoruz” dedi. Macaristan’ın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya’nın Avrupa Birliği’ne mal satmak için önemli üretim merkezleri olacak yerler olduğunu belirten Yorgancılar, Avrupa’da imalatın Batı’dan Doğu’ya kaydığı tespitinde bulundu. Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olması ile malların serbestçe gezdiği ama vatandaşların gezemediği bir durum yaşandığını kaydeden Yorgancılar, “Kazan-kazan mantığıyla ülkelerin birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Bu kapsamda Eylül ayında 130 işadamı ile Polonya’da iş ve ticaret forumu düzenledik. 10 gün önce de TOBB görevim dolayısıyla Romanya’daydım. İki pazarı da çok iyi biliyorum. Çek Cumhuriyeti ve Macaristan da üretim yapılıp ürünlerin AB’ye satılabileceği ülkeler arasında. 2017’de Romanya veya Macaristan’a bir seyahat daha düzenleyerek İzmir’deki sanayicilerin orada üretim ve ticareti geliştirmelerine zemin oluşturacağız. Amacımız ülkemiz, bölgemiz sanayicisine uzun vadeli kazanç kapıları oluşturmak” şeklinde konuştu.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ziyaretin ardından Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich’a plaket verdi.