Yorgancılar'dan genç girişimcilere öneriler
TÜRKİYE Barolar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Genç Girişimciler Kurulu, yeni dönemin ilk kapsamlı toplantısını Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) yaptı. Toplantıya katılan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 40 yıllık ticaret hayatında edindiği bilgileri genç girişimciler paylaştı. Girişimciliğin artması için Türkiye'deki eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini savunan Yorgancılar, Türkiye'deki genç nüfusta işsizliğin yüzde 18 olmasına rağmen, nitelikli ara eleman bulunamadığına dikkat çekti.
İZMİR- EBSO'daki yapılan toplantıya, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOBB İzmir İl Genç Girişimciler Komisyonu Başkanı Selim Kacar, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul Üyesi Sezai Hazır, İzmirli genç iş insanları ve davetliler katıldı. TOBB Genç Girişimciler Üst Kurul Üyesi Sezai Hazır girişimciliğin önünün açılması gerektiğini vurguladı. Hazır, "Bizde yıllarca 'İcat çıkartma, elinin hamuruyla erkek işine bulaşma, eski köye yeni adet getirme' gibi cümlelerle çocuklar yetiştirildi. Bu doğru bir yaklaşım değil, icat çıkartın, elinizin hamuruyla erkek işine bulaşın ve eski köye yeni adetler getirin. İcat çıkartmadan girişimci olunmaz. Deneme yanılma yoluyla icatlar yapılmalı, hayal kurulmalı. Eğitim sisteminin de geliştirilmesi lazım. Bu eğitim sistemi girişimci yetiştirmez. Ayrıca bizim ülkemizde iş dünyası da tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi özgür ve demokratik bir ortamda çalışmalı. Ülkemizde durum böyle olmadığından dolayı siyasilere ters bir şey söylediğinizde ananızı ağlatırlar. Ama bir ABD'de böyle bir şey olmaz. ABD'de Cumhuriyetçi de başa gelse Demokrat da başa gelse işadamı için önemli değildir. Çünkü orada kurumsal bir devlet yapısı var. Ayrıca, siz eğer diğer ülkelerle rekabet etmek istiyorsanız, hukuki açıdan da şartları eşitlemelisiniz" diye konuştu.
ELEMAN BULMAKTA SIKINTI ÇEKİLİYOR
Yaklaşık 40 yıldır ticaretle uğraştığını dile getiren Yorgancılar, bu süre içinde çeşitli zorlukla karşılaştığını ve genç girişimcilerin karşılaştıkları zorluklar karşısında pes etmemeleri gerektiğinin altını çizdi. İşsizlikle ilgili de bilgiler veren Başkan Yorgancılar, "Türkiye'de genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 18, ama ben çalıştıracak kalifiye ara eleman bulamıyorum. Üniversitelerin sanayicilerle birlikte hareket etmesi gerekiyor. Kütüphanede saklanan bilgiyle ülke kalkınamaz. En son bilgilere de sahip olsanız, onu sanayide değerlendiremezseniz bir şey ifade etmez. Bizde öğrenme odaklı değil, sınıf geçme odaklı bir eğitim sistemi var. Girişimciliğin artması için eğitim sistemi değişmeli. Hedef sınıf geçmek değil birşey öğrenmek olmalı. Meslek liselerinin çalışma sistemi tek elden yürütülmeli. Öğrenciler eğitim kadar staja da yönlendirilmeli, staj süreleri uzatılmalı. Stajın da yalnızca geçer not almak için yapılmaması gerekiyor. Araştırmalara göre, kültürlerin sürekliliği için doğurganlığın yüzde 2.1 olması gerektiği belirlenmiş. Yani nüfus azaldıkça kültürlerin de azalacağı ortaya çıktı. Ama siz doğurganlığı arttırırken insanların da kaliteli ve sağlıklı eğitim almasını sağlamalısınız. Her zaman şunu söylüyorum, dünyada her evde bir Türk malı olabilir. Bunu başarabiliriz, elimizde her şey var" dedi. Konuşmaların ardından soru cevap bölümünde, Yorgancılar genç girişimcilerle bilgilerini paylaştı.