Yorgancılar’dan TOKİ çıkışı: Fabrika yapsın!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, sanayicinin finansman sorununun çözümü için TOKİ'nin konut yerine fabrika yapmasını önerdi. Yorgancılar, "Fabrika açmak isteyen sanayici en büyük parayı arsaya veriyor, üzerine fabrikayı yapıyor, içine makinaları koyuyor, parası kalırsa işletme sermayesi koyacak, yoksa kredi için bankaların kapısını çalıyor" dedi.
DHA'nın sorularını yanıtlayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicinin yatırım yaparken finansmanda zorlanmasının önüne geçebilmek için TOKİ'nin konut yerine fabrika yapmasını önerdi. Yorgancılar şöyle konuştu: "TOKİ konut yapıyor. TOKİ olarak fabrika yap. Konutu yapıyorsun 60- 120 ay vadeyle satıyorsun. Fabrika açmak isteyen sanayici en büyük parayı arsaya veriyor, üzerine fabrikayı yapıyor, içine makinaları koyuyor, parası kalırsa işletme sermayesi koyacak, yoksa kredi için bankaların kapısını çalıyor. Sonra 'işimi nasıl idare edeceğim' diye uğraşıyor. Halbuki TOKİ fabrika yapsa ve 10 yıl vadeli satsa, sanayici bankaya gideceğine, bankaya harcayacağı para işletmeye girer, işletme sermayesini oradan karşılar" dedi.
'SANAYİLEŞME İKİNCİ PLANDA KALDI'
Sanayileşmenin ikinci plana atıldığını da öne süren EBSO Yogancılar sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye üreterek büyümüyor. Yapıp satmamışız, alıp satmışız. 2004- 2014 tarihleri arasında sanayinin kullandığı kredi yüzde 749 artarken, inşaat sektörünün kredi kullanımı yüzde 2062 artmış. İnşaat sektörüne karşı olan bir düşünce içinde değiliz. Çünkü inşaat sektöründe kullanılan tüm ürünler sanayi ürünleri. Bunları biz üretiyoruz. Biz sanayi sektörüne daha fazla destek verilmesini, yatırım ortamının iyileştirilmesini istiyoruz."
YEREL KALKINMA VURGUSU
EBSO Başkanı Yorgancılar, yerelde kalkınma olmadığı sürece ülkenin gelişemeyeceğini belirterek, İzmir'de endüstri bölgeleri olması gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, "Aliağa bölgemizi plastik, petro-kimya ve demir-çelik, Bayındır'ın çiçekçilik, Tire- Ödemiş'in süt ve süt ürünleri merkezi olması şart. Yani yerelde kalkınma. Bu olursa ülkenin refah seviyesi daha da artacak" diye konuştu.
"İZMİR KENTİ YENİDEN PLANLANMALI"
EBSO Başkanı Yorgancılar, İzmir'in İstanbul ile kıyaslanmamasını, bu kentin kendi özelliklerini geliştirerek büyümesini şart koştu ve şöyle devam etti: "İngiltere'de Manchester Londra ile yarışmıyor. Onun konumu farklı. İzmir kendi özellikleriyle gelişmeli. Allah'ın lütfu burada tarım, ticaret, sanayi sağlık turizmi var. Enerji kaynaklarını geliştirebilirsin. İzmir'in yeniden planlanması lazım. Kentsel dönüşüm büyük fırsat. Bunun için yerel yönetim ve odalar katkı koymalı. Kimsenin itiraz etmeyeceği planlar yapılmalı. Deniz ulaşımı aktif kullanılmalı, trafik rahatlatılmalı. İzmir'in sağlık turizminin ön plana çıkması gerekiyor. Turizm sezonu sadece Çeşme'de 3- 4 ayla kalmamalı, 6 aya çıkarmak lazım. Jeotermal önemli fırsat. İzmir yaşanacak şehir. Tarıma, turizme ve bölgesel kalkınmaya önem verilmeli."
'SİYASET İÇİN FAZLA DUYGUSALIM'
Adı, her genel ve yerel seçimde potansiyel adaylar arasında geçen Yorgancılar, kendisine yakıştırılan 'siyasetçi' unvanını aşırı duygusallığı nedeniyle taşıyamayacağı görüşünde. Yorgancılar bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: "Her seçimde yakıştırmalar oluyor ama ben siyaset yapamam, beceremem. Siyaset için fazla duygusalım. Kente hizmet etmenin farklı yolları var. Bunlardan biri siyasetken, biri de oda başkanlığı. Ben bu görevimi Hem EBSO'da hem TOBB'da iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. EBSO'da Son seçime rakipsiz girmem de sanırım iyi yaptığımı gösteriyor."