Yüce Divan için üç senaryo var
Dört eski bakan için Yüce Divan oylaması 5 Ocak’ta yapılacak. Kulislerde üç farklı senaryo konuşuluyor. Bunlar, eski bakanların yargılanmasına engel olmak, hafif suçlardan sevk ve Genel Kurul’daki gizli oylamayla muhalefetin önergesinin desteklenmesiyle Yüce Divan kapısının açılması
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son açıklamaları ve kurmaylarının, “milletvekilleri vicdanlarıyla hareket edecek” vurgusunu yapmaları eski bakanlar için, “Yüce Divan yolu açılabilir” yorumlarına yol açarken, kulislerde Yüce Divan’a sevk ve aklama yönünde üç farklı senaryo dillendiriliyor. Eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki Soruşturma Komisyonu Yüce Divan oylamalarını 5 Ocak’ta gerçekleştirecek. Toplantıda her bakan için ayrı ayrı Yüce Divan oylamaları yapılacak. Oylamalar sonucu komisyonun Genel Kurul’a sunacağı raporun eski bakanların Yüce Divan’a sevki ya da sevkedilmemeleri yönünde mi olacağı netleşecek.
Oylama belirlenecek
Bu oylamaların bakanlara yöneltilen her suçlama için ayrı ayrı mı gerçekleştirileceği yoksa her bakan için tek bir oylama mı yapılacağı ise komisyonca o gün kararlaştıralacak. Muhalefet kanadı her bakan için tek oylama yöntemini savunurken, Ak Parti kanadı ise soruşturma önergesinde yer alan her suçlama için ayrı ayrı Yüce Divan’a sevke gerek olup olmadığının oylanmasını istiyor. Muhalefetten beş, Ak Parti’den dokuz üyenin bulunduğu komisyonun ayrı ayrı oylama yöntemini benimsemesi halinde eski bakanların sadece belli suçlamalardan Yüce Divan’a sevki mümkün olabilecek.
Önergedeki suçlamalar
Soruşturma önergesinde Güler’e, “Resmi belgede sahtecilik, rüşvet, nüfuz ticareti, gizliliğin ihlali”; Çağlayan’a, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, rüşvet”; Bağış’a, “Rüşvet, nüfuz ticareti”; Bayraktar’a ise, “Nüfuz ticareti, görevi kötüye kullanma” suçlamaları yöneltiliyor. Her fiil için ayrı oylama yapılması durumunda komisyon eski bakanlar için örneğin cezası 4 yıldan başlayan, “rüşvet” suçu yerine cezası 1 yıldan başlayan “nüfuz ticareti” ya da 2 yıldan başlayan “görevi kötüye kullanma” suçundan Yüce Divan’a sevk kararı alabilecek. Kulislerde Ak Parti’nin bu yöntemi istemesi, hem “Yüce Divan’da aklansınlar” görüşünü savunan çok sayıda milletvekilinin bulunduğu parti grubunu hem de kamuoyunu tatmin etmeye yönelik taktiksel bir hamle olarak değerlendiriliyor. Parti yönetiminin bu yolla Genel Kurul’daki oylamada partide bölünme olasılığını da ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtiliyor.
Önerge krizi kapıda
Meclis soruşturma tarihine geçecek bu yöntem, Genel Kurul’daki görüşmelerde ise, “önerge” krizine yol açacak. Çünkü soruşturma komisyonlarının Yüce Divan’a sevk etmeme yönündeki raporlarına karşı Genel Kurul’da, “Yüce Divan’a sevk” yönünde önerge verilebiliyor. Ancak belli suçlardan da olsa Yüce Divan’a sevk öngören rapora karşı sevk kapsamını genişleten önerge verilip verilemeyeceği tartışma konusu. Ak Partili hukukçular, muhalefetin tüm suçlardan Yüce Divan’a sevk talebi içeren önergesinin işleme alınamayacağını savunuyor.
İşte kulisteki seçenekler
Kulislerde Yüce Divan oylamalarına yönelik dillendirilen senaryolar ise şöyle:
l Dört eski bakana aklama: 17-25 Aralık soruşturmalarını iktidara yönelik darbe girişimi olarak nitelendiren Ak Parti, ısrarla savunduğu bu tezi kendi eliyle çürütmemek için, siyaset dışı kanadına yönelik, “takipsizlik” kararına da vurgu yaparak gerek komisyon aşamasında gerekse Genel Kurul’daki oylama sırasında eski bakanlarının arkasında durarak Yüce Divan’da yargılanmalarına engel olacak. Kamuoyunun rahatlatılması için ise parti içi disiplin ve denetim mekanizmaları devreye sokulabileceği belirtiliyor.
l Hafif suçlardan sevk: Eski bakanların tümü ya da bir bölümü kendilerine yöneltilen suçlamaların bir bölümünden Yüce Divan’a sevk edilecek. Böylece hem Ak Parti grubu içindeki, “Meclis’te parmakla değil yargıda aklansınlar” tezini savunan milletvekilleri hem de kamuoyu tatmin edilecek.
l Sürprizli senaryo: Komisyondan Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar çıksa dahi, Ak Parti içinde hukuken olmasa bile vicdanen eski bakanların Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini düşünen çok sayıda milletvekili Genel Kurul’da “gizli oylama”nın tanıdığı serbestlikten de yararlanarak muhalefetin vereceği önergeyi destekleyerek Yüce Divan kapısını açacak.(HÜRRİYET)