Ege Postası
Geri

Yüksel, çocuk ve genç işçilerin durumunu sordu

CHP İzmir Milletvekili Alaattin YÜKSEL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılmak üzere, çocuk ve genç işçilerle ilgili bir soru önergesi verdi.
Yüksel, çocuk ve genç işçilerin durumunu sordu
Haberler / Politika
13 Aralık 2013 Cuma 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılmak üzere, çocuk ve genç işçilerle ilgili bir soru önergesi verdi. Yüksel, “Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgütün (Anti-Slavery International), dünyada çocuk işçilerle ilgili hazırladığı haritada yer alan sorunlu ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu” söyledi.

Önergede, denetlenmesi gereken iş yeri sayısını (2003-2013 yılları aralığında), bu işyerlerinin kaçında çocuk işçi çalıştırıldığını ve 16 yaşın altında aktif olarak çalışma hayatının içinde olan çocukların sayısı sordu. 2003-2013 yılları aralığında, her yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere, kayıtdışı çalışan/çalıştırılan çocuk işçilerin illere ve bölgelere göre dağılımını, 4857 sayılı İş Kanununun “Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı” başlıklı 71 inci ve 73 üncü maddesine göre ceza alan işyeri sayısını ve ne kadar ceza ödendiğini de sorularına ekleyen Yüksel, 2003-2013 yılları arasında meydana gelen iş kazalarında yaşamını kaybeden çocuk işçileri, çalışamaz hale gelen ve meslek hastalığına yakalanan çocukları sordu.
Önergede 2003-2013 yılları arasında, iş yerinde meydana gelen kazalar sonucu hayatını kaybeden ve sakat kalan 16-18 yaş arası genç işçilerin sayısı ve kayıt dışı çalışanların oranı ve sayısı konusunda bilgi istedi. “Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”e dikkati çeken Yüksel, 16 yaşını doldurmuş gençlerin ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasının önünü açacak bir düzenleme değişikliğinin genç işçi sömürüsüne neden olduğunun altını çizdi. Çocuk ve genç işçileri, ucuz işgücü olmaktan ve kayıt dışı çalışmaktan kurtarılması bu konuda önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Yalnız, çocuk ve genç işçileri değil tüm işçileri kapsayan bir soru daha yönelten Yüksel, 2012-2013 yılları arasında meydana gelen iş kazalarını, yaşamlarını kaybeden, çalışamaz hale gelenleri, kalıcı meslek hastalığına yakalanan ve bu nedenle yaşamlarını kaybeden işçilerin durumunun önemine dikkati çekti. Bakanlığın iş güvenliği ve işçi sağlığı konuunda gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini, TMMOB, TTB, İşçi Sendikaları ve ilgili sivil toplum örgütleriyle koordineli biçimde çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası