Yurtsever, 'Kozan Dağları' kitabını yayınladı
Kozan dağları bölgesinin tarihi üzerinde araştırmalar yapan Tarihçi Cezmi Yurtsever, Kozan Dağları adlı kitabını yayınladı. Yurtsever, Kozan Dağları coğrafyası içinde bulunan Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ilçelerinin tarihi ve kültürü...
Kozan dağları bölgesinin tarihi üzerinde araştırmalar yapan Tarihçi Cezmi Yurtsever, Kozan Dağları adlı kitabını yayınladı.
Yurtsever, Kozan Dağları coğrafyası içinde bulunan Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ilçelerinin tarihi ve kültürü ile ilgili yıllardan beri süren araştırmalarının bir sonucu olarak 'Kozan Dağları' kitabını yayınlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Çukurova’nın tarihi ve kültürünün kesintisiz ve en canlı yaşandığı yer olarak Kozan Dağları’nı gördüğünü dile getiren Yurtsever, "Anavarza antik kentinde kazılar devam ederken öncelikle Çukurova ve dünya tarihini aydınlatan önemli bilgiler gün yüzüne çıkacak.” dedi.
"GÜLÜMSEYEN ANAVARZA TAŞI NEREYE GİTTİ"
Kitapta Anavarza bölümüne değinen Yurtsever, “Anavarza ile ilgili fotoğraf arşivlerini araştırırken Zafer Kapısı'nın önünde bulunan bir taş üzerinde yaprak şeklinde ve gülümseyen insan görüntülü olanını yerinde bulmak için araştırmalar yaptım, ancak bulamadım. Ali Kesiği denilen ara yol bölümünde Bakan Tepe eteklerinde çok sayına güreş sporu yapanların kabartma heykellerini gördüm. Romalılar döneminde basılan paralar üzerindeki spor müsabakaları görüntülerinden Romalılar zamanında dünya olimpiyatlarının Anavarza’da yapılmış olacağı hakkında ipuçları var.” diye konuştu.
ŞAR’DA AĞLAYAN İNSANLAR MAĞARASI
Kitabında Tufanbeyli’nin Şar antik kentine de yer veren Yurtsever, şunları söyledi: “Tufanbeyli’nin Şar antik kentini ziyaret ettiğimde giriş yoluna yakın yerdeki tepe üzerindeki mağarada ağlayan kadın ve panik halindeki erkek görüntüsü ilgi ve hayretimi çekti. Şar antik kenti içinde bulunan tarihini Kırık Kilise’nin de Romalılar zamanında cesetlerin saklandığı morg olduğu bilgisine ulaştım. Şar’ın çevresindeki çok sayıda tepelerin Mısır’daki piramitlere benzer şekilde anıt mezar olduğunu gördüm. Özetle söylemek gerekirse Kozan Dağları coğrafyasının her yerinde sanki tarih ve kültür ses veriyor. En azından araştırmak, elde edilen bilgileri toplum ile paylaşmak gerekiyor. Elde ettiğim bilgilerle yazdım Kozan Dağları kitabını. Kitabın kapağında Osmanlı’nın son zamanında Adana şehri kadar nüfus barındıran Hiçin/Saimbeyli şehrinin tarihi fotoğrafı ile Anavarza hipodromunda 4 atı ile yarışa katılan bir sporcunun görüntüsü olan para görüntüsüne yer verdim.”