TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim depreminin ardından gündeme gelen “emsal artışı” artışta yetkinin bakanlıkta mı yoksa belediyelerde mi olduğu sorunu beraberinde getirmişti. Depremzedeler yaklaşık bir yıldır emsal artışı taleplerini haykırırken geçtiğimiz haftalarda İzmir’de depremzedelerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emsal artışı için “Yapılacak” talimatı vermişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in emsal artışı üzerine çalışılacağı mesajının ardından yetkinin kimde olduğu sorusu ortadan kalkarken gözler, konuya ilişkin yapılacak çalışmalara çevrildi.
Artışın tüm kenti mi yoksa sadece belirli bölgeleri mi kapsayacağı bilinmezliğini korurken geçtiğimiz gün gerçekleşen Bayraklı Belediye Meclisi’nde emsal artışı kararı onaylandı.
Emsal artışı planının hangi bölgeleri kapsayacağı ve toplamda yüzde kaç artış verileceğine ilişkin soru işaretleri hala tam olarak giderilemezken Bayraklı Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve İmar Komisyonu Başkanı Cindi Can Polat, planın ayrıntılarını anlattı. K alanıyla verilen haklarla birlikte toplamda yüzde 30’a varan artış olduğunu ifade eden Polat, Büyükşehir’den revizyon gelmesi durumunda daha da artış yapılabileceğini ifade etti.
“REVİZYON PLANLARININ YAPILDIĞI ALANLARI KAPSAMIYOR”
Depremzedeler en azından yüzde 30’luk emsal artışı beklerken belediye tarafından yapılan planlarda emsal artışının yüzde 10 olarak hesaplandığını belirten Polat, “Daha önce K bölgesi belirlemesi yapılmıştı. Bu alalar korunacak alan demek oluyor. Bundan kasıt, alandaki mevcut ruhsatlı yapıların inşaatlarının korunmasını esas alan bir karardı o. Şimdi buna ek olarak ayrıca yüzde 10 artış getirildi. Depremzedelerin yüzde 30 gibi bir talebi vardı ama meclisimiz böyle bir karar aldı. Tabii bu karar Büyükşehir’e gidecek ve onaylanacak. Büyükşehir’de bu haliyle mi onaylanır, değiştirilerek mi onaylanır, artırılır mı artırılmaz mı bir şey diyemeyiz. Şimdilik yüzde 10. Yüzde 10 artı daha önce bazı parsellerde artış plan notuyla elde etmiş olduğumuz plan notuyla elde dilen kazanımları topladığımızda, bazı parsellerde bu artış, yürürlükteki imar planıyla kıyasladığımızda yüzde 20’ye 25’e bazı yerlerde yüzde 30’a varabiliyor. Bu plan şu anda Bayraklı’da yapılan revizyon planlarının yapıldığı alanları kapsamıyor” dedi.
“ORAN ARTIRILARAK DA ONAYLANABİLİR”
Artışın geçerli olacağı alanlara ilişkin de bilgi veren Polat, “Biz daha önce depremden birinci derecede etkilenen ağır, orta ve az hasarlı yapıların yoğunlukta olduğu bazı alanları K Alanı olarak belirlemiştik zaten. Bu alanın içerisinde daha çok Mansuroğlu, Manavkuyu, Adalet, Tepekule, Postacılar ve Soğukkuyu mahallelerinin büyük bir bölümü var. Bu alanlarda geçici olacak bu artış. Biz belediye meclisimizde bu kararı aldık, Büyükşehir de onadıktan sonra karar yürürlüğe girecek. Herhangi bir itiraz olmadığı takdirde uygulama başlayacak. Büyükşehir’de bu karar olduğu gibi de onaylanabilir, reddedilebilir. Bunun yanında oran artırılarak da onaylanabilir” diye konuştu.
“YÜZDE 10 ARTIŞA İTİRAZ EDERLER Mİ ETMEZLER Mİ BİLEMİYORUM”
Artış oranın tamamen belediyeye bağlı olmadığının altını çizen Polat, “Bu işin sadece belediye değil başka tarafları da var. Odalar, STK’lar, Büyükşehir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı… Genel anlamda inşaat yoğunluğu çok istenen ve uygun bir şey değil. Ama burada vatandaşın mağduriyetini gidermek adına yüzde 10’luk artış yapılıyor. Kaldı ki odaların yüzde 10’a bile tepkili olduklarıyla ilgili sosyal medyadan ‘doğru olmadı’ şeklinde beyanatları var. Ama bu yüzde 10 artışa itiraz ederler mi etmezler mi bilemiyorum” ifadelerini kullandı.