“KUITO” adlı geminin Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde sökülmek üzere Aliağa Limanı’na gelmesi ile ilgili süreci, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak ciddiyetle takip etmekteyiz. 'GEMİCİK'Lİ PROTESTO
Haberler / İzmir
6 Şubat 2015 Cuma 14:00
PAYLAŞ
İZMİR - 1979 yapımı olan ve 2000 yılından beri ham petrol işlemek üzere kullanılan Kuito Gemisi, 2014 yılında Angola hükümeti tarafından söküm işlemi için açılan ihaleyi kazanan Türk firması tarafından söküm işlemi için 3 Şubat 2015 tarihinde Aliağa’ya gelmiştir.
Gemi ile ilgili olarak radyoaktif ve tehlikeli atık taşıdığına dair çok ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu kapsamda; Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi aracılığı ile İzmir Valiliği, Aliağa Kaymakamlığı, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı ve diğer kuruluşlara başvuruda bulunulmuş, gemi ile ilgili söz konusu iddialara ilişkin yürütülen süreçler, ilgili bilgi ve belgeler talep edilmiş, iddiaların gerçekliği halinde geminin geri gönderilmesi hususu ifade edilmiştir.
Kuito gemisi ile ilgili olarak Aliağa Gemi Söküm Tesislerine giriş izni verilebilmesi için ilgili mevzuat kapsamında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından radyoaktif atık, tehlikeli atık, asbest, parlayıcı patlayıcı gazlar vb. atık içeriği ile ilgili olarak ayrıntılı inceleme ve araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Konu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulumuza bağlı Odalar tarafından da değerlendirilmiş, İzmir Valisi Sn. Mustafa Toprak’a da konunun hassasiyeti, yapılan çalışmalar ve inceleme sonuçlarının şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerektiği ifade edilmiştir.
05.02.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TAEK’ten akredite olduğu bildirilen firma yetkilileri tarafından gemide incelemelerde bulunulduğu ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığı açıklaması yapılmış ve söz konusu geminin söküm işlemleri için gerekli izinler verildiği basında yer almıştır.
Kuito Gemisi; 335m*44m boyutlarında olup, şu ana kadar gemi söküm için ülkemize gelen en büyük tonajlı gemidir. 2000 yılından beri ham petrol işleyen gemi, günlük 100.000 varil ham petrol işleme, 1.4 milyon varil depolama kapasitesine sahiptir. Bu büyüklük ve özellikteki bir gemide radyoaktif ve tehlikeli özellikte çok farklı kirleticiler ve asbest bulunmakta ve bu kirleticilerin çok ayrıntılı inceleme ve dokümantasyon çalışmalarının uzman ve akredite kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 05.02.2015 tarihinde yapılan açıklamada ifade edilen inceleme sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yapılan çalışmaların içerik ve niteliğinin gemi söküm gibi çevresel riskleri yüksek olan bir sektörde kentimizde yaratacağı kirlilik göz önünde bulundurulmalı ve sektörde çalışan personelin iş sağlığı güvenliği süreçlerinde titizlikle yürütülmesi gereken denetim ve izleme sonuçlarının güvenilirliği açısından yeterliliği teyit edilmelidir.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu sürecin takipçisidir. İzmir Valisi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları yapılan inceleme sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyor, bu süreçle ilgili kaygılar giderilmeden gemi söküm işleminin gerçekleştirilmemesi için bir kez daha uyarıyoruz.
CHP'li Gençlerden 'Gemicik'li Protesto Bütün itirazlara rağmen geminin Aliağa limanına çekilmesine bir tepki de CHP İzmir’den geldi. CHP İzmir Gençlik Kolları’nın İzmir Liman Müdürlüğü önündeki protestosuna İzmir Milletvekilleri Mustafa Balbay, Musa Çam, Bornova eski Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ve İl eski Başkanı Ali Engin ile ilçe gençlik kolları üyeleri destek verdi.
CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Sinan Sarıküse, “Söküm için Aliağa'ya getirilen 'Kuito' isimli gemiyle sadece gemicik olarak bakmamak lazım. Bir başka vaka ile karşı karşıyayız. Yolsuzluk ile bu olayın bir farkı yok. Kamuoyundan gizlenen durumlar var. Bakanlık açıklamasında bu geminin incelemesini TAEK ve AFAD yapacak demişti. Ancak ne değişti ki özel bir şirkete bu kadar büyük geminin inceleme izni 4 saat içerisinde verilmiş. İzmir ve Türkiye kamuoyundan gerçekler gizlenmektedir. Bu kadar kirli radyoaktifi barındıran bir gemi nasıl olur da temiz sayılabilir'” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam i, "Normalde TAEK ve Çevre Bakanlığı’nın yetkili kurumları bu gemiyi enine boyuna denetleyip, gemide nükleer atıkların bulunup bulunmadığıyla ilgili çok ciddi bir inceleme yapmak zorundaydı. Fakat bu incelemeler yapılmadan, dün Çevre Bakanlığı, alelacele rapor tanzim etti. Aliağa'ya gelen kimyasal maddelerin ve atıkların o bölgeden Bergama’ya oradan Seferihisar, Çeşme, Yarımada'ya kadar çevreyi nasıl kirlettiğini biliyoruz. Bu geminin burada sökülmemesi ve Türk karasularına girmemesi gerekiyordu. Ama yine hükümet yapacağını yaptı. Dünyanın kabul etmediği bir gemiyi Türk karasularına soktu. Şimdi söküm için de gerekli izni verdi" dedi. Çam, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı göreve çağırdı.
Gemide tehlikeli atık bulunmadığına dair temiz raporunun önceden hazırlandığını ve 4 saat sonra da Çevre Bakanlığı tarafından imzalandığını iddia eden CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise, “Aliağa’nın öteden beri süregelen kadersizliği bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bu gemi 300 metre, ve şimdi siz bu gemiden 4 saatte temiz raporu alıp işe başlıyorsunuz. İddia ediyorum, temiz raporu daha önce hazırlandı 4 saat sonra da imzalandı. Biz şu anda İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Aliağa’da böyle bir gemideki binlerce tonluk atığın ve yılların birikimi olan kirliliğin sökümünü planlıyorlar. CHP olarak servet düşmanı değiliz, rüşvet ve kirlilik düşmanıyız. Buradan çevre koşulları düzenlenmeden hiçbir girişime izin vermeyeceğiz. Gerek parlamento çatısı altında gerek Aliağa’da böyle bir kirliliğin sürmesine izin vermeyeceğiz.” dedi.
CHP'li gençler "Sen gezerken Aliağa’da Sessizce-Gemicikler kalkar Angola’dan Gizlice’, “Radyasyon Kafası”, ‘Radyoaktif gemiciklere hayır’, ‘Körfez’deki canlılar ölüme terk edilemez" pankartları açtı. Hazırladıkları Radyoaktif-Gemicik maketini sembolik olarak denize bıraktılar.