Ege Postası
Geri

Yüzyıllardır aynı şekilde bayramlaşıyorlar

Bolu'da 3 köy ahalisi her bayram, yüzyıllar öncesine dayanan bayramlaşma geleneğini yediden yetmişe, kuşaktan kuşağa aynı şekilde sürdürüyor. Merkeze bağlı Yeniakçakavak Yazıören ve Ahmetler köyündeki vatandaşlar, dört yüzyıl öncesinden...
Yüzyıllardır aynı şekilde bayramlaşıyorlar
Haberler / Güncel
8 Ağustos 2013 Perşembe 11:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bolu'da 3 köy ahalisi her bayram, yüzyıllar öncesine dayanan bayramlaşma geleneğini yediden yetmişe, kuşaktan kuşağa aynı şekilde sürdürüyor. Merkeze bağlı Yeniakçakavak Yazıören ve Ahmetler köyündeki vatandaşlar, dört yüzyıl öncesinden günümüze dek süren bayramlaşma geleneğine devam ediyor.

Köylüler her bayram geçmiş dönem ulemalarından Sarı Müderris Hazretleri'nin kabrinin bulunduğu Yeniakçakavak Köyü Camii'nde toplanıyor. Köylerin bulunduğu arazi asırlar önce, Ümmi Kemal Hazretleri namı ile maruf evliyayı kiram zatın devrinde müderrislik yapmış hak erenlerinden olan Sarı Müderris Hazretleri'ne vakfedilmiş. Sözlü gelenekle kuşaktan kuşağa aktarılan hikayeye göre Ümmi Kemal Hazretleri, Sarı Müderrisin yaklaştığı sırada dağdaki ağaçların kendisine saygı ile eğildiklerini görünce, bu kerameti sebebiyle kendisine ait olan köy arazilerinin bir kısmını bu zata hediye vermiş. Vakfedilen arazilerde yaşayan köy ahalisi de kuşaktan kuşağa aktarılan bayramlaşma geleneğiyle köyün asıl sahibini anıyor. Gelenek sayesinde genç yaşlı demeden iki köy ahalisinin kaynaşması sağlanıyor.

Geleneğe göre, sabah namazının ardından köy camiinde toplanan köylüler, bayram namazı sonrası cami avlusunda yaş sırasına göre hizalanıyor. Köyün en yaşlısından başlayarak bütün erkekler halkalanarak birbirleri ile tek tek bayramlaşıyor. Bayramlaşmanın ardından köy ahalisinin her biri, camilerine gelen misafir köylüleri beşerli altışarlı gruplar halinde evlerinde ağırlıyor. Ramazan ve Kurban bayramlarında devam ettirilen gelenek 3 gün boyunca farklı camilerde gerçekleştiriliyor.

Dört yüzyıldır yaşatılan gelenek ile ilgili bilgi veren Yeniakçakavak Köyü Muhtarı Mehmet Keser, "Bayram namazını biz senelerden beri, biz bizi bildik bileli, dedelerimizden beri burada 3 köy bir arada kılarız. Sabah namazından başlayıp bayram namazı, bayram namazından sonra bayramlaşma, bayramlaşmadan sonra evlere misafirleri buyur ederiz. Acı tatlı ikramımız olur. Çayını kahvesini içerler, ondan sonra otururuz. Yarın öbür köyde, öbür gün öbür köyde 3 gün bayramımız devam etmektedir. Üç gün bayram yapıyoruz biz." dedi.

Sarı Müderris Hazretleri ile ilgili bilgi veren köy ahalisinden Bedrettin Doğan ise "Sarı Müderris Hazretleri bu toplumun yapı taşlarından biridir. Yaşadığı devirde 400 yıl önce yaşamış biridir. Ümmü Kemal Hazretleri kendisine ait arazileri bu zata vakfetmiştir. Köyün ismi de buradan gelmektedir." diye ifade etti.







YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası