Geçen yıl birbiri ardına gelen fiyat artışlarıyla vatandaşın belini büken zam yağmuru yeni yılda da hız kesmeden devam etti. Yılbaşından itibaren trafik cezalarından ehliyet harçlarına, elektrikten su tüketim bedellerine kadar deyim yerindeyse iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Geçen hafta benzine yapılan 12 kuruşluk zammın ardından motorine de önümüzdeki günlerde yaklaşık 10 kuruş zam bekleniyor. Çiftçi ve perakendecinin de temel maliyetleri arasında yer alan benzin ve motorindeki zamlar genellikle tüketicinin mutfak alışverişindeki yeni zamların da habercisi olarak yorumlanıyor. 2018'i vergi ve harçlardaki yüzde 15'lik artışla karşılayan vatandaşlar, ocak ayında süt, yoğurt, peynir grubundaki ürünleri zamlı fiyatlarla satın aldı.
Yeni yıl ile birlikte temel mutfak ihtiyacı olan peynir fiyatlarındaki artış 2017'ye göre yüzde 20-30 seviyelerinde artarken, bazı çeşitlerde artış oranı yüzde 80 seviyelerine kadar çıktı. Süt ve süt ürünlerinde 2017 yılında da fiyatlar yüzde 23-25 oranında zamlanmıştı. Raflardaki litrelik ambalajlı süt fiyatı yüzde 23 dolayında arttı. 1 Ocak'tan itibaren elektrik fiyatlarına yüzde 8.8, emlak vergisine yüzde 7.25 zam geldi. Boğaz köprüleri ve otoyol geçiş ücretlerinde araç sınıflarına göre ortalama yüzde 10 ila yüzde 25 arasında değişen oranda zam yapıldı. İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Avrasya Tüneli'ne de zam yolda. Tünelden geçiş fiyatının en az 20 lira olması bekleniyor.
Enflasyonun en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen gıda fiyatları zamlarda da önde koşuyor.
İLACA KUR ZAMMI
Öte yandan şubat ayından itibaren vatandaşın temel sağlık gideri olan ilaç fiyatlarına da kur ayarı yapılacak. İlaç fiyatlarına şubatta ortalama yüzde 20 zam gelmesi bekleniyor. Nüfusun yüzde 40'ının kiracı olduğu Türkiye'de enflasyona bağlı yapılan kira zamları da vatandaşın belini büküyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları ile sözleşmesi biten kiracılara yeni yılda yüzde 15.82 zam yapılacak. 2017'de 1000 lira ödeyen bir kiracının 2018'de kirasına 158 lira eklenecek.