Asgari ücrete yapılan yeni zamla beraber birtakım değişiklikler de meydana geldi. Bunlar;
Brüt asgari ücret 20.002 TL oldu. Asgari ücretin işveren maliyeti 23.502 TL oldu. Kıdem tavan ücreti ise resmi olarak henüz belirlenmese de 35.000 TL civarlarında olacağı tahmin edilmekte. İşsizlik maaşı en düşük 7940 TL olurken en yüksek ise 15.880 TL oldu. Bağ-Kur primi asgari 6901 TL oldu. BES kesintisi 600 TL oldu. İsteğe bağlı sigorta en düşük 6399 TL olurken en yüksek 48.005 TL oldu. Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599,44 TL oldu. Geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavide günlük 332 TL olurken ayakta tedavide ise 444 TL oldu. Stajyer lise ve üniversite öğrencilerinin staj ücreti 5.100 TL oldu.
Yeni belirlenen asgari ücrete göre kıdem tazminatını hesaplamak için buraya tıklamanız yeterlidir. Ayrıca iş yerinizle kıdem tazminatı konusunda bir problem yaşamaktaysanız ve uzman iş hukuku avukatlarından yardım alınması büyük önem taşımaktadır.
KIDEM TAZMİNATIM HANGİ MAAŞA GÖRE BELİRLENECEK? OCAK AYINDA ÇALIŞTIM KIDEM TAZMİNATIM ZAMLI ÜCRETTEN Mİ HESAPLANACAK?
Kıdem tazminatı konusunda işçi ve işverenlerin merak ettiği bir diğer konu ise hangi ücret üzerinden kıdem tazminatının hesaplanacağıdır. İş Kanunu’na göre bir çalışanın kıdem tazminatı hesaplanırken çalışanın hak ettiği son ücret üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Peki, Ocak ayında 1 gün çalışmış olan işçi kıdem tazminatına yeni zamlı maaş üzerinden mi hak kazanacak?
Bu soru, çoğu çalışanın aklında olup bu sorunun cevabı ise gayet basittir. Kanunun da bahsettiği üzere son ücret üzerinden hesap yapılacağına göre Ocak ayı içinde 1 gün dahi çalışmış olan çalışan, yeni zamlı maaş üzerinden hesaplanacak kıdem tazminatını hak edecektir. Zira 1475 sayılı kanunun 14. Maddesi “Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.” Hükmünü ihtiva etmektedir. Bu hükümden de açık bir şekilde anlaşılacağı üzere işçinin kıdem tazminatının tespitinde, iş sözleşmesinin sonlanması tarihindeki son giydirilmiş brüt ücret esas alınmaktadır. Bu sebeple kıdem tazminatı hesabı yapılırken işçinin işten ayrıldığı ya da haklı nedenle iş akdini sonlandırdığı tarihteki güncel ücret dikkate alınacaktır.
Yargıtay da ilgili kararlarda bu yönde hüküm kurmaktadır. Söz gelimi Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/26692 E. 2014/33025 K. Sayılı kararında “Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. İhbar süresi tanınmak suretiyle yapılan fesihte sürenin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, sürenin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır. Bildirim süresi tanınmaksızın ve ihbar tazminatı da ödenmeden (tam olarak ödenmeden) işverence yapılan fesih durumunda ise, bildirim süresi sonuna kadar işyerinde uygulamaya konulan ücret artışından, iş sözleşmesi feshedilen işçinin de yararlanması ve tazminatının bu artan ücret esas alınarak hesaplanması gerekir” kararını kurmuştur.
Buradan da anlaşılacağı üzere ocak ayı içinde 1 gün dahi çalışmış olmak, kıdem tazminatında zamlı ücret üzerinden hesap yapılmasına sebebiyet verecektir. Bu noktada haklarınızı korumak adına alanında uzman Harbiye Hukuk Bürosu iş hukuku avukatlarına danışmak yararınıza olacaktır.