Ege Postası
Geri

Zeytinlik alanda JES girişimi

Jeotermal enerji santralinin zehirli deşarj sularını dere yatağına saldığı iddiaları gündemdeyken Miray Madencilik Mühendislik İnş. San. ve Tic. A.Ş. Foça ilçesi Fevzipaşa Mahallesi’nde “Termal Turizm Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” faaliyetleri için harekete geçti ve ÇED sürecinin başlatılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuru dosyasında dikkat çeken ayrıntı ise proje sahasının zeytinlik alan olması oldu.
Zeytinlik alanda JES girişimi
Haberler / İzmir
24 Mayıs 2022 Salı 17:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Son yıllarda İzmir’de sayıları büyük oranda artan jeotermal enerji santralinin son olarak Seferihisar ilçesinde faaliyet gösteren jeotermal enerji santralinin zehirli deşarj sularını dere yatağına saldığı iddialarıyla bir kez daha gündeme geldi.

JES’ler, çevreye bıraktıkları atıklar nedeniyle kamuyounda tartışmalara neden olurken kentin bir diğer gözde tatil beldelerinden olan Foça’da da JES kurulumu için harekete geçildi.

Miray Madencilik Mühendislik İnş. San. ve Tic. A.Ş. Foça ilçesi Fevzipaşa Mahallesi’nde “Termal Turizm Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” faaliyetleri için harekete geçti ve ÇED sürecinin başlatılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulundu.

KAYNAK YOKSA BETON DÖKÜLECEK

Proje dosyasında; proje kapsamında bölgede 2 noktada jeotermal su sondajının yapılacağı belilrtildi. 

Proje kapsamında 2 adet 800 metre uzunluğunda sondaj kuyusu açılacağı ifade edilirken termal kaynağın bulunması durumunda kaynağın termal turizm amacıyla kullanılacağı belirtildi.

Proje tanıtım dosyasında ayrıca bölgede jeotermal kaynağa ulaşılamama ihtimali olduğu ve kaynağın bulunamaması durumunda kazılan toprak tabakasının betonla örtüleceği bilgisine yer verildi. Projenin ise 2 milyon 684 bin liraya mal olması planlanıyor. 

TARLA VE ZEYTİNLİKLERDE

Proje dosyasında dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise sondaj faaliyetlerinin gerçekelştirileceği toplamda bin 287 hektarlık alandaki 2 parselin vasıfları oldu. Parsellerden biri tarım ve zeytinlik vasfında olurken diğer parselde bin 200 zeytin ağacının dikili olduğu tarla olduğu dikkat çekti

KARARNAME İÇİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

Öte yandan; geçtiğimiz aylarda Resmi Gazetede Cumhurbaşkanlığı imzasıyla zeytinlik alanlarda maden faaliyetlerine izin verilmesine ilişkin bir kararname yayımlanmıştı. Kararname kamuoyunda büyük tepki uyandırırken geçtiğimiz ay Danıştay, konu hakkında “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası