Ege Postası
Geri

‘Zeytinlik’ çıkışının ardından ŞPO’dan Soyer’e çağrı: O planları da iptal edin

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin iptali için dava yoluna gidileceğini açıklasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulundu. Oda tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir tarafından onaylanan ve aynı şekilde yeşil alanların talanına yol açma riski bulunan planlardan da geri dönülmesini istedi.
‘Zeytinlik’ çıkışının ardından ŞPO’dan Soyer’e çağrı: O planları da iptal edin
Haberler / İzmir
2 Mart 2022 Çarşamba 11:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği çerçevesinde; zeytinlik alanlarda “elektrik” enerjisinin karşılanması amacıyla madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önü açılmıştı.

Karara çevre örgütleri ve siyasilerden tepkiler art arda gelirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yönetmeliğin iptali için dava yoluna gidileceğini açıklamıştı.

Öte yandan; Başkan Soyer’in açıklamasının ardından Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden Başkan Soyer’e çağrı geldi. 

Atılan yargı adımında bütünlüklü baış açısı sergilenmesi çağrısında bulunan ŞPO, Büyükşehir tarafından onaylanan ve aynı şekilde yeşil alanların talanına yol açma riski bulunan planlardan da geri dönülmesini istedi. 

Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

“01.03.2022 tarihli ve  31765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile, ülkenin elektrik "ihtiyacının" karşılanması gerekçe gösterilerek, zeytinlik alanlarında madencilik faaliyeti yapılabilmesinin önü açılmak isteniyor. Bu düzenlemenin yaratacağı yıkımı engellemek için, içinde Şehir Plancıları Odası Genel Merkezinin de yer aldığı kurum ve kuruluşlar dava açacaklarını kamuoyu ile paylaştılar. Bu kurumlardan biri de, İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu ve açıklama, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer`e ait sosyal medya adresinde duyuruldu. 

Önemli gördüğümüz bu açıklamanın, tarım arazileri ve zeytinliklerin korunması için ihtiyaç duyulan bütünlüklü bir bakış açısı ile birleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 
Bu çerçevede, İzmir`in geleceği için; 

• Tarım arazilerinde yapılaşmayı artıran ve teşvik eden 1/25000 ölçekli planlarda yapılan plan notu değişikliklerinin, 

• Dikili - Kabakum, Seferihisar, Tire-Duatepe, Kemalpaşa-Ören, Bornova - Pınarbaşı/Doğanlar bölgelerinde, tarım arazilerinde ve zeytinlik alanlarda onaylanan ve odamız tarafından davaya konu edilen -bir kısmı iptal/bir kısmı devam eden- imar planlarının yeniden değerlendirilmesini, 

• Tarım arazisi niteliği ile korunması gereken İnciraltı vb. alanlarda başlatılan imar planı çalışmalarına son verilmesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığından talep ediyoruz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası