İzmir kamuoyunun uzun süredir tartıştığı “Zorlu Konak” adlı gökdelen projesinin yankıları sürüyor.
Gökdelen projesinin inşa edileceği alandaki tarihi tütün depoları tamamen yıkıldı. İzmir’in kalbine bir hançer gibi saplanacak Zorlu Holding’in inşa etmeyi hedeflediği gökdelene yurttaşlar ve meslek odalarından itirazlar art arda gelirken, projenin akıbeti belirsizliğini koruyor.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin, gökdelen projesinin yapılacağı bölgenin imar planlarına karşı açtığı dava sürerken, tartışmalı projenin çalışmalarını yürüten firma da belli oldu.
Yazılı ve görsel basında sıkça kullanılan Zorlu Konak gökdelen projesinin çizimlerinin, güncel projeye ait olmadığı ortaya çıktı. Meslek odalarının “kent suçu” olarak nitelediği Zorlu Konak gökdelen projesinin altında, İzmir ve İstanbul’da faaliyet gösteren, özellikle “dikey mimari” projeleriyle dikkat çeken Epig Mimarlık’ın imzası var.
Tartışmalı projeler ve Epig Mimarlık ilişkisi
Epig Mimarlık’ın İzmir’deki birçok tartışmalı projede adı geçiyor.
Firmanın Megapol Group’a ait Megapol İzmir, Türkerler’e ait Mahall Bomonti İzmir, Suryapı İzmir, Özemeksan İnşaat’a ait İkon Tower, Yaşar Holding’e ait Yaşar Üniversitesi, Konak Toros Pazaryeri, Karşıyaka Atatürk Anıtı, Balçova Belediyesi Kültür Merkezi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi gibi birçok projenin altında imzası var.
Çizimlerde Hilton’dan yüksek
Zorlu Konak projesini 2018 yılında devralan Epig Mimarlık, internet sitesinde projeye ilişkin detaylı bilgiye vermezken, 63 bin metrekarelik inşaat alanı, proje arsa alanı olarak 3 bin 155 metrekare belirledi. Projenin çizimlerinde gökdelenin yüksekliği, bölgedeki Hilton Oteli’nin yüksekliğinden oldukça fazla olması da dikkatlerden kaçmadı.
Referanslar arasında Zorlu Holding detayı
1982 yılında kurulan Epig Mimarlık, projelerini ağırlıklı olarak Ege Bölgesi ve İzmir’de yürütüyor. Firma referansları arasında birçok şirkete yer verirken Zorlu Holding’i de referansları arasında gösteriyor.
Semiha Güneş’in adı daha çok “dikey mimari” ile anılıyor
Epig Mimarlık’ın kurucusu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Semiha Güneş, 2010 yılından bu yana 15 kişilik bir ekiple çalışmalarını yürütüyor. Semiha Güneş, gayrimenkul sektöründeki birçok firmaya da mimari danışmanlık hizmeti veriyor.
Mimari Estetik Komisyonu kimin görüşüne başvuracak'
Zorlu Konak gökdelen projesinin akıbeti, yurttaşlar ve meslek odalarının gösterdiği tepkilerle şekilleniyor. Öyle ki kamuoyunun tepkisini çeken proje, siyasetin de bir numaralı gündem maddesi olmuş, belediye başkanlarını harekete geçirmişti.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye çatısı altında Mimari Estetik Komisyonu oluşturarak Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası gibi meslek odalarından görüş alacağını açıklamıştı.
Projenin akıbetini kim belirleyecek'
Konak Belediyesi’ne Zorlu Konak gökdelen projesiyle ilgili görüş beyan edecek meslek odalarının başında gelen Mimarlar Odası’nda kıyasıya bir yarış söz konusu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin 1-2 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek Genel Kurulu’nda yeni yönetim belirlenecek. Mevcut yönetim çalışmalarını sürdürüyor. Mevcut yönetime muhalif mimarlar da yönetime geçmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Zorlu Konak gökdelen projesine ilk günden bu yana karşı olduğunu dile getirirken, oda olarak açtıkları dava da devam ediyor.
Gökdelen projesini yürüten Semiha Güneş muhalefete destek veriyor
Mimarlar arasındaki rekabette gözler Epig Mimarlık sahibi Semiha Güneş’in üzerinde. Kent suçu gökdelen projesinin altında imzası Semiha Güneş, mevcut yönetimin karşısında konum alarak Halil İbrahim Alpaslan ve yönetiminin değişmesinden yana tavır aldığı bu yüzden muhalefete destek verdiği öğrenildi. (a3haber/Hayrullah Yıldız)