Ege Postası
Geri

Bakan Özlü: Ok yaydan çıktı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli ve milli üretim politikasından geri dönüşün olmadığını belirterek, "Ok yaydan çıkmıştır ve hedefe ulaşacaktır. Nasıl ki Afrin’e yerli ve milli gücümüzle yürüyorsak, Büyük Türkiye hedefine de aynı güçle yürüyeceğiz." dedi. Bakan Özlü, İzmir'i teknoloji üssü yapacaklarını belirtti. Bakan Özlü, daha sonra Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Bakan Özlü OSBÜK toplantısında kente övgüler yağdırdı
Bakan Özlü: Ok yaydan çıktı
Haberler / Güncel
8 Şubat 2018 Perşembe 12:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Özlü, İzmir programı kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Ege Bölge toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Bilim ve teknoloji odaklı bir sanayi anlayışını merkeze aldıklarını, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ilerlemenin şartının akıl ve bilimden geçtiğini dile getiren Bakan Özlü, 16 yılda bilim ve teknoloji alanında önemli yol katettiklerini ifade etti.

Özlü, 1962-2002 yılları arasında yıllık ortalama 2 OSB projesi biterken, 2003-2017 arasında yıllık ortalama 8 OSB projesinin tamamlandığını, Ar-Ge merkezi sayısının 16’dan 800’e, tasarım merkezi sayısının 7’den 157’ye çıktığını, bu merkezlerde çalışan insan sayısının 45 bine yükseldiğini bildirdi.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Teknoloji geliştirme bölgelerinde de 56’sı faal, 15’i yapım aşamasında toplam 71 bölgeye ulaştıklarını, bunun yakın zamanda 77'ye çıkacağını kaydeden Bakan Özlü, ekonomide 2016 yılındaki yavaşlamanın ardından 2017 yılında hızlı bir toparlanmayı ve büyümeyi gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.

Özlü, şöyle konuştu:

"Bu hızlı toparlanma ve büyüme, Türk ekonomisinin dayanıklılığını ve esnekliğini göstermiştir. 2018 yılında, küresel katma değerden aldığımız payı artıracağız. Tek haneli enflasyon, tek haneli işsizlik, çift haneli büyüme hedefine mutlaka ulaşacağız. Bizi bu hedeflere ulaştıracak ve büyümenin kapılarını açacak anahtar üretimdir. Ülkemizin reform ajandasının ve 2023 hedeflerimizin baş aktörü yine sanayi olacaktır. 

2018 yılında, reform ajandamıza yeni bir vizyon daha ekliyoruz. Bu vizyon, yerli ve milli üretimdir. Geçmiş yıllarda gücümüzü toparladık, yatırımlarımızı yaptık, dünyayı analiz ettik ve geleceğe hazırlandık. Türkiye artık, yerli ve milli üretime hazır bir ülkedir. Kendi yerli ve milli imkanlarını, maksimum düzeyde üretime sunmaya hazır bir ülkedir. Yerli ve milli üretim politikasından geri dönüş yoktur. Ok yaydan çıkmıştır ve hedefe ulaşacaktır. Nasıl ki Afrin’e yerli ve milli gücümüzle yürüyorsak, Büyük Türkiye hedefine de aynı güçle yürüyeceğiz."

Türkiye için cari açık, dış ticaret açığı gibi kavramların bir risk oluşturmadığını, en önemli sorunun teknoloji açığı olduğunu, bunu kapatarak takip edilen ülke olmak için çalıştıklarını aktaran Özlü, Türkiye'nin artık teknoloji transferi sürecini tamamladığını, ithal eden değil, üreten bir ülke olması gerektiğini dile getirdi.

Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"4'. Sanayi Devrimi, büyük önem arzediyor. 1 yıldır büyük bir çalışma yürütüyoruz. 4. Sanayi Devrimi, Türkiye için tehdit değil fırsattır. Dünyadaki bu trendi, eğilimi fırsat olarak görüyoruz, bunu çok iyi değerlendireceğiz, öncü ülkelerden birisi olacağız, azimliyiz, kararlıyız. Çalışmanın ilk sonuçları bir taslak rapor olarak çıktı. 4. Sanayi Devrim'inin yol haritasını hazırlıyoruz, yakında bunu paylaşacağız. Bu yol haritasının en önemli kısmı eğitim. Teknik kolejlere büyük önem veriyoruz; üniversitelerin bilimsel kapasitelerini artırmasına, bilgi üretmesine, bunun teknolojiye dönüşmesi ve sanayiciye girdi olmasına önem veriyoruz. İzmir'i inşallah bir teknoloji üssü yapacağız. Önemli projelerimizden biri de Teknoloji Üssü İzmir projesidir."

İZMİR, STRATEJİK BİR ŞEHİR 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü ise OSB yöneticileri, girişimciler ve iş adamlarının toplumsal misyona hizmet ettiklerini belirterek, şunları söyledi: 

"Vergi veriyorsunuz, risk alıyorsunuz, rekabet ediyorsunuz, istihdam ve katma değer oluşturuyorsunuz. Üretimin temeli olan insan kaynağının birinci basamağında yer alıyorsunuz. Dolayısıyla gözetilmesi gereken, çok değerli bir toplumsal misyonu yerine getiriyorsunuz. Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda sizlerin katkılarına inanıyoruz, sizlere güveniyoruz. İzmir bizim için Türk ekonomisi ve sanayisi için son derece önemli, son derece stratejik bir şehirdir. Şehirlerin büyüklüğü, katma değerle, üretilen hizmetle ve ülke kalkınmasına sunduğu artılarla ölçülür. Memnuniyetle belirtmek isterim ki, İzmir büyüyen, gelişen, sanayileşen Türkiye'nin sembol şehirlerinden biri olmuştur. İzmir'in bu yönü hepimiz için, tüm Türkiye için bir gurur kaynağıdır. İzmir, sadece ülkemizin değil, dünyanın önde gelen 'marka kentlerinden' biri olmayı başarmıştır." 

'İZMİR'İ SINIRLAMAK HAKSIZLIK OLUR' 

İzmir'i belli sektörlerle sınırlamanın haksızlık olacağını vurgulayan Özlü; sanayi, ticaret, eğitim, sanat, enerji, sağlık, tarım, madencilik gibi birçok alanda geniş potansiyeli olan kentin bu yönlerinin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. 2002 yılında, 2 bin 973 olan İzmir'in ihracatçı sayısının, bugün 5 bine yaklaştığına, kentte 13 OSB, 2 serbest bölge, 3 teknoloji geliştirme bölgesi ve ticaret limanı bulunduğuna dikkat çeken Özlü, İzmir'in, ülkedeki toplam sanayi üretiminin yüzde 10'unu karşıladığını anlattı. Bakanlığın sicil verdiği 312 OSB'den, 49'unun Ege Bölgesi'nde yer aldığını kaydeden Özlü, "Ege Bölgesi'nde yer alan OSB'lerde, üretime geçen 3 bin 217 sanayi parselinde yaklaşık 210 bin kişi istihdam edilmekte. Tüm parsellerde üretime geçilmesiyle bu rakamın yaklaşık 300 bin kişiye ulaşacağı öngörülmekte. Bakanlığımızca bugüne kadar Ege Bölgesi'nde tamamlanarak, sanayicilerimizin hizmetine sunulan OSB projelerine, 2018 yılı fiyatları ile yaklaşık 580 milyon TL kredi desteği verilmiş. Bakanlığımız yatırım programında, Ege Bölgesi'nde devam eden 14 OSB projesi yer almakta. Bu projelere yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecek" dedi.

"TARIM ARAZİLERİNDE OSB'LERE MÜSAADE EDİLMEYECEK" 

Birinci sınıf tarım arazilerine OSB yapılmasına karşı olduklarını, buna müsaade etmeyeceklerini aktaran Bakan Özlü, çevre ve tarımı teknolojiyle koruyacaklarını, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak bir proje yürüteceklerini ifade etti.

Ege'deki 49 OSB'de bulunan 3 bin 217 sanayi parselinde yaklaşık 210 bin kişinin istihdam edildiğini, tüm parsellerde üretimin başlamasıyla rakamın yaklaşık 300 bin kişiye ulaşacağını belirten Özlü, "Bakanlığımızca bugüne kadar, Ege Bölgesi'nde tamamlanarak sanayicilerimizin hizmetine sunulan OSB projelerine 2018 yılı fiyatları ile yaklaşık 580 milyon lira kredi desteği verilmiştir. Bakanlığımız yatırım programında, Ege Bölgesi'nde devam eden 14 OSB projesi yer almaktadır. Bu projelere yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecektir." diye konuştu.

Bakan Özlü, OSB'lerin enerji maliyetlerine ilişkin talepleri üzerinde de çalışma yapacaklarını bildirdi.

ENERJİ VE DOĞAL GAZ MALİYETLERİ

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de elektrikle ilgili 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi planlanan Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliği'nin, yüksek tüketici grubunda yer alan OSB'lerin enerji maliyetini artıracağını, bu uygulamadan vazgeçilmesi ve ulusal tarife uygulamasına devam edilmesini talep ettiklerini belirtti.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetlerinin de sanayicinin taşıyamayacağı bir yük haline geldiğini, bunun tabana yayılmasını istediklerini dile getiren Kütükcü, "Yine doğalgaz konusunda da ikili bir tarife söz konusu. Yıllık 300 bin metreküpün üzerinde tüketiciler, yüksek tüketici kategorisinde değerlendiriliyor. Biz hem elektrikte hem doğalgazda bu ikili tarife uygulamasını doğru bulmuyoruz. Enerjide artan her maliyet, sanayimizin rekabet gücünü zorluyor. OSBÜK olarak, Enerji Bakanlığı Müsteşarımız ve BOTAŞ Genel Müdürümüzü ziyaret ederek endişelerimizi ifade ettik. Bu konuda OSB camiamızın huzurunda desteklerinizi rica ediyorum." dedi.

 Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da yeni düzenlemeyle sanayicinin kullanacağı elektriğin kilovatsaat fiyatının 45 kuruşlara geleceğini, bunun yüzde 35 zam anlamına geldiğini, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak bir toplantı düzenlenmesini istediklerini aktardı.

İNCİRALTI OSB STATÜSÜNDE OLMALI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise OSB'ler için yer seçerken tarım açısından verimsiz bölgelerin belirlenmesi gerektiğini belirterek, yerli otomobil için Aliağa OSB ve Şakran arasında bazalt taş ocaklarının bulunduğu bölgeyi önerdiklerini kaydetti.

Kocaoğlu, İnciraltı için öngördükleri sağlık kampüsü projesinin de bir sağlık üretim bölgesi olarak OSB'ye benzeyen bir statüde ele alınmasını istediklerini, bu şekilde yapılacak planlamanın İzmir'i yakın coğrafyaya şifa dağıtan bir sağlık üssü haline getireceğini dile getirdi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın teşekkür konuşması yaptığı toplantıya Aydın Valisi Selim Köşger ile Ege'de bulunan OSB'lerin başkan ve yöneticileri katıldı.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

OKUL AÇILIŞI YAPTI

Bakan Özlü, daha sonra Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katıldı.

Özlü, Özel İzmir Atatürk OSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, öğrencilere çağın gerektirdiği her türlü teknik donanımı sunan bir okulun açılışında bulunmaktan dolayı mutluluk yaşadığını belirtti. 

 Bu okulu projelendiren, destekleyen ve büyüten İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi yetkililerini tebrik eden Bakan Özlü, "Bu örnek okulun İzmir'e, Türkiye'ye, Türk sanayisine büyük katkı sunacağına inanıyorum. Bu modelin tüm Türkiye'ye yayılmasını temenni ediyorum. Bugün burada, herhangi bir okulun açılışını yapmıyoruz. Bu okul, aynı zamanda sanayileşme yolunda hızla ilerleyen ve büyük bir ivme yakalayan Türkiye'nin, eğitim sistemindeki yeni yaklaşımıdır. Çünkü büyük bir hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde, ana dinamo, mesleki ve teknik eğitim olacaktır. Bunun gibi örnek okullar, bir yandan sanayileşme hedefimizin aranan insan kaynağını sunacak, diğer yandan meslek liselerinin bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacaktır." dedi. 

Özlü, açılışı yapılan okulda eğitim gören öğrencilere klasik lise eğitimi verilmediğini, öğrencilerin buradan alacakları teorik eğitimi pratikle birleştireceğini, proje yönetimi, inovasyon, teknoloji yönetimi, girişimcilik gibi alanlarda deneyim kazanacaklarını anlattı.

TÜRKİYE YOLUNA EMİN ADIMLARLA DEVAM EDECEK

Özlü, okulda verilecek uygulamalı eğitimlerin endüstride kullanılan robotik üretim sistemlerine uyumlu olmasının öğrencileri ve Türkiye'yi 4. Sanayi Devrimi'ne hazır hale getireceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu okullar sayesinde, 4. Sanayi Devrimi'nin öncüsü olma kararlığında olan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam edecek. Bu açıdan mesleki ve teknik liseler, ülkemiz için hayati bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bu liselere her türlü katkıyı sağlayacak, sizler gibi başarılı örneklerin artması için var gücümüzle çalışacağız. Her gencimizin bileğine, en az bir tane altın bilezik takmamız gerekiyor. Bu da ancak mesleki eğitimle, meslek okullarıyla ve teknik kolejlerle mümkün olacak. Hükümet ve Bakanlık olarak, mesleki ve teknik liseleri destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki Türk sanayisinin iyi yetişmiş, işinin ehli, donanım sahibi elemanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak ve sanayinin hizmetine sunmak, bizlerin boynunun borcudur." 

Bakanlık olarak tüm OSB'lerde teknik kolejler açmak için bütün kaynakları sonuna kadar seferber ettiklerini aktaran Özlü, okul ve sanayi iş birliği kanallarını sonuna kadar açacaklarını ve mesleki eğitimin toplumsal algısını düzeltecek düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirtti. 

İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da okulda eğitim gören öğrencilerden ücret alınmadığını ve okulun giderlerinin bölge tarafından karşılandığını belirterek, 600 öğrenci kapasiteli okulun 403 öğrenciyle eğitim hayatına başladığını söyledi. 

İş adamı Nedim Uysal da yaptırdığı ikinci okul olduğunu, bir tane de yüksek okul yapma arzusu taşıdığını anlatarak, ülkeye böyle bir eser kazandırabildiği için çok mutlu olduğunu ifade etti. 

Konuşmaların ardından Bakan Özlü, Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iş adamı Uysal ve İAOSB  Başkanı Uğurtaş okulun açılış kurdelesini kesti.  (AA-DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası