Ege Postası
Geri

Efes 2018'de, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı tecrübesi kullanıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından düzenlenen Efes Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın, seçkin gözlemci günü ile basına açık yapılacak gece ve gündüz bölümü için brifing düzenlendi. Tatbikata Türkiye ile birlikte 24 ülkenin katılacağı açıklandı. Yarbay Taner Balkan, "Teröristle mücadele harekâtında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı'ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı" dedi.
Efes 2018'de, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı tecrübesi kullanıldı
Haberler / Güncel
9 Mayıs 2018 Çarşamba 16:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'in Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkiinde başlayacak Efes-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gece bölümü öncesinde, Konak Orduevi ek binasında basın brifingi verildi. Yarbay Taner Balkan'ın verdiği basın brifinginde, tatbikatta Türkiye ile birlikte 24 ülkeye bağlı toplam 7 bin 500 askerin görev alacağı açıklandı. Yarbay Taner Balkan, tatbikatın 2016 yılında farklı ülkelerin katılımıyla birleşik tatbikata dönüştürüldüğünü belirterek, "Tatbikat, ikinci birleşik müşterek tatbikat. Geçen yıllardan farklı olarak katılımcı sayımız 8'den 23 ülkeye çıktı. Teröristle mücadele harekâtında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı'ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı. Ayrıca hibrit birlik eğitimi ile üst düzey karargâh eğitimi de tatbikata eklendi" dedi.

Tatbikatta ayrıca, Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) kapsamında üretilen ikinci gemi 'Büyükada', tank çıkarma gemisi 'Bayraktar', çift pervaneli ağır yük helikopteri, SİHA'lar (Silahlı insansız hava araçları), hava savunma sistemi 'Korkut' ile modern piyade tüfeğinin de ilk kez kullanıldığı brifingde açıklandı. 38 ülkenin gözlemci olarak davet edildiği tatbikata, 14 kamu kurum kuruluşunun iştirak ettiği, ayrıca 35 firmanın da savunma sanayi fuarına katıldığı ifade edildi. Tatbikatı ayrıca 40 şehit yakını ile gazinin izleyeceği öğrenildi. Tatbikata, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, sivil kamu kurum ve kuruluşları ile ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, İngiltere, İtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan birlik ve unsurların katılacağı açıklandı. 

GECE BÖLÜMÜNDE GERÇEK ROKETLER KULLANILDI, HEDEFLER YOK EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından ikinci kez uluslararası çapta düzenlenen Efes 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkii'nde gerçekleştirildi. Seçkin gözlemci gününün gece bölümüne katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Türkiye ile birlikte 24 ülkenin askeri birliklerin havadan ve karadan icra ettiği faaliyetleri yerinde ilgiyle izledi. Efes 2018 Tatbikatı'nda, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'ndan elde edilen tecrübelerinde kullanıldığı ifade edildi. 

Efes Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gece bölümü saat 19.56 ile 21.32 saatleri arasında gerçekleştirildi. Geçen yıllarda olduğu gibi Doğanbey Mevkii'ndeki arazide gerçekleştirilen tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yanı sıra, Azerbaycan Savunma Bakanı ile 10 ülkenin genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, 38 yabancı ülkeden 65 seçkin gözlemci ile askeri ateşeler takip etti. Tatbikatı ayrıca yerel gözlemciler de izledi. Tatbikat, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hususi Akar ve kuvvet komutanlarının yerini almasıyla başladı. Genelkurmay Başkanı Akar ile komutanlar, kendileri için hazırlanan platformda tatbikatı dikkatle izledi. Tatbikat için ayrıca 10'u yabancı toplam 118 gazeteci akreditasyon yaptırdı.

TATBİKAT ÖZEL KUVVETLERİN ÇIKARMASIYLA BAŞLADI

Efes 2018 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'nın gece safhası, icra faaliyetlerinin anlatılmasının ardından SAT ve SAS komandolarının denizden, Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin de havadan çıkarma yapmasıyla başladı. Bu bölümde, Türkiye'nin yanı sıra katılımcı ülkelerin özel kuvvetler timleri de görev aldı. Özel kuvvetlerin keşiflerinden sonra da, karaya topçu atışları yapıldı. Ardından katılımcı ülkelerin hava kuvvetlerine bağlı F-16 uçakları belirlenen hedefleri  vurdu. Obüs atışlarının yanı sıra taarruz helikopterleri de kendileri için belirlenmiş olan hedeflere atış yaptı. Ardından da deniz taarruz atışları yapıldı. Bu sırada, SAT ve SAS komandoları denizdeki mayınları tespit edip temizledi. Karadan karaya OBÜS toplarının atışlarının yanı sıra 2 F-16 uçağı da bombardıman atışı yaptı. Taarruz helikopterlerinin çıkarma yapılacak alanda özel kuvvetlerin tespit ettiği hedefleri yok etmesiyle, amfibi birliklerinin çıkarma yapması için gerekli ön keşifleri icra edildi. Bu harekata eş güdümlü olarak taarruz helikopterleri belirlenen bölgeleri ateş altına aldı.

SİHA'LAR İLK KEZ KULANILDI

İndirme yapılan bölgelerde tespit edilen düşman kuvvetleri, bu tatbikatta ilk kez kullanılan silahlı insansız hava araçları (SİHA) tarafından vuruldu. Düşman tanklarını temsil eden kırmızı noktalar füzelerle vuruldu. Bu sırada 4 Atak helikopteri, yan yana belirlenen hedefe ateş edip yok etti. Bundan sonra da, birinci hava hücum harekatı sonlandırıldı. Gerekli çıkarma hazırlıklarının tamamlanmasıyla da tank ve zırhlı personel taşıyıcıların bulunduğu çıkarma gemileri kıyıya yanaştı. Amfibi deniz piyade birliklerinin birinci dalgası denizden karaya çıkartıldı. Çıkarma anında ise düşman kuvvetlerinin hava unsurlarının müttefik ülke askerlerini ateş altına almasına, hava savunma sistemleriyle karşılık verildi. Tatbikatta ayrıca, ilk kez Milgem kapsamında üretilen ikinci gemi olan 'Büyükada', tank çıkarma gemisi 'Bayraktar', çift pervaneli ağır yük helikopteri, SİHA'lar, hava savunma sistemi 'Korkut' ile modern piyade tüfeğinin de ilk kez kullanıldığı açıklandı. Tatbikatta ayrıca birlik eğitimi yanında üst düzey karargah eğitimi de dahil edildi.

ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI

Efes 2018 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike ülkeleri arasındaki savaş tatbikatta gerçekleştirildi. Jenerik senaryoya göre, Torrike'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'den yardım istedi. Birleşmiş Milletler'in de çağrısı üzerine Türkiye'nin liderliğinde ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, İngiltere, İtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı kurtardı.

FIRAT KALKANI VE ZEYTİN DALI HAREKATI TECRÜBELERİ DE KULLANILDI

Efes 2018 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'nda, konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele de yine yer aldı. Teröristle mücadele harekatında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı.

TATBİKATA KAMU KURUMLARI DA DESTEK VERDİ

Efes 2018 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'na; Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm, Milli Savunma, Sağlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları, Savunma Sanayii Müşteşarlığı, Kızılay Genel Müdürlüğü, AFAD, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Metoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve BM Türkiye Temsilciliği'nin de aralarında bulunduğu kamu kurumlarına bağlı görevliler destek verdi. Tatbikatın gece bölümü saat 21.32'den itibaren donduruldu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası