Ege Postası
Geri

​Kırım'daki referanduma Türkiye'den sert çıkış!

Dışişleri Bakanlığı tarafından Kırım’da yapılan referanduma ilişkin yapılan açıklamada sonucun Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacağı vurgulandı. Kırım ile ilgili dikkat çeken diğer bir gelişme ise ABD'den geldi. Beyaz Saray Rusya'ya yaptırım kararı aldı.
​Kırım'daki referanduma Türkiye'den sert çıkış!
Haberler / Dünya
17 Mart 2014 Pazartesi 18:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Kırım’da 16 Mart 2014 Pazar günü yapılan, referandum hukuka aykırı ve gayri meşru olarak nitelendirilirken, "Referandumun neticesi ve buna bağlı olarak atılacak adımlar sonrasında oluşacak fiili durum Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacaktır ve tanınmayacaktır" denildi. Bakanlığın açıklamasında şöyle devam edildi:
 
"Türkiye, Ukrayna’daki krize bu ülkenin bağımsızlığı, egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, demokratik ilkeler çerçevesinde, hukuka ve uluslararası anlaşmalara uygun bir çözüm bulunmasını her fırsatta önemle dile getirmektedir. Türkiye, Kırım’ın asli unsuru olan ve tarihte büyük acılara maruz bırakılmış bulunan soydaş Kırım Tatar Türklerinin güvenlik ve esenliğine özel bir önem ve öncelik atfetmektedir. Bu husus uluslararası örgütler nezdinde tarafımızdan her defasında önemle vurgulanmaktadır. Ukrayna ve bilhassa Kırım’da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek gelişmelerin yakın çevremizin güvenlik ve istikrarına da olumsuz yansımaları olabileceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, askeri yollardan oldu-bitti yaratılmasının son derece sakıncalı olduğuna bir kere daha dikkat çekiyor ve tarafları, soruna, yukarıdaki ilkeler zemininde siyasi bir çözüm bulmak için bir araya gelmeye davet ediyoruz."
 
ABD'DEN RUSYA İÇİN FLAŞ YAPTIRIM KARARI
 
ABD'den ise Rusya'ya yaptırım kararı geldi. Başkan Barack Obama, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle 7 Rus  hükümet yetkilisine yaptırım getirdi. Bu yetkililerin isimleri şöyle: Vladislav  Surkov, Sergey Glazyev, Leonid Slutsky, Andrei Klishas, Valentina Matviyenko,  Dmitry Rogozin ve Yelena Mizulina. Yaptırımlara göre Kırım’ın fiili işgalinden sorumlu yetkililerin mal varlığı donduruldu ve bu kişilere seyahat yasağı getirildi. Yaptırımların uygulanacağı isimler arasında Rusya Başbakan Yardımcısı Rogozin, Kırım Özerk Bölgesi Başbakanı Sergey Aksiyonov ve bazı Rus milletvekilleri bulunuyor. Obama, "Ukrayna hükümetinin altını kazıması ve  Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği, güvenliği ve barışını tehdit eden  politikalar izlemesi" gerekçesiyle eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in de  aralarında bulunduğu Ukraynalı 4 kişiye daha yaptırım getirdi.

KIRIM BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİ
 
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni resmen ilan etti. Rusya’ya bağlanmak için vakit kaybetmek istemeyen Kırım Rusya’ya resmi başvurusunu da yaptı.
 
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım Parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı. 85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, "Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz" ifadesi kullanıldı.
 
Bildiride, "Kırım devleti"nin yabancı devletlerle eşitlik, barış, iyi komşuluk prensipleri çerçevesinde ilişki kuracağı belirtilerek, "Birleşmiş Milletler'e (BM) ve dünyadaki tüm ülkelere Kırım'daki halklar tarafından kurulan bağımsız devleti tanıma çağrısı yapıyoruz" denildi.
 
RUSYA'YA BAŞVURU YAPILDI
 
Rusya yanlısı Kırım yönetimi, bölgenin Rusya Federasyonu'na bağlanması için zaman kaybetmedi. AFP'nin haberine göre, Kırım hükümeti bu sabah Moskova'ya resmi başvuruda bulunarak, Rusya'ya katılmak istediğini bildirdi.
 
RUSYA KARARINI KISA ZAMANDA VERECEK
 
Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Sergey Neverov, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada Kırım’ın geleceği ile ilgili kararı kısa sürede vereceklerini belirtti. Neverov, “Kırım referandum sonuçları gösteriyor ki, Kırım halkı geleceklerini sadece Rusya’nın bir parçası olmakta görüyor. İnsanlar kendileri yaşamak isteyenlerle her zaman beraber yaşar.” dedi.
 
REFERANDUMDAN UKRAYNA'DAN AYRILMA KARARI ÇIKMIŞTI
 
Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Pazar günü gerçekleşen referandum sonuçlarına göre halkın yüzde 96,7’si Rusya’ya bağlanmaya “evet” dedi. Kırım’dan bir heyet Moskova’ya gelerek resmi başvuruyu yapacak. 
 
Kırım parlamentosu başkanı Volodimir Konstantinov, Kırım parlamentosundan bir delegasyonunun resmi başvuru sürecini takip etmek için Moskova’ya gideceğini söyledi. Konstantinov, “Biz Moskova’ya gidiyoruz. Ortak bir toplantı yapacağız. Süreci müzakere ediyoruz.” dedi. Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov da heyet içinde yer alıyor.
 
 AB ve ABD ise referandum sonuçlarını tanımıyor. Rusya'da ise Kırım'ın ülkeye bağlanması konusunda çalışma yapıldığı belirtiliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası