‘Yılda iki kez denetleniyoruz. Müfettişler birinci sınıf işyerisiniz dedi. Facianın nedenini ben de bilmiyorum.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, dün facianın yaşandığı madene gitti. Çalışanlarından bilgi aldı, Başkaban ve bakanlarla biraraya geldi.Gazetecilerin ihmal iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı:
- Maden faciasıyla ilgili ihmaliniz olduğunu düşünüyor musunuz'
Şu an bakanlarımızla toplantı halindeyiz. Herhangi bir bilgi verme imkanım yok. Çünkü bende pek fazla bir şey bilmiyorum.
- Trafoda kalitesiz malzeme mi kullandını? Uzmanlar patlamanın bu yüzden çıkabileceğini söylüyor...
Tamamen yalan. Malzemelerimizin tamamı Ex-proof. Bu işletmede her sene en az iki kere iş güvenliği müfettişleri gelir ve burayı denetler. iki defa denetimden geçtik.”
- Bazı işçiler sadece denetim sırasında gerekli tedbirlerin alındığını ve denetimden geçtikten sonra ise herhangi bir önlem alınmadığını ifade etti. Buna ne diyorsunuz'
Bunların hepsi tevatür... Her sene en az 2 kez denetlemeden geçeriz. Müfettişlerin verdikleri denetlemelerin hepsinde iş yerimizin 1. Sınıf iş yeri olduğunu ve her türlü şeyin yerinde olduğunu resmi evrakla bildirirler. Bunların hepsi bizde kayıtlı. İş güvenliği müfettişlerinin söylediğine mi inanacaksınız, başka birinin söylediklerine mi'
- 15 yaşında bir çocuğun madende çalıştırıldığı doğru mu'
“Öyle bir şey olması söz konusu değil. Burası sendikalı bir iş yeridir. Sendikalı bir iş yerinde çocuk çalışamaz. Böyle çok şeyler dolanıyor.”
- Facianın neden kaynaklandığı belirlendi mi'
“Hayır, epey bir zaman gerekir. Yangın temizlenecek. Hayli bir zaman ister. Şu an tam gerekçe bilinmiyor.
500 işçilik ‘yaşam odaları’ yaptık demişti
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, bir süre önce verdiği röportajda “Soma’daki madenimizde de patlama riski bulunan metan gazını sürekli kontrol altında tutuyoruz. Herhangi bir kaza anında 500 işçinin 20 gün süreyle yeraltında yeme-içme ihtiyacını karşılayacak, dışarıyla oksijen bağlantısının kurulduğu ‘Yaşam Odaları’ oluşturduk” demişti.
Maliyeti 130’dan 23 dolara düşürdü
Jeoloji mühendisi Alp Gürkan, 1 yıl önce Vahap Munyar’a verdiği söyleşide şunları anlatmıştı:
- Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğünüz Soma Holding nasıl doğdu '
Soma’daki işlerin asıl büyümesi Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 2005’te aldığı kararla oldu.TKİ, rödovans karşılığı işleri özel sektöre devretme kararı aldı. O döneme kadar çoğunlukla zarar eden TKİ, bu karar sonrasında kâra geçti.
- Sihirli bir formül mü devreye girdi'
TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonun TKİ’ye yüzde 15’lik rödovans payı dahil 23.80 dolara çıkarma taahhüdü verdik.
- TKİ, kömürün maliyetini oldukça indirmiş. Bu model size de para kazandırıyor mu'
- Gerek biz, gerekse diğer özel şirketler kâr etmesek bu işe girmezdik.
- Kârlılığa ulaşmak nasıl oldu'
- Bizim mühendis ve işçilerimiz uzaydan gelmedi. Sadece işi iyi planlamak, özel sektörün çalışma tarzı devreye girdi o kadar.
- Soma’da kaç kömür ocağı işletiyorsunuz'
- TKİ’nin iki ocağı bizde. Birinde rödovans üzerinden işletme yapıyoruz. Diğerinde taşeron modeliyle işi yürütüyoruz. Yer altında kömürü çıkarmak üzere kazı işlemini bu panolar yapıyor. İşçilerimiz bir taraftan o panoları çalıştırıp kontrol ediyor, diğer taraftan yürüyen bantları denetliyor.
Yüzde 50 mekanize olmuş durumdayız. 2013’te bu oran yüzde 80’e çıkacak.