Öğretmeni anlamaz dedi doçent oldu
Almanya’daki öğretmeninin ‘Becerisi var’ Türkiye’deki ilkokul öğretmeninin ise ‘Matematikten anlamıyor’ dediği Refet Polat, TÜBİTAK-BİDEB tarafından finanse edilen proje kapsamında matematik olimpiyatları için 112 öğretmen yetiştirdi.
İlkokul öğretmeninin “Matematikten anlamıyor” dediği küçük çocuk, bugün Türkiye’nin matematik alanında önde gelen isimlerinden biri oldu.
İzmir’deki Yaşar Üniversitesi’nin Matematik Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Refet Polat, ilkokula Almanya’da başladı. Buradaki öğretmenleri Polat’ın matematiğe yeteneği olduğunu ailesiyle paylaştı ama aile Türkiye’ye dönünce Polat’a buradaki ilkokul öğretmeni, “Matematikten anlamıyor” dedi. Polat, üniversite çağına geldiğinde önce Ege Üniversitesi Matematik Bölümü’nü birincilikle kazanıp mezun oldu. Ardından Türkiye’yi matematik olimpiyatlarında temsil edecek çocukları yetiştiren öğretmenlere ders vermeye başladı ve üniversite yıllarında bursiyeri olarak destek aldığı Türk eğitim Vakfı (TEV) İzmir Şubesi’nin yürütme kurulu üyeliğine seçildi.
Polat, öğretmeninin “Matematikten anlamıyor” ‘iddiasına’ karşın bugünlere nasıl geldiğini Milliyet’e anlattı:
“Takdir dersiniz ki o yaşlarda söylenen sözlerin insan zihninde etkisi önemli oluyor. Fakat neyse ki saptamayı tek bir kişinin yapmış olması nedeniyle ailem, bunun üzerinde çok durmadı. Nitekim 2 yıl sonra ortaokula başladığımda matematik ve fen bilgisi derslerindeki ortalamanın üzerindeki başarım bu olumsuz havanın dağılmasında büyük etken oldu.”
İKİ ÜLKENİN FARKI
“Almanya’da yaşadığımız eyalette ilköğretim birinci kademede öğrencilerin başarı değerlendirmesi notla değil sınıf öğretmenlerinin yorumu ile yapılıyor. Almanya’daki öğretmenlerim benim için o zaman aynen şu ifadeyi kullanıyor: ‘2. sınıfta yer alan bir öğrencinin matematik adına kazanımı iki basamaklı sayılarla rahat işlem yapabilme becerisidir, benim için ise Refet yaşıtları ile karşılaştırıldığında üç basamaklı işlemleri rahatlıkla yapabiliyor, hiçbir sorun yaşamıyor. Bu nedenle matematiğe karşı ilgisi diğer branşlara göre daha fazla, bu açıdan öğrenci matematik yönü ile izlenmeli.’ İki ülkede öğrencilik yapmış bir kişi olarak şunu söyleyebilirim, Almanya’daki özellikle sınıf öğretmenlerinin pedagojik formasyonları ve alan yeterliliklerinin öğrenci davranış ve gelişimi ile ilgili biraz daha derinlemesine olduğunu düşünüyorum. Tabii ki burada öğretmenlerin yaşam koşullarının farklılığı da önem arz ediyor.”
112 ÖĞRETMENE EĞİTİM
“Bizler 2012 yılında itibaren bu yılın başına kadar yaklaşık 2,5 yıllık süre zarfında çok değerli hocam Prof. Dr. Rafail Alizade ile birlikte TÜBİTAK-BİDEB tarafından finansal desteği sağlanan TÜBİTAK-2229 numaralı projeler kapsamında 7 adet TUSİ-Ortaöğretim Matematik Öğretmenleri İçin Olimpiyat Kampı düzenledik. Ben bu kamplarda moordinatör, koordinatör yardımcısı ve eğitmen olarak görev aldım. İzmir ve Ege bölgesinde görev yapan 112 matematik öğretmenimize olimpiyatlar konusunda bilimsel yetkinliklerinin artırılması konusunda eğitimler gerçekleştirdik.”
OLİMPİYATLARDA GÖREV ALIYOR
Polat, 2012 yılında Türkiye’de yapılan ve Türkiye’nin tarihinde ilk kez takım olarak şampiyon olduğu 29. Balkan Matematik Olimpiyatları’nda akademik asistan olarak görev aldı. 2013 yılında yine Türkiye’de yapılan 17. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları’nda Yarışma yürütme komisyonu başkanı oldu. Son olarak 2014 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen 3. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatları’nda yarışma yürütme komisyonu başkanı olarak görev yaptı. (Milliyet)