Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ağaçların kahramanlara ihtiyacı var
Semra Kocabaş
YAZARLAR
28 Haziran 2022 Salı

Ağaçların kahramanlara ihtiyacı var

Ağaçların onları koruyacak kahramanlara ihtiyacı var ve o kahramanlar sizlersiniz. 

Şimdi diyeceksiniz ki, Ormanla ilgili bir kurumda çalışmasaydın, yine de bu kadar orman yangınlarına karşı duyarlı olur muydun?

Olurdum. / Herkes olmalı. 

Ormanın vatan demek olduğunu bizlere daha ilkokulda öğrettiler. / Sevgili öğretmenlerimizin ellerinden öperek ve saygıyla anarak devam etmek isterim. 

Orman vatan demektir. Dahası hayat demektir. Bütün canlıların yaşam alanı demektir. Bizlere nefes demektir. 

Bu ilkokul düzeyindeki bilgilerin ardından; ülkemizin (özellikle geçen yıl hepiniz hatırlayacaksınız, içimizi acıtan orman yangınları haberlerini…) orman yangınları konusunda en dikkatli olunması gereken aylarına girmiş bulunuyoruz. 

Elbette her yaz bu tehlike var ama beni sevindiren artık bütün vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlılık ve farkındalık geliştirmiş olmaları…

Ancak diyerek bu yazıyı yazma sebebime gelmek istiyorum. Bu duyarlılık çok güzel, bu farkındalık çok güzel ama tahmin edersiniz ki, orman yangınlarına müdahale etmek, bilgi ve eğitim gerektiriyor. 

Oldukça tehlikeli bir durum orman yangınları. Kontrol altına alınması günler süren, büyük yangınları hem ülkemizde hem de yurt dışında diğer ülkelerde görüyoruz. 

Elbette en önemlisi önlemler ve tedbirler. / Önemli olan, yangının çıkmasını engelleyebilmek, önleyebilmek. / Önemli olan, yangının çıktığı anda müdahale edilerek, büyümeden söndürebilmek. / En az zararla bu yangınları atabilmek.

Bunları herkes biliyor. Bilmek zorunda. Hepimiz duyarlı olmak zorundayız. En basiti, bir piknik uğruna, bir mangal keyfi uğruna, futbol sahası büyüklüğünde ormanlarımızı kaybetmemek. Kaldı ki en küçük yangın bile, benim az önce söylediğim gibi bir futbol sahası büyüklüğünde hasar veriyor. Söndürme çalışmalarında harcanan, insan emeği-canı bir yana devletimizin bütçesine verdiği zarardan bahsetmiyorum bile…

Elbette keyifli günlere, saatlere ihtiyacımız var ancak tehlikeli aylarda, yaz aylarında bu tarz şeylere karşı daha dikkatli olmalıyız. Yürürken gözümüze çarpan bir cam parçasını alıp çöpe atmak duyarlılığını göstermek, belki de üç beş ağacı kurtarmak demek olacaktır. 

Hepimiz kahraman olabiliriz. 

Ağaçlarımızın artık kahramanlara ihtiyacı var ve o ağaçların aradığı kahramanlar bizleriz. Evet evet hepimiz birer kahramanız. 

Orman yangınlarını önleyen, tedbirli davranan, gördüğü anda küçük çapta ise müdahale eden yahut hemen orman müdürlüklerimizin profesyonel ekiplerine haber veren kahramanlar…

Farkındalık ve duyarlılık yeterli inanın bana… / Ormanlarımızın içinde yaşayan onca canlı türüne saygı ve sevgi sadece inanın bana…

Her şeyden önemlisi bana göre vatan sevgisi. Ormanları sevmek ve korumak bana göre ülkesini-milletini sevmek demektir. Çocuklarını-ailesini sevmek demektir. 

İnsan önce kendisi, sonra ailesi ve daha sonrada milleti için bu duyarlılığa sahip olmalıdır. 

O zaman sözün özü, bu yıl umuyorum en az zararla atlatacağımız bir yıl olur diyerek, ağaç kahramanlarını sevgiyle selamlıyorum.  

Ve daha fazla bilgi almak isteyenleri hemen hemen her ilimizde ve ilçelerimizde olan orman kuruluşlarına davet ediyorum. Bütün çalışanlarımız, orman mühendislerimiz gerekli bilgiyi almanız konusunda ellerinden geleni yapacaklardır. Ki zaten bu konuda gönüllüler için eğitimler verilmektedir. 

Ne demiştik, ağaçlarımızın onları koruyacak kahramanlara ihtiyacı var o kahramanlar bizleriz. Orman yangınları için 112 acil çağrı merkezlerini ve 177’yi arayabileceğinizi zaten biliyorsunuz diye düşünüyorum. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası