Türkiye’de siyaset 2019’daki Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve yerel seçimlere kilitlendi. Gönlünde vekillik ve başkanlık yatanlar şimdiden nabız yoklamaya başladı.
Genel siyasette ise bugünlerde en çok AK Parti-MHP ittifakı konuşuluyor.
MHP Lideri Devlet Bahçeli 2019 Kasım'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için kendi tabiriyle "Cumhurun ittifakı" ile Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıklamış, aynı işbirliğinin milletvekilliği seçimlerinde de hayata geçirilebileceği sinyalini vermişti.
Genel seçimlerdeki ittifak için iki parti arasında oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürürken, kulislerde Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde de ittifak olabileceği konuşulmaya başlanmıştı.
Yereldeki olası ittifak için ise en ağır basan yöntem şu şekilde;
Belediyelerin muhalefet partilerinin elinde olduğu illerde, hangi parti daha güçlüyse diğeri aday çıkarmayacak ve güçlünün adayına destek verecek.
Bu illerin başında ise İzmir geliyor.
İzmir’de 31 belediyeden 22 ilçe ve büyükşehir CHP’nin elinde.
Şimdi gelelim yerel seçimlerde olası bir milli ittifak (AK Parti-MHP) İzmir Büyükşehir Belediyesini alabilir mi sorusunun yanıtlarına…
Önce 2014 İzmir yerel seçim sonuçlarına bir bakalım;
CHP'li Aziz Kocaoğlu yüzde 49,6 oranıyla 1.306.904 oy almış.
AK Parti adayı Binali Yıldırım yüzde 35,9 ile 946.941 oy almış.
MHP adayı Murat Taşer yüzde 8 oy ile 210.001 oy alabilmiş.
(Ki Murat Taşer de bugün MHP'de değil)
2015 İzmir genel seçim sonuçlarına bakalım;
CHP: Yüzde 46,76 oranla 1.264.540 oy almış.
AK Parti: Yüzde 31,03 ile 839.076 oy almış.
MHP: Yüzde 11,35 ile 307.019 oy alabilmiş.
Bu sonuçlara göre seçim kafa kafaya gider hatta milli ittifak İzmir'i alır gibi bir düşünce içinde olanlar yanılabilir. Bu, dört işlemle sınırlanacak basit bir matematik hesabı değil.
Neden mi'
1-) AK Parti o dönem Binali Yıldırım gibi güçlü bir isimle seçime girmişti ve yüksek oy oranı İzmir'de Yıldırım'a olan teveccühten kaynaklanıyordu.
2-) MHP ise o dönem kadar güçlü değil ve çok kan kaybetti.
3-) MHP'den kopanların ve çoğunluğunu muhafazakarların kurduğu bir İYİ Parti faktörü var. İYİ Parti’nin hem MHP’nin hem de AK Parti’deki muhafazakar oylara talip olabileceği sık sık dillendiriliyor.
4-) CHP cephesine dönersek parti içi kavgalar bir türlü son bulmasa da hem İzmirli duruşu hem de partinin İzmir’de hala güçlü olduğu gerçeği göz ardı edilemez.
Ancak daha seçime 14 ay var ve eski politikacılar "siyasette 24 saat bile çok uzun bir zaman" diye söyler.
Bana göre CHP iç kavgalara son verip seçimlere odaklanırsa İzmir'i alır ve ittifak mayası bu kentte tutmaz.
Ama parti içi çekişme sürerse CHP’nin İzmir'i kaybetme riski var.
Benden söylemesi...