Ege Postası
Geri

CHP'li Kılıç’tan ‘haciz’ çıkışı

CHP’li Kılıç "SGK ve Vergi Dairelerinden ödeme emri ve elektronik haciz uygulaması da durdurulmalı!” diye konuştu.
CHP'li Kılıç’tan ‘haciz’ çıkışı
Haberler / Yerel Politika
23 Mart 2020 Pazartesi 09:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Koronavirüsü'nün gün geçtikçe yayıldığı ve ölüm vakalarının arttığı ülkemizde, SGK ve vergi dairelerinin ödeme emri göndermeye ve elektronik haciz uygulamasına devam etmesiyle ilgili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

Av. Sevda Erdan Kılıç, soru önergesi hakkında yaptığı yazılı açıklamada, "Covid-19" olarak bilinen Koronavirüs’e bugüne kadar ülkemizde 1236 kişinin yakalandığını, 30 vatandaşımızın da bu hastalıktan dolayı vefat ettiğini ifade etti.

Bu süreç yaşanırken vatandaşın sağlığının yanında, ekonomik durumunun da korunması gerektiğini ifade eden Av. Kılıç, bununla ilgili açıklanan ekonomik paketin tam bir felaket olduğunu kaydetti.

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

 “Vatandaşı sokaktan uzak tutması gereken ekonomik paket açıklandığında, halkımız gibi biz de şok olduk. Açıklanan ekonomik pakette biz isterdik ki ‘vatandaşımız evinde otursun biz onlara bakarız’ denilsin. ‘Elektrik, su ve doğalgaz faturalarınızı biz ödüyoruz’ desinler. ‘Temel ihtiyaçlarınızı biz karşılıyoruz’ desinler. ‘Kredi ve kredi kartı borçlarınızı faizsiz erteliyoruz’ desinler. Ancak gördük ki bu ekonomik pakette işçi, memur, emekçi yok; sermaye var. 18 yıldır verginin vergisini toplayan ancak doymayan AKP iktidarı, verginin vergisinin vergisini icat ederek iyi günlerde topladığı vergileri yandaşlara peşkeş çekince, kötü günde vatandaşa 1 ay bakacak parası olmadığı için, tüm ülke için geçerli sokağa çıkma yasağı ilan edemiyor ve bunun bedelini de halkımız ölerek ödüyor.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 22 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile "nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, tüm icra ve iflas takiplerinin 30 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulduğunu" belirtti.

Koronavirüsle mücadele kapsamında, yetersiz de olsa ekonomi alanındaki tedbirlerin yanı sıra yargı alanında alınan önlemlere rağmen e-haciz uygulamasının devam ettiğini ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, şu hususları belirtti:

“İcra ve iflas takipleri 30 Nisan 2020 tarihine kadar durduruldu, ancak atladıkları bir konu var. SGK ve Vergi Daireleri halen vatandaşa ödeme emri göndermekte ve elektronik haciz uygulamasına devam etmektedir. Hem ‘sokağa çıkmayın’ diyorsunuz hem işletmeleri bir bir kapatıyorsunuz hem de vatandaşa sigorta ve vergi borcu için ödeme emri gönderip, elektronik haciz uygulamasına devam ediyorsunuz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

Vatandaş kirasını mı ödesin, çalışanların ücretlerini mi ödesin, temel ihtiyaçlarını mı gidersin, faturalarını mı ödesin, ailesini mi geçindirsin, yoksa sigorta ve vergi borcuna mı para yettirsi? Pandemi ilan edilen ve ülkemizi adeta kırıp geçiren Koronavirüsü vakası sebebi ile vadesi geçmiş sigorta ve vergi borçlarının ödeme emri ve elektronik haciz işlemi uygulamalarının salgın süresi boyunca ertelenmesi gerekmektedir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Covid-19" olarak bilinen Koronavirüs’le mücadelede bugüne kadar ülkemizde toplam 20.345 test yapıldığını, 1.236 tanı konulduğunu ve 30 vatandaşımızın da bu hastalıktan dolayı vefat ettiğini açıklamıştır. Bu süreç yaşanırken vatandaşın sağlığının yanında, ekonomik durumunun da korunması gerekmektedir, ancak bununla ilgili açıklanan ekonomik paketin tam bir felaket olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır.

Vatandaşların açıklanan ekonomik paketle ilgili iktidardan; “vatandaşımız evinde otursun biz onlara bakarız; elektrik, su ve doğalgaz faturalarınızı biz ödüyoruz; temel ihtiyaçlarınızı biz karşılıyoruz; kredi ve kredi kartı borçlarınızı faizsiz erteliyoruz.” açıklamasını bekledikleri kaydedilmiştir. Ancak bu ekonomik pakette işçi, memur ve emekçinin olmadığı, sadece sermayenin olduğu belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 22 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile "nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, tüm icra ve iflas takipleri 30 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulmuştur. Ancak SGK ve Vergi Dairelerinin halen vatandaşa ödeme emri gönderdiği ve elektronik haciz uygulamasına devam ettiği bildirilmektedir. Pandemi ilan edilen ve ülkemizi adeta kırıp geçiren Koronavirüsü vakası sebebi ile vadesi geçmiş sigorta ve vergi borçlarının ödeme emri ve elektronik haciz işlemi uygulamalarının salgın süresi boyunca ertelenmesinin gerektiği ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1- 18 yıldır verginin vergisini toplayan ancak doymayan AKP iktidarı, verginin vergisini icat ederek iyi günlerde topladığı vergileri yandaşlara peşkeş çekince, kötü günde vatandaşa 1 ay bakacak parası olmadığı için mi tüm ülke için geçerli sokağa çıkma yasağı ilan edememektedir'

2- İktidar vatandaşa hem “sokağa çıkmayın” demektedir hem de sigorta ve vergi borcu için ödeme emri gönderip, elektronik haciz uygulamasına devam etmektedir. Peki vatandaş sokağa çıkmazsa, işyerini açıp çalışamazsa bu borcunu nasıl ödeyecektir'

3- Sokağa çıkamayan esnaf bu durumda hem kirasını, faturalarını, çalışanların ücretini, temel ihtiyaçlarını karşılayıp ailesini nasıl geçindirecektir hem de sigorta ve vergi borcunu nasıl yatıracaktır'

4- Vadesi geçmiş sigorta ve vergi borçlarının ödeme emri ve elektronik haciz işlemi uygulamalarının salgın süresi boyunca ertelenmesi düşünülmekte midir'

5- Düşünülmüyorsa AKP iktidarının bu mağdur vatandaşların sorunu ile ilgili bir çözüm önerisi bulunmakta mıdır'

6- 22 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile amme alacaklarına ilişkin icra işlemlerinin durdurulması konusunda bir çalışma var mıdır'

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası