Ege Postası
Geri

Selvitopu’ndan 4,5 yıl değerlendirmesi

Seçime Doğru programına katılarak Refik Pak’ın sorularını yanıtlayan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yaptıklarını ve projelerini anlattı. Selvitopu’ndan 4,5 yıl değerlendirmesi
Selvitopu’ndan 4,5 yıl değerlendirmesi
Haberler / Yerel Yönetimler
18 Aralık 2018 Salı 14:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Partisinden yeniden aday olan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, göreve gelir gelmez masa başına kurulan bir ilçe olan Karabağlar’da gelir-gider dengesini oluşturduklarını ardından hizmetlere başladıklarını söyledi.

HAYALİM MODERN BİR KARABAĞLAR

Modern bir Karabağlar hayal ettiğini, kentsel dönüşüme dair planlamaları yaptıklarını belirten Başkan Selvitopu, “Çarpık dokunun düzelmesi için çalışmamız olacak. Altyapısını oluşturduk. Hayalim modern bir Karabağlar. Bu bir iki günde olabilecek bir konu değil tabi. Ancak altyapısını oluşturduk. Kentin çarpık dokudan kurtulup modern bir kent haline dönüşmesi için çabalarımız olacak. Bunlar uzun süreli işler. Kararlı olunursa gerçekleşmeyecek işler değil. Ben teknokratım. Bir işi 17 yıl boyunca takip ettiğimi biliyorum. İnatla takip etmek gerekiyor. Seçildiğimde bütün mesaimi bunlara vereceğim” dedi.

MEYDAN PROJESİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM YAPILACAK

Karabağlar’a bir meydan kazandıracaklarını kaydeden Başkan Selvitopu, “İhsan Alyanak Spor Salonu’nun önündeki 42 bin metrekarelik alan meydan olarak planlandı. Ulusal düzeyde bir proje yarışması açtık. Halka açık sergi düzenlendi, görüşler alındı. Kesinleşti. Mahkeme süreci vardı imar planlarıyla ilgili. Mülk sahipleri dava açtılar. 5 binlik karar kesinleşti. 1/1000’lik dava da belediye lehine sonuçlandı. Ancak temyize götürdü vatandaşlar. Meydan projesi önümüzdeki dönem gerçekleşecek bir proje haline gelecek” dedi.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

HIZLA GELİR GİDER DENGEMİZİ OLUŞTURDUK

Gelir gider dengesizliği vardı. Öncelikle bunları düzenlemeye koyduk. Hizmet binamızı tamamladık. Birimleri oraya topladık. Gelir gider dengemizi oluşturduk. Hızla belediye hizmetlerine yoğunlaştık.

PLANLAMA KONUSUNU TAMAMLADIK

Karabağlar’da öncelikle planlama çalışmaları yaptık. Çarpık kentleşmeyi nasıl düzeltebiliriz diye baktık. Geldiğimiz noktada da bu planlama konusunu tamamlamış durumdayız. Onun yanında belediyemizin rutin işlerini belli bir düzene koyduk. Karabağlar Belediyesi istikrara kavuştu. Bu istikrarlı yapı devam ediyor.

MASA BAŞINDA OLUŞTURULMUŞ

Karabağlar ilçesi oluşturulurken masa başında oluşturuldu. İktidar seçim alalım umuduyla masa başında oluşturdu. Ne tür sorunlarla karşılaşılacağı önceden hesaplanmadı. Karabağlar da bunlardan biri. Meydanı, sineması, oteli olmayan bir ilçe. Böyle büyük bir ilçe yaratılmış.

MEYDAN PROJEMİZ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM GERÇEKLEŞECEK

Alınan oy sonuçlarına göre bir ilçe oluşturulmuş. Dolayısıyla her şeye ihtiyacı var. Meydan yaratmak için çaba sarf ettik. Şu anda bir mülkiyet konusu var. İhsan Alyanak Spor Salonu’nun önündeki 42 bin metrekarelik alan meydan olarak planlandı. Ulusal düzeyde bir proje yarışması açtık. Halka açık sergi düzenlendi, görüşler alındı. Kesinleşti. Mahkeme süreci vardı imar planlarıyla ilgili. Mülk sahipleri dava açtılar. 5 binlik karar kesinleşti. 1/1000’lik dava da belediye lehine sonuçlandı. Ancak temyize götürdü vatandaşlar. Meydan projesi önümüzdeki dönem gerçekleşecek bir proje haline gelecek.

MEYDANCIKLAR YAPACAĞIZ

Meydancıklar da var. Eserkent’te büyükşehir belediyesinin bir meydan çalışması var. Değişik noktalarda da meydancıklar oluşturma çabamız var. Bazı bölgelerde sinema, kültür merkezinin yapılması için çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönem bunlar da peyder pey hayata geçecek.

MOBİLYACILAR SİTESİ TALEBİNİ BÜYÜKŞEHİRE İLETTİK

Mobilya fuarlarına her zaman katılıyoruz. Karabağlar’ın en önemli ticari hayatı mobilyacılık sektörü. Karabağlar mobilya ile özdeşleşmiş bir ilçe. Mobilyacılar odasıyla çeşitli etkinlikler düzenledik. Onların en büyük sorunu bir site oluşturulması ve bir lojistik desteğe ihtiyaçları var. Tabi bunlar gerekli. İnegöl ile rekabet edilememesinin nedeni de bu. Bu bizim kendi başımıza çözebileceğimiz bir konu değil. Bir mobilya sitesi kurulması talebi var. Bunu büyükşehire ilettik. Çünkü Karabağlar’da yerimiz yok. Ancak metropol belediye bünyesinde çözebileceğimiz bir konu. Odamıza çeşitli öneriler yaptık. Çeşitli girişimler var.

3 KURUMUN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI VAR

3 farklı kurumun çalışması var. 540 hektarlık bakanlığın yürüttüğü bir çalışma var. Bir diğer konu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık alanda yürüttüğü bir proje var, Uzundere’de. Bir kısım konutlar teslim bile edildi. Bir de bizim yaptığımız planlarımızı revize ederek, kentin dönüşümünü sağlayacak bir planlama çalışması yaptık. Bunların hepsi hayata geçtiğinde birbirini tamamlayacak projeler. 680 hektarda kentsel dönüşüm çalışması var. 2 bin dönümdeki çalışmayı belediye olarak biz gerçekleştirdik. Dönüşümün kanuni tarifi var. Ama kentin var olan dokusunun planlamayla daha düzenli hale getirilmesi için yapılan bir çalışma. Bunun farklı yöntemleri var. Bakanlığın çalışması var, büyükşehirin yaptığı var. Bizim belediye olarak da normal, rutin yürürlükteki mevzuata göre yaptığımız bir çalışma var.

REKREASYON ALANINI KENDİ İMKANLARIMIZLA TAMAMLADIK

Göreve başladığımızda bir kısım çalışmalar yapılmıştı, eksikler de vardı. Orayı tamamladık önce. Belediyenin bütçesi nüfusa göre düşük. Bunun yarattığı sorunlar vardı. Biz de o alanı ağırlıklı olarak kendi imkanlarımızla tamamladık, hizmete açtık. Ama kamuoyunda hep Nasreddin Hoca heykeli tartışıldı. Halbuki heykel bin metrelik kısmı. 200 bin metrelik kısmı herşeyiyle bitti, hizmete açıldı halbuki.

NASREDDİN HOCA BİLİM-KÜLTÜR-SANAT MERKEZİ OLACAK

İçi dört katlı bir bina. Dışarıdan heykel gibi görünüyor ama içeride bina var. İçini nasıl doldurabiliriz arayışı içinde olduk. Uzmanlardan görüşler edindik. Sonuçta buranın çocuklara dönük bilim, sanat, kültür merkezi olması yönünde karar verdik. Uygulama projeleri hazırlanıyor. İZKA’dan da bir milyonluk hibe desteği aldık. İhaleye çıkaracağız.

KAVACIK, DÜZENLEMELERİN ARDINDAN ŞİRİNCE’YE RAKİP OLACAK

Kavacık merkeze yakın bir köyümüz. Burayla ilgili beş yıldır çeşitli  çalışmalar yaptık. Ama köyün daha sağlıklı gelişebilmesi yönüyle de DEÜ ile bir proje çalışması başlattık. O proje bize teslim edildi. Önümüzdeki dönem Kavacık’ta kent meydanını düzenleyip, köy evi yapacağız. Binaların cephelerini ve sokakları düzenleyerek hem Kavacıklıların hem İzmirlilerin hizmetine sokacağız. Bu düzenlemeden sonra tercihler Kavacık’tan yana olacak. Şirince de güzel ama Kavacık da Şirince kadar güzel bir yer. Doğası güzel, üzümünün zaten tartışılacak bir konu yok. Üzümün coğrafi tescilini aldık, marka tescilini de yapacağız.

MODERN KAPALI PAZARYERLERİ AÇIYORUZ

Modern Pazar yerleri açıyoruz. Yaşar Kemal Mahallesi’nde de modern bir Pazar yeri yaptık. Farklı etkinlikler için de kullanılabilir şekilde düzenledik o Pazar yerini. Kentin ihtiyaçlarına dönük kullanılabilsin istedik. Yurtoğlu, Esenyalı Pazar yeriyle ilgili de daha modern bir proje hazırlandı. Onlar da önümüzdeki dönem hayata geçecek.

KIZ ÖĞRENCLİER İÇİN GÜVENLİ VE SAĞLIKLI BİR YURT YAPTIK

Kız öğrenci yurdu yaptık. 270 kız öğrencinin barınabileceği yurt hazır. Önümüzdeki günlerde açacağız. Beş yıldızlı otel konforunda olacak. Bunu yaygınlaştırmamız lazım. Kentimize dışarıdan gelen gençlerimiz için iyi olacak. Güvenli ve sağlıklı bir ortam. Aynı yerde kültür merkezi inşaatımız devam ediyor.

SEMT VE KÜLTÜR MERKEZLERİ YAPIYORUZ

14 semt merkezi hizmete açtık. Kimini kiraladık, kimini kendimiz yaptık. Şu anda kültür merkezi olarak Tahsin Yazıcı Kültür Merkezi inşaatı sürüyor. Sayılı merkezlerden biri olacak. Yeşilyurt Sevgi Yolu’nda büyükşehir belediyemiz yapıyor. Kibar Mahallesi’nde bir katımız kültür merkezi olacak. Barış Mahallesi semt ve kültür merkezi bitti. Mimkent’te büyükşehir ile ortak büyük bir proje var. Sanırım önümüzdeki dönemde yapımı gerçekleşecek. Amfi tiyatromuz da hizmete girdi. Yaz aylarında etkinlik yapmak isteyenlerin hizmetine açılacak, rekreasyon alanındaki amfi tiyatromuz.

SPOR KULÜPLERİNE AYNİ VE NAKDİ YARDIMLARIMIZ SÜRÜYOR

Eğitim, sağlık, spor, sanat sağlıklı nesillerin yaratılması için önemli. Spora destek olmaya çalışıyoruz. Spor kulüplerine ayni ve nakdi desteklerimiz sürüyor. Gençlik merkezi projemiz var. Önümüzdeki dönemde içinde stadyumun, 2 bin kişilik kapalı tribünü, yarı olimpik havuzu olan bir yer olacak. Onu da spor kulüplerine tahsis edeceğiz. Kavacık’a bile spor tesisi yaptık. Resmi maçların oynanacağı bir yerimiz yok. Bir yer var yetersiz. Bunu geliştirmemiz lazım. Bununla ilgili hazırlık ve projemiz var.

Kültür merkezlerinde kültür sanat etkinlikleri yapacağız. Reşat Nuri Güntekin yaşamının bir bölümünü ilçemizde geçirmiş. Böyle bir yazarı unutmamız tabi ki söz konusu olmaz. Onun adıyla bir kültür merkezimiz var. Daha önce restore edilmişti Konak Belediyesi tarafından. Ben de belediye başkan yardımcısıydım. Reşat Nuri Güntekin edebiyat günlerimiz devam edecek. Yaşar Kemal adına da günler düzenlemeye devam edeceğiz.

HAYALİM MODERN BİR KARABAĞLAR

Üniversite konusu ve Poligon deresi önemli bir konu. Önümüzdeki dönem bu dönemde yaptığımız hazırlıkların büyük bölümünü uygulayacağız. O nedenle bir kez daha adaylığı düşündüm. Özellikle çarpık dokunun düzelmesi için çalışmamız olacak. Altyapısını oluşturduk. Hayalim modern bir Karabağlar. Bu bir iki günde olabilecek bir konu değil tabi. Ancak altyapısını oluşturduk. Kentin çarpık dokudan kurtulup modern bir kent haline dönüşmesi için çabalarımız olacak. Bunlar uzun süreli işler. Kararlı olunursa gerçekleşmeyecek işler değil. Ben teknokratım. Bir işi 17 yıl boyunca takip ettiğimi biliyorum. İnatla takip etmek gerekiyor. Seçildiğimde bütün mesaimi bunlara vereceğim.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası