Ege Postası
Geri

Karşıyaka'da plan notu sancısı

Karşıyaka Belediyesi Meclisi'nin 2015 yılında, 23 yıldır uygulanan plan notunu iptal etmesi hem müteahhitlerin hem de vatandaşın mağdur etti.Karşıyaka Müteahhit İş Adamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel, plan notunun iptalini yargıya taşıdıklarını açıkladı. Karşıyaka'da plan notu sancısı
Karşıyaka'da plan notu sancısı
Haberler / Yerel Yönetimler
19 Temmuz 2016 Salı 13:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI - Karşıyaka Müteahhit İş adamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel, Karşıyaka Belediyesi meclisinin 01.10.2015 tarihinde alınan “Karşıyaka’da İmar Planlarında Taks ve Kaks verilen adaların hmax 24.80 m. olacak şekline kat sınır yoktur” şeklinde plan notunun iptalinin hem müteahhitleri hem de vatandaşı mağdur ettiğini söyledi. 

Yüksel şunları söyledi;

“23 sene önse Karşıyaka Belediyesi problemlerin ışığında bir planlama çıkardı. 'Emsalli yerlerde 8 kata kadar inşaat yapılabilir' diye Emsal değişmemek koşuluyla, '4 kat imarlı yerler 8 kata kadar yapılabilir' diye... Böylece biz tabandan yükseltiyorduk ve bir mimar olarak da daha iyi çözümlere ulaşıyorduk. Fiziki olarak da daha iyi binalar ortaya çıkıyordu. Vatandaşın ve herkesin işine geliyordu. Öyle parseller vardı ki emsaller sığmıyordu. Yapmak istediğin inşaatı ve verilen hakkı yapamıyorsun. Bu nedenle bu plan notu çıkmıştı. Bu plan notu 23 senedir uygulanıyordu. Şimdi bir arkadaş gelmiş başkan yardımcısı olmuş, bu detayları bilmiyor. O da bunu art niyetli yapmıyor. Haksızlık olmasın yanlışlık olmasın diye yanlış yapıyor. Tecrübesizliğinden bilgisizliğinden yaptığını düşünüyorum. Ortamı yaşamadığı için kendisi bir proje yazmadığı için bir şey üretmediği için belediye memurları da yanlış yazdığı için... Algılamıyor yani iptal ediyor.

BU KARAR TOPLUM ÇIKARINA AYKIRI

Esas mesele şu bazıları imar durumunu almış sekiz kat, sözleşme yapmış ona göre çizim yapmış proje yapmış etüt yapmış arsa sahiplerine daire vermiş. Her şey bitmiş. Burada belediyenin böyle bir hakkı olabilir. Ama iptal etmeden önce doğru dürüst araştırma yapılmadığını düşünüyorum. Eğer böyle bir araştırma yapılmış olsaydı burada vatandaşlar mağdur olmayacaktı. Bu karara imza atan meclis üyeleri bile konuyu bilmeden aydınlatılmadan imza atıyor ve karar meclisten geçiyor. Geçen bu yasa toplumun çıkarına olan bireysel bir şey değil. Herkes mağdur, vatandaş da mağdur. Estetik açısından uygun değil, mimari açıdan uygun değil, uygulama açısından uygun değil. Gel gör ki bunu belediyeye anlat. Anlatamazsın ki. Diyor ki 'Ben yeni reddetmişim tekrar kabul etmem. Ben kabul etsem Büyükşehir reddeder. ' Biz bu kararın uygulanması için uğraşıyoruz. 

23 YILDIR YAPILAN UYGULAMAYI İPTAL ETTİLER

Bu yanlışın düzeltilmesi için dernek olarak belediyeye plan notuna itiraz ettik kabul edilmeyince hemen dava açtık. Ortada bir sorun var. Bu sorunun çözülmelidir. Biz çözüm için uğraşıyoruz. Biz istiyoruz ki doğru çözüme ulaşalım. Benim kişisel olarak böyle bir arsam yok ama mağdur olan arkadaşlarımız ve çok sayıda vatandaş var. Bu konuda belediye yetkilileri bilinçli olsaydı bu işi yaparken işin nereye varacağını bilirdi. Burada ruhsat aşamasına gelip dosyası geri verilen arkadaşlarımız var. Müteahhit arkadaşlarımız insanların evlerini yıkmış sözleşme yapmış planlarını yapmış ve belediyeye müracaat etmiş harçlarını yatırmış, olur aşamasına gelmiş tam işe başlayacaklar belediye bir karar alıyor 23 yıldır yapılan bir uygulamayı biz iptal ettik “sen bu şartlarda inşaat yapamazsın” diyor. Ve vatandaşın dosyası iade ediyor. Böyle bir şey olabilir m? Bu arkadaşlarımızın mağduriyetini ne olacak, bu kararı aldıranlar bunu düşünmediler mi'

BAKANLIK ÖNCE BELEDİYEYE GİDİN DİYOR

Başkan ile de müdürlükler ile de bu konuyu görüştük bir yanlışlık yapılmış ama çözüm üretilmiyor. Bayındırlık Bakanlığı'na gidiyorsun ne yapabiliriz onlarda 'belediyeye gidin sonra bize gelin' diyor.

ALINAN YANLIŞ KARAR GERİ ALINMALI

Bu plan notunun geri gelmelidir. Bazı vatandaşlar mağdur neden çünkü ruhsat aşamasına gelmiş projeleri iptal edilmiş. Onların derhal verilmesi lazımdır. Belediye işlem yapmış bu hakkın geri verilmesi lazım. Ama diğerlerine de plan notunun geri gelmesi lazım. Ve mahkemenin de bu yürütmeyi durdurması lazım. Acil olarak hepsinin çözülmelidir.  Adam 2006’da 8 kat imar almış sen şimdi çıkıp yapamazsın diyorsun. Bu alınan karar Karşıyaka’nın geleceği açısından hepimizi sıkıntılı bir döneme sokuyor. Bunu belediye yetkileri acil çözmelidir."
-
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konu hakkında belediyeye tavsiye yazısı gönderdi. Yazıda, mağduriyet durumu oluştuğu ve bu mağduriyetin giderilmesi için belediyenin çözüm yolu araması ifade edildi.

Belediyeye gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı;

"3194 sayılı İmar Kanununun "Ruhsat müddeti" başlıklı 29. maddesinde "Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşiaatlarda müktesep haklar saklıdır." hükmü yer almakta olup, inşaat ruhsatı almamış yapılarda müktesep haktan söz edilmesi mümkün değildir. 

Bununla birlikte 10.01.2016 tarih ve 05.44 sayılı İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile uygun görülerek onaylanan “plan notu iptaline ilişkin” plan değişikliği Belediyeniz bünyesinde işlemi süren ve belli safhaları geçmiş ve belli aşamaya gelmiş yapı ruhsatı almaya yönelik iş ve işlemlerde vatandaşların mağduriyetine sebep olacağı aşikârdır. Belediyenizce ön onay, kitle tasdiki vb. ruhsat almaya yönelik işlemler devam ederken, söz konusu plan değişikliğinin, Belediyenizin başka birimlerinde devam eden ruhsat almaya yönelik iş ve işlem süreçlerinin İmar Kanununun 29. Maddesine istinaden müktesep hak getirmemesine rağmen, olumsuz olarak etkilenmesine sebebiyet vereceği kaçınılmazdır.
 
İlgi dilekçede bahsedilen mağduriyetin giderilmesi için konunun belediyenizce değerlendirilerek çözüm yolu aranması, 3194 sayılı İmar Kanunu, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca imar planı değişikliği yapılabileceği değerlendirilmektedir."


NASIL BİR SIKINTI OLUŞTU'

-Bu konuda çok fazla arsa sahibinin olduğu ve bundan dolayı mağduriyetin arttığı ifade ediliyor. Bu karardan 1000 civarında vatandaşın mağdur olacağı ifade edildi. Yeni duruma göre yapılan inşaat alanına parsellerde inşaat alanı bahçe mesafeleri nedeni ile imar alanına oturtamadığını ve burada vatandaşın kaybının olduğunu ifade edildi. 

-Ellerindeki imar durumuna göre kat karşılığı sözleşme yapan müteahhit veya mal sahipleri binalar 4 kata inince apartmanların taban kuruluşları genişleyince tek asansör ve tek merdivenle çözemiyorlar, üç girişli ve dört girişli binalar oluşuyor, burada ortak alan çoğaldığı için insanların daireleri küçülüyor. Ve karanlık odalı daireler çıkıyor.   Ve mimarı olarak kötü daireler çıkıyor.

-Belediyenin verdiği imar durumu ile ilgili müteahhitlerin kat karşılığı sözleşme yapıldığı ve buna göre etüd çizildiği ve bu etütlerdeki daireleri veremedikleri için müteahhitle arsa sahipleri arasında anlaşmazlılar yaşandığı ve bundan dolayı iki tarafın mahkemelik olma ihtimallerin olacağı ifade edildi. 

-Kentsel dönüşüm kapsamından müracaat etmiş insanlar Belediyeden aldıkları yıkım kararı ile binaların yıkıldığını ve yasa gereği 18 ay kira veriliyor. Ancak; bu süreçten kaynaklanan sorunlardan dolayı yaşanabilecek gecikmeden dolayı evleri yıkılan vatandaşın mağdur olabileceği ve bundan dolayı oluşacak zararla ilgili belediyeye dava açılma ihtimali olabileceği ifade edildi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası