Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Lili Marlen şarkısı ve savaş'
Hüseyin Günlü
YAZARLAR
26 Eylül 2019 Perşembe

'Lili Marlen şarkısı ve savaş'

Hans leip, ünlü bir Alman şairi ve roman yazarıdır. 1915’te katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda, Marlen ismindeki genç hemşire kızla tanışmıştır. Ancak orduya katılmadan önce Lili isimli kızla da gönül ilişkişi vardır. Savaş devam ederken Hans Leip, bu iki aşkının ismini birleştirerek Lili Marlen adıyla duygusal bir şiir yazmıştır.
Hans Leip, “Lili Marlen” adlı şiirinde iki genç kadınla, onların asker sevgilisini anlatmaktadır. Şiirin gerçek kahramanlarıysa elbette ki kendisi ve sevgilisi o iki genç kadındır. Hans Leip’in bu şiiri çok geçmeden, “Lili Marlen” adıyla şarkı olarak bestelemiş ve ilk kez ünlü Alman şarkıcı Lale Andersen’in yumuşak ve buğulu sesiyle söylediği şarkının ünü bütün dünyaya yayılarak insanların dilinden yıllarca düşmemiştir.

İkinci Dünya Savaşı devam ederken Lili Marlen şarkısını, Alman ordu radyosu Alman askerlerine moral vermek için her akşam aynı saatlerde yayınlanmaya başlamıştır. Cephede savaşan Alman askerleri, şarkı radyoda yayınlanırken savaşa ara verirler ve şarkı bittikten sonra kaldıkları yerden savaşa devam etmektedirler! 
Bir gün müttefik askerleri, Almanca sözlerini anlamasalar da, Alman siperlerinde, Lili Marlen şarkısı, radyodan yayınlanırken, karşıdaki İngiliz siperlerinden, bir asker, başını siperlerden çıkararak, bozuk Almancasıyla, Alman siperlerindeki askerlere, “Heeey, radyonuzun sesini biraz açın! Biz de dinlemek istiyoruz.” Diye bağırır. 

İngiliz Hükümeti, çok geçmeden Lale Andersen’in söylediği ünlü Lili Marlen şarkısını İngilizceye çevirtip, cephede savaşa ara verildiğinde askerlerinin dinlemesi için radyodan yayınlamaya başlamıştır. Ve Lili-Marlen şarkısı, Birinci Dünya Savaşının sonuna kadar, Alman ve müttefik askerleri tarafından, her akşam kısa bir süreliğine cephelerde savaşa ara verilerek dinlenmiştir.

Lili Marlen şarkısının aşk hikâyesi, Birinci Dünya Savaşı’nda yaşanmış, İkinci dünya savaşı’nda bütün dünyanın diline düşmüş ve milyonlarca insan bu şarkıyı dinlerken gözyaşı dökmüştür.

Kısa bir süreliğine de olsa hiçbir komutanın emri olmadan savaşa ara verdiren Lili-Marlen şarkısı, ülkeleri kan gölüne çeviren savaşların suçlusunun, cephede birbirlerini öldürmek için elindeki bombanın pimini ve silahının tetiğini çeken askerlerin olmadığını; o bombaları ve silahları onların ellerine verenlerin olduğunu göstermiştir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası