'Andımız’ beraati
İZMİR’in Buca İlçesi’nde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları öncesindeki çelenk koyma töreninde, vatandaşların protesto amaçlı olarak 'Andımız'ı okuması, Kaymakam Şenol Bozacıoğlu’nun talimatıyla yarıda kesildi. 'Neden yarıda kestirdiği' sorusuna yanıt vermeyen Kaymakam'a "Siz kimin kaymakamısınız, vatandaşın mı yoksa Başbakanın mı'" sözleriyle tepki gösteren emetli bankacı Necla Yılmaz’a, 'hakaret' suçundan 1 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Demokratik tepkisini ortaya koyduğunu dile getiren Yılmaz, beraat etti.
Geçen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından bir gün önce 28 Ekim 2013 tarihinde, Buca Çevik Bir Meydanı’nda çelenk bırakma töreni düzenlendi. Tören sırasında, bazı vatandaşlar da protesto amaçlı olarak okullarda okutulması kaldırılan 'Andımız'ı okumaya başladı. Ancak bu sırada, tören alanına gelen Kaymakam Şenol Bozacıoğlu’nun, talimatıyla 'Andımız’ı okuyan vatandaşlara görevliler müdahale etti ve yarıda kestirdi.
EMEKLİ BANKACI TEPKİ GÖSTERDİ
Bunun üzerine Kaymakam Şenol Bozacıoğlu’nun yanına giden meydandaki vatandaşlardan emekli bankacı 64 yaşındaki Necla Yılmaz, 'Andımız'ı neden yarıda kestirdiğini sordu. Ancak sorusuna Kaymakam Bozacıoğlu’ndan, "Size yanıt vermek zorunda değilim" yanıtı alan Yılmaz, "Siz kimin kaymakamısınız, vatandaşın mı yoksa Başbakanın mı'” sözleriyle tepki gösterdi.
Görevliler tarafından tören alanından uzaklaştırılan Necla Yılmaz, iki gün sonra polislerce evinden alınarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada ifadesi alınan Yılmaz hakkında, daha sonra Kaymakam Şenol Bozacıoğlu’na hareket ettiği gerekçesiyle, İzmir 7’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde, 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava açılması karşısında şaşkına dönen Necla Yılmaz, üç kez duruşmaya katılıp, hakim karşısına çıktı. Her seferinde de demokratik hakkını kullandığını, ancak asla hakaret etmediğini dile getiren Yılmaz, yargılama sonunda beraat etti.
"YİNE YAPARIM"
Beraat kararını öğrendikten sevinç yaşayan ve bunun bir hukuk zaferi olduğunu söyleyen Necla Yılmaz, "Ben Andımız’ın, kaymakam beyin talimatıyla kestirildiğini öğrendikten sonra sadece soru sordum. Ama bana cevap vermedi. Ben de ilçenin en büyük mülki amiri olduğunu ve bir vatandaş olarak bana cevap vermek zorunda olduğunu hatırlattım. Sonra da o sözleri sarfettim. Beni önce polisler evden aldı. Sonra da hakkımda dava açıldığını öğrendim. Ancak gerek ifadem gerekse şahitlerin verdiği ifadeler sonrasında beraat ettim. Kararı öğrendikten sonra en azından demokrasi kırıntılarının kaldığına inandım. Yoksa bu suçtan ceza alsaydım çok üzülürdüm. Ama bugün aynı olay yaşansın yine aynı tepkiyi veririm. Çünkü ben Mustafa Kemal’in çağdaş Türk kadınıyım" dedi.
Necla Yılmaz’ın avukatı Deniz Yücel ise "Hukuk devleti ve ifade özgürlüğü adına gerçekten sevindirici bir karar. En küçük eleştiriyi bile kabul etmeyen, muhalefeti sindirmek ve susturmak için çeşitli yöntemler uygulayan bir yürütmenin iktidarda olduğu bir süreçte, Andımız'ı yarıda kestiren Kaymakam'a demokratik tepkisini gösteren müvekkilimin beraatine karar verilmesi, hukuk devleti ilkesinin kağıt üzerinde kalmadığını göstermiştir" dedi.