Ege Postası
Geri

​CHP İzmir’in yeni il başkanı Serter’in 92 yıllık gururu

CHP İzmir’in yeni il başkanı Bedri Serter’in parti içinde ve kamuoyunda çok fazla bilinmeyen biz özelliği var. Bedri Serter, İzmir’in Yunan İşgali’nden kurtuluş günü olan 9 Eylül 1922’de kent girişine asılan ve el yapımı olan Türk Bayrağı’nı asan Serter ailesinin mensubu. Bayrağın hikayesi oldukça duygusal…Bayrak, Serter ailesi tarafından yaptırılan ve günümüzde müze olan Yıldız Otel’de (Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi) sergileniyor.
​CHP İzmir’in yeni il başkanı Serter’in 92 yıllık gururu
Haberler / Yerel Politika
14 Ocak 2015 Çarşamba 13:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Geçtiğimiz 9 Eylül’de 91’inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir İl Başkanlığı görevini emanet ettiği Bedri Serter, 92 yıllık gurur ve onur taşıyor. CHP İzmir’in çiçeği burnunda il başkanı Bedri Serter,  İzmir’in Yunan İşgali’nden kurtuluş günü olan 9 Eylül 1922’de kent girişine Türk Bayrağı’nı asan Serter ailesinin mensubu…Serter ailesi aynı zamanda Cumhuriyet döneminin ilk modern oteli olarak nitelendirilen Ödemiş’teki Yıldız Oteli’nin kurucuları… Hacı Hüseyin Serter tarafından kurulan otel geçtiğimiz yıllarda müze olurken,  İzmir’de Manifaturacılar Çarşısı’na (bugünkü Mimar Kemalettin) Teyyik Fikret Serter tarafından asılan bayrak bu müzede sergileniyor.



SERTER: GURUR DUYUYORUM
CHP üyesi ve Serter ailesinin bir mensubu olmanın onurunu taşıdığını ifade eden Serter, “ Yıldız Oteli’ni kuran Hacı Hüseyin Serter benim dedemin babasıdır. En büyük dedemizdir. Otel ailemizin için önemli. Hacı Hüseyin Dede İzmir’e Ödemiş’e gelmiş. Kalacak yer olmadığından bir otel yapmak istemiş. Sonra Yıldız Otel’i yapmış. Hacı Hüseyin Dede vefat  ettikten sonra otel Kazım Serter’e (Dedem) kalıyor. Dedem İzmir’e yerleşmeyi düşündüğü için oteli kızkardeşi Hatice Hala’ya  bırakıyor. Kendisi de İzmir’deki oteli alıyor.Seneler sonra ailemiz oteli belediyeye bağışladı  ve otel müze oldu. Bizim için en büyük gurur ve onur müzede sergilenen bayrak… İzmir’in Yunan İşgali’nden kurtuluş günü olan 9 Eylül 1922’de Teyyik Fikret Serter (Babamın özamcası) kentte ilk bayrağı asan isim...Mükemmel bir sergi alanında sergileniyor. Bizde mutluluk ve gurur duyuyoruz. 90 yıllık çınar olan CHP’de, vatanını, milletini, bayrağını devletini koruyan bir partinin il başkanı olmak bana bu aileden yetişen bir fert olarak mutluluk ve gurur veriyor” dedi.



GÖZYAŞLARIYLA DİKİLMİŞ
Ödemişli Tevfik Serter’in 9 Eylül 1922 günü İzmir’e astığı elde dikilme 92 yıllık Türk Bayrağı 2x4 ölçülerinde. Türk askerleri 9 Eylül 1922 sabahında İzmir’e girdiklerinde Manifaturacılar Çarşısı’na ( Mimar Kemalettin Caddesi) asılan bayrağın hikayesi oldukça duygusal ve anlamlı… Bayrak  8 Eylül 1922’de gözyaşları içinde dikilmiş. O dönem İzmir’i işgal eden Yunanlar, ‘bayrak yapılabilir’ kaygısıyla kırmızı kumaş taşımayı yasaklamış. Aksekili Hacı Hüseyin(Serter) Bey, geceleri evine gizlice kırmızı kumaşlar taşımış. 8 Eylül gecesi Hüseyin Bey’in eşi Emine Hanım, 16 yaşındaki oğlu Tevfik Fikret’in de yardımıyla elleriyle altı parçalı kırmızı renkli kumaşı birbirine ekler. Sonra da göz yaşları içerisinde kaputtan kestiği hilal ile yıldızı kırmızı kumaşın üzerine yine elleriyle diker. Bayrak 9 Eylül sabahı Manifaturacılar Caddesinde Türk süvarilerini selamlarken dalgalanır.



OTEL MÜZE OLDU
Ödemiş'te ki tarihi Yıldız Otel günümüzde müzeye dönüştürüldü. Cumhuriyetin ilk otellerinden Ödemiş Yıldız Otel Hacı Hüseyin Serter’in isteğiyle Sanayi-i Nefise Okulu mezunu bir mimar olan Mario Efendi tarafından yapılmış. Otel 1927 yılında hizmete açılmış. Tarihi Yıldız Otel birbirinden tanınmış siyasetçi ve yazarları konuk etmiş. Otelde kalan birbirinden değerli isimler arasında eski Başbakanlardan Adnan Menderes, yine Ödemişli olan Türkiye'nin ilk Başbakanlarından Şükrü Saraçoğlu, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Bengisu, şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek, unutulmaz sanatçılar Safiye Ayla ve Zeki Müren bunlardan birkaçı… Yıldız Otel'in müzeye dönüştürülmesi için dönemin (2004-2009) Belediye Başkanı Mahmut Badem'in başlattığı projeye Ödemişliler büyük destek verirken, otel 2006 yılında kamulaştırılmış.  2009 yılında göreve gelen Başkan Bekir Keskin, yörenin ortak değeri kabul ettiği kent arşivi ve müzesi projesini devam ettirmiş. Otel, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi olarak işlevlendirilmiş.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası