Eski bakanları 'parmak izi' korkusu kurtardı
AK Parti kulislerinde, “Kamera ve parmak izi korkusu olmasaydı, dört bakan için yüce divan kararı kesin çıkardı” yorumları yapılıyor.
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan Yüce Divan oylamasına yönelik tartışmalar sürerken, bazı vekillerin oylamanın ardından yaptığı “fireci vekiller 48 saat içinde tespit edilecek” açıklaması kafaları karıştırdı. Söz konusu açıklamanın altından ise “parmak izi araştırılacak” iddiasının yattığı belirlendi.
AK Partili vekillerden edinilen bilgiye göre, oylamadan önce oy pusulaları üzerinde parmak izi incelemesi yapılarak, kimlerin evet oyu verdiğinin tespit edileceğine yönelik dedikodu yayıldı.
İddiaya göre, güvenlik birimleri oylamanın ardından, oy pusulalarını alarak, üzerinde parmak izi kontrolü yapacak. Ve bu parmak izleri, milletvekillerinin arşivde bulunan izleri ile karşılaştırılacak. Bu yöntemle, evet oyu kullanan AK Partili vekiller de tespit edilmiş olacak. Bu iddialar, kısa süre içinde AK Parti kulislerinde kulaktan kulağa yayıldı. Bazı vekiller bu iddiayı ciddi bulmazken bazıları da doğru olacağını düşündü. AK Parti içinde bu iddiaların dört bakan için “hayır” oyu verilmesinde etkili olduğu düşünülüyor.AK Parti kulislerinde, “Kamera ve parmak izi korkusu olmasaydı, dört bakan için yüce divan kararı kesin çıkardı” yorumları yapılıyor.
İKNA ODALARINA HERKES ALINMADI
AKP yönetimi oylama öncesinde ise milletvekillerini yoğun markaja aldı. Bu çerçevede, özellikle “evet” oyu vermesinden endişe edilen vekillerle ilgili ikna çalışması yapıldı. Bütün milletvekilleri ile konuşulmadı. İkna için konuşulan vekiller ise bu durumu çevrelerine “adaylığı garantiledik” şeklinde yansıttı. Bu da konuşulmayan diğer milletvekilleri üzerinde, “gözden çıkarıldık” algısının oluşmasına yol açtı. AKP’de yaşanan firelerin bu kadar yüksek çıkmasında, strateji hatalarının da rol oynadığı öne sürülüyor.HÜSEYİN ÖZAY / TARAF