Ege Postası
Geri

'9. Gezegen' kar tünelleri sayesinde artık hep Van'a bağlı kalacak

Yılın 8 ayı kar yüzünden dünya ile irtibatı kesilen ve bu sebeple '9. Gezegen' diye anılan Van'ın Bahçesaray ilçesinin yolunun kapanmaması için kar tünelleri yapılıyor. Karabet Geçidi’ne Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin...
'9. Gezegen' kar tünelleri sayesinde artık hep Van'a bağlı kalacak
Haberler / Güncel
3 Ağustos 2013 Cumartesi 16:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yılın 8 ayı kar yüzünden dünya ile irtibatı kesilen ve bu sebeple '9. Gezegen' diye anılan Van'ın Bahçesaray ilçesinin yolunun kapanmaması için kar tünelleri yapılıyor. Karabet Geçidi’ne Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı 2 kilometre uzunluğundaki tünel ile ilçe yolunun 12 ay açık kalması sağlanacak.

Kış aylarında, Van ile ulaşımı sağlayan 3 bin 200 metre yükseklikteki Karabet Geçidi'nde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolu sürekli ulaşıma kapanan Bahçesaray ilçesi, son yıllarda yapılan çalışmalarla makus talihini yenmeye çalışıyor. Yol yapım çalışmalarının tamamlanmasının ardından çığ tüneli inşasına başlayan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2 kilometre uzunluğunda yapılacak tünel ile Karabet Geçidi'nin ve ilçe yolunun 12 ay açık kalmasını sağlayacak.

Gökçenay Group tarafından yapılan ve kiriş ve kolonlarının da Van Organize Sanayi Bölgesi’nde İLSA beton tarafından üretilen tünel inşaatında incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, gazetecilere çalışmalarla ilgili bir değerlendirme yaptı. Van-Bahçesaray kara yolundaki yol yapım çalışmalarının 2009 yılında başladığını anımsatan Karaloğlu, 2012 yılında ise tamamlandığını bildirdi.

"KAR TÜNELLERİNİN BİR BÖLÜMÜNÜ BU YIL BİTİRMEK İSTİYORUZ"

Bu yolun yapılmadan önce Bahçesaray’la Van’ın bağlantısının 6 ay kar ve sis yüzünden kapandığını anımsatan Karaloğlu, şunları kaydetti: "Bahçesaray’ın asfaltlı yolu bittikten sonra bizim Bahçesaray’la Van arasındaki yol yılda artık 25 ile 30 gün arasında kapalı kalıyordu. Bu kadar masraf yaptıktan sonra özellikle Karabet Geçidi'nde karın ve sisin çok yoğun olduğu bu bölgede 2 kilometre uzunluğunda Karayolları Genel Müdürlüğümüz kar tünelleri projesi hazırladı. 2012 yılında ihaleleri tamamlanan tünellerin imalatları da geçen yıl başladı. Bu yıl çalışmalara devam ediyoruz. Kar tünellerinin bu yıl hiç olmazsa belli bir bölümünü bitirmek istiyoruz. Kar tünelleri bizim işimizi çok kolaylaştıracak. Çünkü karla mücadelede en çok zorlandığımız Karabet Geçidi'ydi. Burayı tünelle geçtiğimizde artık Bahçesaray da diğer ilçelerimiz gibi 365 gün 24 saat yolları açık olan bir ilçemiz haline gelecek."

"KAR TÜNELLERİ TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE"

Kar tünellerinin Van ve Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Karaloğlu, emeği geçenlere teşekkür etti. Kar tünellerindeki çalışmayı görünce hayranlığını dile getiren Karaloğlu, "Güzel bir yapı ortaya çıkmış. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Sadece Van için değil, Türkiye için de önemli bir proje. Son yıllarda ülkemiz ekonomik olarak iyi gidiyor. Ekonomik kaynaklar oluşturuluyor ve ekonomik kaynaklarda Sayın Başbakanımızın halkımızın refahı için, halkımızın hayat standardının yükselmesi için harcanıyor. En somut örneklerinden bir tanesi bu. Bahçesaray’a baktığınızda belki Türkiye’nin küçük ilçelerinden bir tanesi. Ama hiç önemli değil. Değil mi ki insanımız orada yaşıyor. Değil mi ki vatandaşımızın orada sıkıntısı var. O sıkıntıyı çözmek için devletimiz, hükümetimiz hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan bu tünelleri yaptı, yapmaya da devam edecek." diye konuştu.

"KAR TÜNELLERİ BİTİNCE BAHÇESARAY 12 AY MEDENİYETE BAĞLI OLACAK"

AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da 2 kilometre uzunluğundaki Çığ Tüneli Projesinin, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk kez Bahçesaray'da uygulandığını dile getirdi. Orhan, "Bahçesaray’ın müzmin olan ve neredeyse 8 ay kapalı olan Karabet Geçidi'nde kar tüneli inşaatı devam ediyor. İnşallah 2 kilometre tünelimiz ulaşıma açılınca Bahçesaray’ın Van ile olan bağlantısı 12 ay süreyle açık olacak. Bu proje Türkiye’de ilk kez Bahçesaray’da deneniyor ve hayata geçiyor. Olağanüstü bir çalışma, buraya aktarılmış olan olağanüstü bir kaynak var. Bizler de görünce gerçekten hayretler içinde kaldık. Devletimizin, hükümetimizin Bahçesaray’a, memleketimize verdiği önemi bir kez daha bizler de idrak etmiş olduk. Ankara’dan hizmetler yapılsın diye kaynak gönderiliyor, ama bu kadar zorlu, bu kadar önemli yatırımlar olduğunu, kar tünellerini gördükten sonra gözleyerek müşahede etmiş olduk. İnşallah bu hizmetler devam edecektir. Bahçesaray artık 12 ay Van’a bağlı olacak. medeniyete bağlı olacak." şeklinde konuştu.

Vali Münir Karaloğlu ve beraberindeki heyet, tünelin kiriş ve kolonlarının bırakıldığı çalışmayı da izledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası