Havalimanının ülkemizin ikinci aktarma merkezi olacağına dair sözleri hatırlatan Kılıç, “Adnan Menderes Havalimanı tam kapasite ile çalıştığında hem bölge hem de ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaktır” dedi.
CHP Parti Meclisi ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, kapasite olarak ülkemizin en büyük havalimanlarından biri olan Adnan Menderes için verilen sözlerin tutulmasını istedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün faaliyet raporu, bilanço ve hesaplarının incelendiği komisyon toplantısında söz alan Kılıç, İzmir’in sadece bölgenin değil ülkemizin de en önemli iş, ticaret ve turizm merkezlerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın, Yap-İşlet-Devlet modeli ile TAV konsorsiyumu tarafından inşa edilen İç Hatlar Terminali 23.03.2014 tarihinde açılmış olup, 20 milyon yolcu/yıl kapasitelidir. Yine Yap-İşlet-Devret modeli ile TAV Konsorsiyumu tarafından inşa edilen Dış Hatlar Terminali ise 09.09.2006 tarihinde hizmete açılmış olup, 10 milyon yolcu/yıl kapasitelidir. Diğer bir ifade ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın toplam kapasitesi 30 milyon yolcu/yıl’dır. Bir yıl içerisinde gelen toplam yolcu sayısı ise yaklaşık 12 milyon yolcu arasında olup bu durumda havalimanı kapasitesinin 1/3’ü oranında çalışmaktadır. 2017 yılsonu rakamlarına göre bu sayı 12 milyon 824 bin 310’dur. Yani yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanı, yapılan onca yatırıma ve verilen onca söze rağmen atıl durumda çalışmaktadır. Bu konuda 2012 yılında zamanın Başbakanı ve Türk Havayolları Genel Müdürü tarafından verilmiş olan doğrudan sefer sayısının arttırılacağı ve İzmir’in ikinci bir aktarma merkezi olacağı yönündeki sözleri İzmirliler unutmamıştır. Yeni açılan ancak daha hazır olmadığı için uçuş yapılmayan İstanbul Havalimanı hariç AKP döneminde yapılan 12 adet havalimanının toplam kapasitesi 205 bin 860’tır. Oysa İzmir Adnan Menderes havalimanının kapasitesi tek başına 262 bindir. Öte yandan İzmir, gerek coğrafi yapısı gerekse alt yapı uygunluğuyla havayolları için hub olmaya son derece elverişlidir.
Havalimanının sahip olduğu kapasite nedeniyle İstanbul’dan yapılan bazı aktarmaların İzmir’den yapılması, yurtiçi ve yurt dışı doğrudan seferlerin arttırılması ve aktarma merkezine uygun lojistik depolama tesislerinin yapılmasıyla sadece İzmir ve bölge değil, ülkemiz de kazanacaktır. Bunun için verilen sözler tutulmalı, işletme müdürlüğü olarak havalimanının tam kapasite çalışabilmesi ve aktarma merkezi yapılmasına yönelik gerek THY gerekse diğer uçuş şirketleriyle çalışma yapılmalıdır.”