Ege Postası
Geri

'Demokratikleşme paketi daha demokratik Türkiye için atılmış bir adımdır'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini değerlendiren Mazlumder Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, "Demokratikleşme paketi daha demokratik Türkiye için atılmış bir adımdır." dedi. Argunağa, Başbakan’ın,...
'Demokratikleşme paketi daha demokratik Türkiye için atılmış bir adımdır'
Haberler / Güncel
30 Eylül 2013 Pazartesi 16:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini değerlendiren Mazlumder Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, "Demokratikleşme paketi daha demokratik Türkiye için atılmış bir adımdır." dedi. Argunağa, Başbakan’ın, "Bu paket ne ilk ne de sondur. Türkiye’yi prangalardan kurtarmak için bir aşamadır." şeklindeki sözlerinden, "Demokratikleşme paketi, bazı beklentileri karşılamayabilir. Kamuoyunu hazırlayarak demokratikleşme hareketlerini gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu öyle kabul ediniz." manasını çıkardıklarını söyledi.

Mazlumder Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, Başbakan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini, ülkenin demokratik yürüyüşünde önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini söyledi. Argünağa, "Bir süre öncesine kadar sadece başka dilde seçmeli derse sıcak bakan hükümet gerçeği biliyordu. Başbakan, bir adım daha ileri giderek özel okullarda farklı dil ve lehçelerle eğitimin önünü açacaklarını kamuoyuna açıklamıştır. Bu da bir adımdır. Anadilde eğitim için altyapı çalışmalarına hazırlık için bir adımdır. Başbakan’ın, daha cesur davranarak ana dilde eğitimi açıkça savunmasını beklerdik. Yüzde 10 seçim barajını tartışmaya açmakla birlikte, akil insanlar heyetinin raporlarına vurgu yapması ve bunun katılımcı olmadığı görüşünü savunması, bu konuda adım atacağının göstergesidir diye düşünüyoruz.
Yüzde 3 oy alan partilere seçim için devlet yardımı önemli bir adımdır.

İlkokullarda okunan andı kaldırması, seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda hakkı tanıması, yerleşim yerlerine eski isimlerinin iade hakkını getirmesi, her türlü ayrımcılıkla mücadele için kurul oluşturacaklarını beyan etmesi demokratikleşme konusunda önemli adımlardır.

Kamuda başörtü yasağına son verilmesi kararı son derece önemlidir. Gecikmiş de olsa ayrımcı muamelenin son bulacak olmasını önemsiyoruz. Özetle ifade etmek gerekirse demokratikleşme paketini ülkenin tüm sorunlarının çözümü için temel olarak değerlendirmemeliyiz. Başbakan'ın da ifade ettiği gibi toplumumuzun bu paketten sonra da hak ve özgürlükler için talepleri olmaya devam edecektir. Paketin hayırlı olmasını, Başbakan’ın, ‘artık kimlik dayatan devlet yok, buyurgan, yukarıdan bakan, ceberrut devlet anlayışı tarihin çöp sepetine atılmıştır’ şeklindeki güven telkin eden beyanına sahip çıkarak, bundan sonra hak ve özgürlük talep edenleri saygıyla karşılamasını diliyoruz." dedi.

"DEMOKRASİ PAKETİ MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİĞE, İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE AÇILDI"

Demokrasi paketiyle ilgili açıklama yapan AK Parti Batman İl Başkanı Murat Güneştekin ise demokratikleşme paketi ile getirilecek değişikliklerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Güneştekin, şöyle dedi: "Daha önce yapılan pek çok önemli demokrasi adımı gibi bu açıklanan paket de bizleri mutlu etmiştir. Siyasi partilere devlet desteği verilmesi için gereken yüzde 7 oranının yüzde 3’e çekilmesi, seçim sisteminin değişecek olması, siyasi partilerin teşkilatlanmasına kolaylık sağlanması, demokrasimiz ve siyasi partilerimizin özgürlüğü için çok önemli adımlardır. Geçen yıl ortaokullarda kaldırılan andımız, bu paketle tüm ilköğretimlerde kaldırıldı, bu gelişme AK Parti’nin 'farklılıklarımız zenginliğimizdir' görüşünün somut karşılığıdır. Bu demokrasi paketinden sonra Türkiye’de hiç kimse dilinden, ırkından, milletinden, renginden, inancından ve bunların gereğini yerine getirmekten dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacak. Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kuruyoruz. TCK’da nefret suçu kapsamında işlenen suçların cezalarını artırıyoruz. Köylere eski isimlerini iade ediyoruz."

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBEST

Başbakan'ın açıkladığı kamuda kılık kıyafet serbestisinin hak ve özgürlüklerin genişletilmesini isteyen tüm vatandaşları sevindireceğini söyleyen Güneştekin; yıllardır hor görülen, fiziksel ve psikolojik baskılara maruz kalan başörtülü kadınların kamuda başörtü serbestisi ile sevinç gözyaşları döktüklerini söyledi. Güneştekin, pakette yer alan 'özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açan' maddenin de devletin eski devlet olmadığını, baskıcı devlet zihniyetinin sona erdiğini göstermesi yönünden önemli olduğunu belirtti.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası