Ege Postası
Geri

“ Dünyada barış” sloganı ile Balkan sempozyumu

Konak Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DEBAMER) düzenlediği “Savaştan Barışa” Balkan Savaşlarının 100.Yılı Uluslararası Sempozyumu öncesi Balkan Dernekleri temsilcileri kahvaltıda buluştu.
“ Dünyada barış”  sloganı ile Balkan sempozyumu
Haberler / Yerel Yönetimler
14 Kasım 2012 Çarşamba 11:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -Alsancak La Cigale’de düzenlenen kahvaltılı toplantıya Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, DEBAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bilgin Çelik, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, balkan derneklerinin başkan ve temsilcileri katıldı.

Sempozyum tarihsel bir izdüşümü yaratacak
Balkan Savaşları’nı anlatan ve 100 yıllık bir geçmişi hatırlatan belgesel sunumunun ardından gerçekleşen konuşmalarda barış, umut ve birliktelik vurgusu yapıldı. 15-16-17 Kasım tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek “Savaştan Barışa” Balkan Savaşlarının 100.Yılı Uluslararası Sempozyumuna İzmir’deki tüm Balkan derneklerinin katkısı olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, sempozyumla tarihsel bir izdüşümü yaratılacağını söyledi. Başkan Tartan, tarihi doğru anlayarak geleceğin çizileceğine dikkat çekti ve şöyle konuştu:
“Sempozyumla üç gün boyunca 100 yıllık bir tarihe ışık tutacağız. Ama bunun yanında geleceğe da tarihsel bir izdüşümü bırakacağız. Bugün Türkiye’de bir değişimden söz ediyorsak, etnik çeşitliliği, göçleri tartışıyorsak, Balkan Savaşları’nı anlamadan hiçbir yere varamayız. Atatürk’ün ideallerini, ilkelerini, Selanik’ten başlayan yolculuğun sonuçlarını doğru irdeleyip, göremezsek geleceği de doğru planlayamayız.”
İzmir’de sempozyum boyunca çok değerli bilim adamlarının bir araya geleceğini söyleyen Başkan Tartan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sempozyum’un kapanışını bilgisiyle bu konuda Türkiye’deki en önemli isim olan İlber Ortaylı’yı konuk ediyoruz. Çok değerli, söz sahibi bilim adamları kentimizde buluşacak. Burada art arda kürsüye çıkıp kuru kuru savaş anlatmayacağız. Öncelikle ciddi bir arşiv oluşacak. Balkan Savaşları’na ışık tutarken, gelecek kuşaklar için kurumsal bir altyapı da kazandıracağız. Bu tarihsel belgeseli ilk defa tam demokratik bir ortamda oluşturacağız. ”

İntikam, rövanş, nefret yok
Bir yıl önce kurulan ve kısa zamanda büyük bir sempozyuma imza atan DEBAMER’in Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bilgin Çelik ise “Balkan Savaşlarından çıkarılacak dersler var. 100 yıl sonra bunları tartışırken intikam, rövanş, nefret gibi duygulara asla yer yok. DEBAMER kurulalı henüz bir yıl olmuşken böyle bir sempozyumun gerçekleşmesi gerçekten çok güzel. Bu sempozyumu heyecanla karşılayan, sahiplenen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, ailesinin acı hatıralar bırakan göç hikayesini anlattı ve “Balkan dernekleri olarak böyle bir sempozyumun yapılması ve adında da ‘barış’ vurgusu olması bizi çok mutlu etti” dedi.
Balkan Savaşlarının ve göçlerin izlerini dedelerinin dizleri dibinde dinlediğini söyleyen CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, çok duygulandığını ve heyecanlandığını belirtti ve şöyle konuştu:
“20. yüzyılın başında, yaşanan acıları içselleştiren, ülkenin ulusal kimliği ve değerlerini yüreğinde bir nişan gibi taşıyan bir topraktan ve o genlerden geliyoruz. Şimdi siyasetin yeniden kurgulandığı; birliğe, bütünlüğe, huzura ihtiyaç duyulan bir dönemde, Balkan kökenli yurttaşlarımın taşıdığı değerlerin Türkiye’nin güzelliğine barışına ve huzuruna katacağı şey çok önemli. Bugün Balkan kültürünün İzmir’de sessiz sedasız ama güçlü bir şekilde yansıtıldığını gördüm ve bunun için Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a teşekkür ediyorum.”



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası