'Düzenli egzersiz kalp krizini azaltıyor damar sertliğini geriletiyor'
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selami Kocagil, kalp sağlığı için düzenli yapılan egzersizin vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Eğitim ve egzersizden oluşan kardiyak rehabilitasyonun ölümcül kalp krizini azalttığı ve damar sertliğini...
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selami Kocagil, kalp sağlığı için düzenli yapılan egzersizin vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Eğitim ve egzersizden oluşan kardiyak rehabilitasyonun ölümcül kalp krizini azalttığı ve damar sertliğini gerilettiği gözlenmiştir." diye konuştu.
Bursa Özel Bahar Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selami Kocagil, eğitim ve egzersizden oluşan kardiyak rehabilitasyonda hastalığın doğal seyrinin değiştirilmesi, ölüm ve hastalık oranının azaltılması, hastanın fonksiyonel kapasitesinin arttırılmasının hedeflendiğini vurguladı. Kardiyak rehabilitasyonun, sigaranın bırakılması ve yağdan fakir ölçülü diyet uygulaması gibi diğer yaklaşımlar ile birlikte kalp-akciğer uygunluk düzeyini artırdığını belirten Uzm. Dr. Kocagil, “Kardiyak rehabilitasyonun kan yağlarını düzelttiği, yüksek tansiyonu düzenlediği, obeziteye karşı etki oluşturduğu, şeker hastalığını kontrol ettiği, kanın akışkanlığını arttırdığı, damar iç duvarının bozulmasını engellediği, depresyonu hafiflettiği, yaşam kalitesini arttırdığı ani ölümü azalttığı belirlenmiştir. Kardiyak rehabilitasyonun ölümcül kalp krizini azalttığı ve damar sertliğini gerilettiği gözlenmiştir. Kalp damar hastalıkları son 25-30 yılda azalma göstermesine rağmen ölüm nedenleri arasında birinci sıradaki yerini korumaktadır” dedi.
EGSERSİZİN FAYDALARI
Uzman Dr. Selami Kocagil, egzersiz yapmanın faydalarını şöyle sıraladı: “Kalp debisi dakikada 5 litreden 20 litreye çıkar. Oksijenin periferik dokularda tutulumu 3 kat artar. Sempatik uyarı maksimal düzeye parasempatik uyarı minimal düzeye geriler. Akciğer damarları ve kalp arasındaki uyum 6 kat artar. Kalp atımı zamanla ideal düzeye ulaşır. Kasların enerji harcamasını arttırır. Sağlıklı bir kişide egzersiz eğitimi kalp kitlesini yüzde 70'e kadar arttırabilir. Kalp kitle artışı ile orantılı kalp damarları çapında artış olur. Fiziksel açıdan zinde olmayan bireylerin ölüm sıklığı fiziksel olarak zinde olanlara göre 5 kat artmıştır. Egzersiz ile koroner damarlarda kan akımı ve kalbin performansı artar. Kalbin ritim bozukluğu düzelir. Düzenli egzersiz kan basıncını düşürür. İnsülinin etkisini arttırarak kan şekerini düşürür. Egzersiz Total Kolesterol ve LDL düşürülür. HDL (iyi kolesterol) artar.”