Ege Postası
Geri

'Emekçilerin onaylamadığı hiçbir imza meşru olmayacaktır!'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin zam teklifini protesto etmek için ülke genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eylemin İzmir ayağında sendika üyeleri, yapılan zam teklifinin enflasyon ile eriyerek hiçbir karşılığı kalmayacağını ifade ettiler.
'Emekçilerin onaylamadığı hiçbir imza meşru olmayacaktır!'
Haberler / Ekonomi
16 Ağustos 2023 Çarşamba 15:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ZİLAN PENBEGÜL-EGEPOSTASI- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendika üyeleri, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin teklifini yetersiz bularak iş bırakma ve eylem kararı aldı. Alınan karar doğrultusunda bugün İzmir'de de Konak SGK İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen sendika üyeleri türküler ve halaylar eşliğinde eylem düzenledi. Hükümetin iki gün önce açıkladığı toplu sözleşme teklifine göre memur ve emeklilere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için %14+ %9 maaş artışı, 2025 yılı için ise %6+ %5 maaş artışı teklif edilmişti. KESK üyeleri, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin taraflı olduğunu ve bu artışın taleplerini karşılamadığını söyleyerek bugün Türkiye genelinde iş bıraktı. 



KESK üyeleri, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı Temmuz 2023 itibari ile 38 bin TL’ye ulaşmışken kamu emekçilerine 2 gün önce açıklanan teklif ile mevcutta 22 bin TL olan eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının (15/1 hizmetli) tam iki yıl sonra 30 bin 425 TL, bekar olan memurlarınsa 20 bin 350 TL, en düşük kamu emekçisi maaşının ise iki yıl sonra 28 bin 145 TL olacak olmasının gerçekleşen enflasyon rakamlarıyla eriyerek hiçbir karşılığı kalmayacağını dile getirdiler.


Grup adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven ''Biz KESK olarak en başından beri kamu işvereni olan hükümetin, geçtiğimiz 6 dönem boyunca yaptığı gibi bu dönem de masaya, tutmayan enflasyon hedeflerini, TÜİK sahte enflasyon rakamlarını temel alan bir maaş artışı teklifi ile gelmesi durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı ilan ettik. Ne yazık ki hükümet bu kez bizi yanılttı. Açıkçası biz bile bu kadarını tahmin etmiyorduk. Enflasyon hedeflerinin bile altında artışları teklif diye sundu. Biliyorsunuz, daha 18 gün önce Merkez Bankası %8,8 olan 2024 yılı enflasyon hedefini yaklaşık dört kat artırarak %33’e çıkardığını açıkladı. Ama AKP manidar bir şekilde 23. yaşına girdiği 14 Ağustos’ta bize 2024 yılı için taban aylığımıza yansıtılmayan ilave seyyanen ödenek dahil toplamda %23 maaş artışı teklif ediyor. Merkez Bankası 2025 yılı hedefini şimdiden %15’e çıkardı. Ama iktidar bize 2025 yılı için %11 artış teklif ediyor." ifade etti.

"Bütçelerle açıklanan enflasyon hedefleri hiç tutmuyor"

Hükümetin açıkladığı enflasyonla yapılan maaş zammını yetersiz bulduklarını belirten Güven, ‘’İktidarın enflasyon hedeflerini her sene revize adı altında artırdığı bir ülkede yaşıyoruz. Çünkü orta vadeli planlarla, bütçelerle açıklanan enflasyon hedefleri hiç tutmuyor. İktidar her defasında “bu yıl enflasyon hedefimiz %5” diyor. Ama daha birkaç iyi içinde bu hedef ikiye, üçe katlanıyor. Bakın 2018’e yüzde beş enflasyon hedefi ile başladılar. İlk üç ayın sonunda %8’e, sonra %12’ye çıkardılar. Ama 2018 yılında gerçekleşen enflasyon TÜİK’in sanal rakamlarına göre bile %20,3 oldu. 2021’de yine enflasyon hedefimiz %5 dediler. Yılın daha başlarında hedefi %8’e çıkardılar. Ama 2021 yılını %36 resmi TÜİK enflasyonu ile kapattık. 2022’de orta vadeli programa göre yine %5 olarak belirlenen enflasyonu %9,8 olarak güncellediler. Ama 2022 yılında enflasyonda %64 ile TÜİK rakamlarına göre son 21 yılın rekorunu yaşadık. Üstelik sıraladığımız gerçekleşen enflasyon rakamları toplum nezdinde hiçbir karşılığı kalmayan çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyonu en az yarı yarıya yutan, sahte TÜİK rakamlarıdır.'' dedi.

Güven, 14 Ağustos'ta açıklanan TİS’i tanımadıklarını "Emekçilerin onaylamadığı hiçbir imza meşru olmayacaktır 'Hak verilmez mücadele ile alınır' diyerek ortak sorunlarımız, taleplerimiz için mücadeleyi yükselteceğiz" diyerek yeni ve gerçek bir teklif sunulması beklentisi içerisinde olduklarını vurguladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası