Ege Postası
Geri

'Gezi' eylemlerinde şiddeti eleştirdi, salonun bir kısmı boşaldı

İnsan İçin Umut Derneği ve T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak düzenlenen “Kadına Şiddete Hayır” konulu panel, ilginç gelişmelere sahne oldu. Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, kadına uygulanan şiddetin yanı sıra, gündemdeki Gezi Parkı olayları süresince halka uygulanan polis şiddeti de gündeme taşınınca salon ikiye bölündü. Panelde söz alan CHP İzmir Milletvekillerinden Alaattin Yüksel, emniyet güçleri tarafından uygulanan orantısız güç ve şiddet nedeni ile hükümeti eleştirirken, Yüksel’in bu sözlerine tepki gösteren ve AK Partili olduğu öğrenilen bir grup bayan salonu terk etti
'Gezi' eylemlerinde şiddeti eleştirdi, salonun bir kısmı boşaldı
Haberler / Politika
28 Haziran 2013 Cuma 16:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Taksim Gezi Parkı eylemleri de masaya yatırılırken, CHP İzmir Milletvekillerinden Alaattin Yüksel’in hükümeti ve emniyet güçlerini eleştirmesi Milletvekili Yüksel konuşmasına devam ettiği esnada salonda bulunan ve AK Partili olduğu öğrenilen bir grup bayan katılımcının konuşmalara tepki göstererek, salonu terk ettikleri gözlenirken, Gezi Parkı olayları ile ilgili konuşmalara “Salonda siyaset yapılıyor” şeklinde tepki göstermeleri ve salondan tepki ile ayrılmaları dikkat çekti. Diğer yandan panele davet edilmesine rağmen AK Parti’li vekillerin etkinliğe katılmaması da tepki ile karşılandı. Konak’ta yer alan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı, İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz, Anadolu Birliği Genel Başkanı Koç Ali Al, Aile ve Sosyal Politikalar belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, dernek ve oda temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. İnsan İçin Umut Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet masaya yatırılırken, kadının sosyal yaşamdaki yeri ve güncel gelişmeler de ele alındı.

“SADECE KADIN DEĞİL, HERKES SÖMÜRÜLÜYOR”
Panelde söz alan CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Alaattin Yüksel, AK parti iktidarını süresice sadece kadının değil, toplumun tüm kesimlerinin de ikinci plana itildiğini belirterek, “Son bir aydır, özellikle de son günlerde yaşadıklarımızla insan hakları ihlallerinin nasıl arttığını hep birlikte görüyoruz. Kadına karşı şiddet AK Parti döneminde yüzde bin 400 oranında arttı. Töre cinayetleri de aynı şekilde artmaya devam ediyor. Bu son dönemlere artan bu rakamların sebebi de bu iktidarın kadını koyduğu yere bağlıdır. Toplumda kadına yüklenen misyondan dolayı şiddet arttı. Kadına bakış açısı, “3 çocuk doğur, başını bağla, kır dizini evde otur” oldu. Kadın bir birey değil, ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor. İktidar birçok şeyi sömürdüğü gibi kadını da sömürmeye devam ediyor. AK Parti hükümeti birçok sorunu çözmeyerek ondan beslenmektedir. Yoksulluğu çözmek yerine, ondan faydalanarak oy peşinde koşarak, halkı kendilerine bağlıyorlar. Biz kadının her türlü özgürlüğünden yanayız. Zamanında başörtüsü konusunda çok büyük haksızlık yapıldığına tanık olduk. Ama biz başörtüsünün serbestleştirilmesi konusunda önemli katkılar sağladık. Bu konunun halen iktidar tarafından sömürüldüğüne tanık oluyoruz ve bununla ilgili hala farklı senaryolar üretiliyor.



“SORUMLULAR ORTAYA ÇIKSIN”

Sözlerinin devamında Gezi parkı eylemleri sırasında İzmir’de yaşanan eli sopalı polisler konunsun halen aydınlatılmadığını belirterek, sorumluların ortaya çıkarılması için çağrıda bulunan Yüksel, “Bizzat çalışma bakanına yönelttiğim bir soru önergesine çok ilginç rakamlarla dolu bir yanıt aldım. Bu iktidar döneminde son bir yılda 7 bini üzerinde olmak üzere toplamda 14 bin kişi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Ülkemizde insan hakları ihlalleri inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Milletvekilleri de dahil olmak üzere, Gezi Parkı olayları süresince 8 bin 30 yaralı sayısı var. Bu süreçte, İzmir’de eli sopalı polisleri izledik. Bu ülkenin bizzat Başbakan’ı tarafından şiddet yönetiliyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından eli sopalılar yönetildi. Biz bu sorumluların ortaya çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞIYIZ”
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise, kadına şiddeti önleme konusunda başta kamu kurumları olmak üzere herkese görevler düştüğünü söyleyerek, “Bizim kültürümüzde baskın olma, egemenlik kurma gibi bir örf var. Bunu kırmamız ve aile içi tüm bireylerin eşit haklara sahip olmasını, aile içi demokrasinin egemen kılınmasını sağlamamız gerekiyor. Sadece kadına yönelik şiddete değil, her türlü şiddete karşıyız. Ancak ne yazık ki, kadınlarımız gittikçe artarak şiddet görmeye devam ediyor. Bu konuda alınmış çok somut önlemler var. Örnek olarak, yerel yönetimler anlamında altına imza attığımız bir anlaşma var ve bu konuda bir sözleşmeye imza atan tek belediyeyiz. Bu çalışmaları yerelde yaygınlaştırmak üzere harekete geçmek istiyoruz. Kadına yönelik şiddet ve töre cinayetleri konusunda, kamu alanında çalışmalar arttırılmalı” dedi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası