Ege Postası
Geri

"Gezi olaylarında, taraftarın tecrübesini illegal örgütler iyi kullandı"

Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, "Gezi Parkı olayları, futbol taraftarlarının hızlı ve örgütlü hareket edebilme kabiliyet ve tecrübelerinin, illegal örgütler tarafından nasıl istismar edilebildiğinin çarpıcı bir örneğidir."...
Haberler / Spor
1 Ağustos 2013 Perşembe 09:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, "Gezi Parkı olayları, futbol taraftarlarının hızlı ve örgütlü hareket edebilme kabiliyet ve tecrübelerinin, illegal örgütler tarafından nasıl istismar edilebildiğinin çarpıcı bir örneğidir." dedi.

Sporda şiddetin önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat programına 'Sporda Ahlak ve Holiganizm' derslerinin de koymasını tavsiye eden Gürkan,"Bu ders, uzun vadede spor ve şiddeti birbirinden uzak tutabilecek etkin bir yöntem olarak düşünülmeli." diye konuştu.

Süper ligde takımı olan illerle Adana ve İzmir emniyet müdürleri, bu illerin müsabaka amirleri ve spor güveliği şube müdürlerinin katıldığı, "Spor müsabakalarının güvenliği çalıştayı" Ankara Gölbaşı'nda Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde sürüyor. Çalıştayda, sor müsabakaları öncesi, esnası ve sonrasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşulurken bilet uygulamaları, üst aramalar, taraftar organizasyonları, özel güvenlik, spor alanlarındaki fiziksel eksiklikler, adli işlemler, gözlemci polis uygulaması, federasyon, spor kulüpleri ile spor genel müdürlüğünün sorumlulukları da masaya yatırıldı.

Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, çalıştaydaki sunumunda sporda şiddetin önlenmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 'Spora evet şiddete hayır' ve 'Önce eğitim sonra denetim' isimli projeler hazırladıklarını dile getiren Gürkan, kamuoyu ve tüm taraflardan övgü alan ve destek gören uygulamalarını da anlattı. Stat girişlerinde dayanağını 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’undan alan uygulama ile ilk kez alkol kontrolü yaptıklarını bildirdi. Sahaya atlayıp, yabancı madde atan bu sebeple kulüplerin ceza almasına yol açan sözde taraftarların birçoğunun alkollü olduğunu anlatan Gürkan, "Alkol kontrolü neticesi ilk maçlarda stada alınmayan seyirci sayısı 30-40 iken bu sayı son haftalarda 5-6'ya düşmüştür. Tribünlerdeki küfür ve şiddet olayları neredeyse bitme noktasına gelmiş, kulüplerin aldığı para cezaları yüzde 75 oranında azalmıştır. Bu da uygulamanın caydırıcılık anlamında başarısını açık bir şekilde göstermektedir." dedi.

Alkollü olarak statlara girişin engellenmesi ve stat çevresinde alkol satışına mani olunması ifade edilmekle birlikte stada alınmayacak sarhoşluk düzeyi net bir şekilde belirtilmediğinden bunun hukuki ihtilafların yaşanmasına yol açacağını dile getiren Gürkan, "Sorunun giderilmesi adına yasaya konulacak ek bir madde ya da yapılacak yönetmelik değişikliği ile belirsizlik ortadan kaldırabilir. Türkiye genelinde yapılacak uygulamalarda yeknesaklık sağlanabilir." diye konuştu.

Adana ile birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin'de faaliyete geçirilen Spor Güvenliği Şube Müdürlükleri ile spor ve şiddeti birbirinden uzaklaştırmak için çok etkin ve yoğun bir mücadeleye başlandığına dikkat çeken Gürkan, şunları kaydetti: "Küfürlü tezahürat, taşkınlık, tesislere zarar verme ve benzeri hareketler yapan taraftarların görüntüleri çekilerek tek tek tespit ediliyor. Bu kişiler yakalanarak yasal işlemleri yapılmaktadır. Kulüp yöneticileri ve tribün liderleri ile sürekli diyalog halinde olarak alınan kararlara ve yapılan uygulamalara onlar da dahil edilmiştir. Gezi Parkı olayları, futbol taraftarlarının hızlı ve örgütlü hareket edebilme kabiliyet ve tecrübelerinin, illegal örgütler tarafından nasıl istismar edilebildiğinin çarpıcı bir örneği olarak hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır."

Gürkan, şiddeti spor sahalarından silmek adına alınabilecek önlemler çerçevesinde yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Yeni yapılacak spor alanlarında teknolojik ve fiziki açıdan maksimum güvenlik konsepti benimsenmeli, en az sayıda insan gücüyle güvenliğin sağlanması amaçlanmalı. Ceza alan taraftar, kamu hizmetinde çalışma cezasıyla cezalandırılmalı, Spor müsabakalarında görev alan emniyet personeline PTT 1. Ligi için de ücret ödenmeli. Elektronik bilet uygulamasına acilen geçilmeli. Özel güvenlik uygulaması kulüplerden futbol federasyonu bünyesine alınmalı, güvenlik tek elden sağlanmalı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim müfredatına konulacak Sporda Ahlak ve Holiganizm konulu dersler, uzun vadede spor ve şiddeti birbirinden uzak tutabilecek etkin bir yöntem olarak düşünülmelidir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası