Ege Postası
Geri

'Hayatta el ver '

SAĞLIK Bakanlığı himayesinde Resüssitasyon Derneği ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından yürütülen 'Hayata El Ver' kampanyası Ege Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. Etkinliğe katılanlara kalp masajı ve suni solunum eğitimi verildi. Resüssitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ, her yıl Avrupa'da 400 bin kişinin ani kalp durması sonucu hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin basit yöntemlerle önemli ölçüde önlenebileceğini kaydetti.
'Hayatta el ver '
Haberler / İzmir
18 Kasım 2014 Salı 15:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi'nde bugün saat 10.00'da 'Hayata El Ver' adlı kampanyanın tanıtım ve eğitim etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Resüssitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Kampanya hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Prof. Dr. Çertuğ, amaçlarının Avrupa'da her yıl 16 Ekim'de kutlanan Kalp Durması Farkındalığı Haftası'nı Türkiye'de de yaygınlaştırmak olduğunu aktardı. Avrupa'da her yıl 400 bin kişinin ani kalp durması sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Çertuğ, "Bu program, ilk yardım eğitiminin önemini ortaya koymak ve bu eğitimi almanın günümüzde zorunlu hale gelmesini ortaya koymak için düzenlenmiş bir program. Bugün kullandığımız kalp masajı ve solunum uygulamaları ilk kez 1959 yılında biliminsanı Peter Safar tarafından ortaya konmuştur. Yapılan araştırmalar, Avrupa'da her yıl yaklaşık olarak 400 bin kişinin hastane dışında ani kalp durmasına maruz kaldığı, bunların yaşama dönüş oranlarının yüzde 10'dan az olduğunu ortaya koymuştur. Halbuki ilk 3-4 dakika içinde ilk müdahale eden kişinin uyguladığı temel yaşam desteğiyle yaşama dönme şansının yüzde 50'nin üzerine çıktığı belirtilmektedir. Avrupa Kalp Durması Farkındalığı Haftası her yıl 16 Ekim'de kutlanacak. Biz de bu farkındalığı arttırma çabasındayız" dedi. Kampanyanın önemine değinen Rektör Yılmaz, desteklenmesi ve yaygınlaşması gerektiğine vurgu yaptı.

KALBİ DURAN KİŞİYE NASIL YARDIM EDİLİR

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan, kalp masajı ve suni solunumun nasıl yapılacağını anlattı. İlk kalbi duran kişinin soluk alıp vermediğinin belirlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan, "Beynimize kan pompalanmasında bir sıkıntı meydana gelebilir. Kalp pompalama işini yeterli yapmadığında çok önemli organlarımıza oksijenli kanın ulaşmasında sıkıntı oluşuyor. Dolayısıyla kalp görevini yapmadığında, bu işi birilerinin üstlenmesi gerekiyor. Bunu bizler yapabiliriz. Türkiye'de her yıl 70- 80 kişi ani kalp durması sonucu yaşamını yitiriyor. Bunların kendi yakınımız olabileceğini unutmamamız gerekir. Yanımızda fenalık geçiren bir kişinin nasıl olduğunu sormamız gerekiyor, bilincinin açık olup olmadığını öğrenmeye çalışmalıyız. Bize yanıt vermiyorsa bilinci kapalı demektir ve durum vahim. Bu kişinin başını elimizle geriye çenesini de aşağıya doğru ittiğimizde dilin hava yolunu kapatmasını engelleyip nefes borusunu açtıktan sonra kulağımızı hastanın ağzına yaklaştırıp soluk alıp almadığını dinliyoruz, aynı zamanda da göğsünün hareketini gözlemlemeye çalışıyoruz. Eğer solunum durmuşsa hemen 112'yi arayıp sağlık ekiplerini, bulunduğumuz adresi en net şekilde vererek çağırıyoruz. Çevreden de yardım isteyebiliriz. Sağlık ekipleri gelinceye kadar beklemiyoruz. Şu an Türkiye'de yardım gelinceye kadar ya çok farklı uygulamalar yapılıyor ya da bekleniyor. Halbuki burada yapılması gereken derhal kalp masajı başlatmak. Bunun için göğüs kafesinin ortasını kullanmamız gerekiyor. O kişinin göğsünü açıp meme başından geçen çizgiye göz attığımızda bir elimizi göğüs kafesinin tam ortasına koyuyoruz ve diğer elimizi de bu elimizin üzerine koyup daha kuvvetli olabiliyoruz. Ondan sonra da dirseklerimizi bükmeden omuzdan kuvvet alarak dakikada en az 100 kez olacak şekilde kalp masajı uygulamamız ve göğüs kafesini 5-6 santimetre çökertmemiz gerekiyor. Yardım gelinceye kadar buna devam etmelisiniz. Bu işi tam yapmak istiyorsanız, o zaman mutlaka solunumu da eklemeniz gerekiyor. Bunun için kişinin burnunu kapatmanız gerekiyor. Başına havayolunu açan pozisyonu verdikten sonra derin nefes alıp kendi dudaklarımızı o kişinin ağzına hava kaçağı olmayacak şekilde yapıştırarak nefesimizi 1 saniye kadar o kişiye vermemiz gerekiyor. Sonra başımızı yana çevirip tekrar göğsün inmesini gözlemliyoruz, ardından ikinci kez nefes alıp tekrar o kişiye nefes veriyoruz. İki nefes verdikten sonra masaja devam ediyoruz. 30 masaj, 2 nefes şeklinde, kişi nefes alıncaya kadar devam etmeliyiz. Oldu da tanımadığınız, sevmediğiniz veya tiksindiğiniz bir kişiye suni solunum yapmak istemiyorsanız olabilir ama hayata el vermeniz gerekiyor. Hiçbir şey yapmadan beklemeyin yalnızca kalp masajı yapın" diye konuştu. 

Daha sonra da Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu öğrencisi bir grup, sahnede, kalp masajı ve suni solunumunu maketler üzerinde, Bee Gees'in Stayin Alive şarkısı eşliğinde uygulamalı olarak gösterdi. ABD gibi ülkelerde de benzer kampanyalarda kullanılan şarkının ritminin kalp masajı için en uygun ritim olduğu ve bu nedenle kalp masajı yapılırken bu şarkının ritimlerinin takip edilmesi istendi. Etkinliğin sonunda etkinliğe katılanlar sahneye davet edilerek kalp masajı ve suni solunum yapmaları sağlandı.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası