Ege Postası
Geri

'Her 5 bin bebekten biri anüsü kapalı olarak dünyaya geliyor'

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kemal Çiğdem, Türkiye’de her 5 bin bebekten birinin anüsü kapalı olarak dünyaya geldiğini bebeğin uygun şartlarda ameliyat edilmesiyle bu sorunun çözülebildiğini...
'Her 5 bin bebekten biri anüsü kapalı olarak dünyaya geliyor'
Haberler / Güncel
1 Mayıs 2013 Çarşamba 13:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kemal Çiğdem, Türkiye’de her 5 bin bebekten birinin anüsü kapalı olarak dünyaya geldiğini bebeğin uygun şartlarda ameliyat edilmesiyle bu sorunun çözülebildiğini söyledi.

Anneye gebelik döneminde yapılan ultrasonografide, bebeğin mide cebinin görülememesi ve amniyos sıvısının artmasının bu hastalıktan şüphelenmek için yeterli neden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Murat Kemal Çiğdem, “Kesin tanı bebek doğduktan sonra yapılan incelemelerle ortaya çıkar. Bu bebekler tıkalı yemek boruları nedeniyle tükürüklerini yutamaz ve ağızlarından çıkarır. Beslenmeye başladıktan sonra kusma, morarma, öksürük ve solunum sıkıntısı başlar. Doğum sonrası bebekte yapılan incelemelerde, yalnızca yemek borusu tıkanıklığı sorunu varsa, gerekli ön tedavileri takiben yapılan ameliyatlar sonrası bu bebeklerin büyük çoğunluğu sağlığına kavuşup yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilir.” dedi.

Duodenal tıkanıklığı, mideden sonraki bölüm olan onikiparmak bağırsağının bir kısmının tıkanması olarak tanımlandığını kaydeden Çiğdem şöyle konuştu: “Bu doğumsal kusur, ortalama 5 bin – 10 binde bir yani ender olarak görülmektedir. Başta down sendromu olmak üzere çeşitli kromozom kusurlarının oluşturduğu sendromların bir parçası olarak da ortaya çıkabilir. Kesin tanı bebek doğduktan sonra yapılan incelemeler sonucu belirlenir. Onikiparmak bağırsağının tıkalı olduğu bebekler, beslenmede sıkıntı yaşar ve genellikle doğduktan sonraki ilk 24 saat içerisinde kusmaya başlar. Zamanında doğan, kromozomları normal olan ve ek bir doğumsal kusuru olmayan bebeklerde gerekli ön hazırlıkları takiben yapılan sorunu giderici ameliyatlar çok başarılı sonuçlar vermektedir. Onikiparmak bağırsağından sonraki kısımlar, sırasıyla ince ve kalın bağırsak olarak devam eder. İnce bağırsağın herhangi bir yerinde doğuştan tıkanıklık olabilir. Bu hastalığın görülme ihtimali bin canlı doğumda 1’dir. Bebekler, doğumdan sonra tıpkı diğer sindirim sistemi tıkanıklıklarında olduğu gibi beslenmede sıkıntı yaşar ve bu durumlarda kusma en önemli belirtidir. Ek olarak ince bağırsağı tıkalı olan bebekler gaita da çıkaramayabilir. Gerekli ön hazırlık ve tedavilerin ardından yapılan ameliyatla bu bebeklerin büyük çoğunluğu yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürmektedir.”

Tüm dünya genelinde yaklaşık 2 bin 500- 5 bin bebekten birinin anüsü kapalı olarak doğduğunu kaydeden Çiğdem, Türkiye’de doğum hızına bağlı olarak her yıl tüm canlı doğan bebeklerin 200 ila 300’ü anüsü kapalı olarak dünyaya geldiğini ifade etti. Bu sorunun daha önceki yıllarda bebekler için hayati risk taşıdığını belirten Çiğdem, “Günümüzde tek ya da aşamalı olarak gerçekleştirilen ameliyatlarla bu bebeklerin yaşama şansı artmaktadır.” ifadesine yer verdi.

Sindirim sisteminin doğuştan olan sorunlarında başarının önemli bir parçasının erken tanı ve bebeğin uygun şartlarda ameliyat edilmesi olduğunu dile getiren Çiğdem, “Doğum öncesi, sindirim sistemi probleminden şüphelenilmesi halinde, doğumun mutlaka çocuk cerrahisi ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinin olduğu bir merkezde yapılması sağlanmalıdır. Böylece bebeğin uygun bir merkezde doğumunun gerçekleşmesiyle, ortaya çıkabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası