Ege Postası
Geri

Suriye'de kaçırılan metropolitler için Hatay'daki din adamlarından ortak tepki

Hatay'da bulunan 3 semavi din temsilcisi ve kanaat önderleri kilise bahçesinde aynı masa etrafında bir araya gelerek Suriye'de yaklaşık 10 gün önce kaçırılan ve gazetelerde serbest bırakıldıklarına dair haberler çıkmasına rağmen henüz...
Suriye'de kaçırılan metropolitler için Hatay'daki din adamlarından ortak tepki
Haberler / Güncel
1 Mayıs 2013 Çarşamba 13:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hatay'da bulunan 3 semavi din temsilcisi ve kanaat önderleri kilise bahçesinde aynı masa etrafında bir araya gelerek Suriye'de yaklaşık 10 gün önce kaçırılan ve gazetelerde serbest bırakıldıklarına dair haberler çıkmasına rağmen henüz haber alınamayan metropolitlerin biran önce bulunmasını ve görevine dönmesini istedi.

Merkezi Şam'da bulunan Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim'in kaçırılmasının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen net bir haber alamayan Hrıstıyan cemaatinin üzüntülerini paylaşan Hataylı kanaat önderleri ve din adamları metropolitlerin bulunması yönünde adım atılmasını istedi.

Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil; Hatay Müftü Vekili Cafer Erol, Alevi cemaati kanaat önderi Nasreddin Eskiocak, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Vakıflı Ermeni Kilisesi Başkanı Cem Çapar, Katolik Kilisesi Ruhani Resisi Domenico Bertogli, Samandağ Ortodok Kilisesi Cemaat Başkanı Dimyan Emektaş, Antakya Medeniyetler Korosu Dernek Başkanı Yılmaz Özfırat ve Antakya Ortodoks Kilisesi Pederleri Dimitri Doğum ve Jan Delüller ile birlikte kaçırılan metropolitlerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Toplantıda Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Fadi Hurigil, bütün dinlerin ortak dili olan Allah'ın yüceliğini ve emirlerini yaymaya çalışan ve sadece maneviyata hizmet eden din adamlarının kaçırılmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Alevi cemaati adına konuşan kanaat önderi Nasreddin Eskiocak ise din adamlarına yönelik yapılan bu hareketi kınadıklarını ve en yakın zamanda dini liderlerin göreve dönmelerini temenni etti.

Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu'da, Ortodoks cemaatinin üzüntüsünü derinden hissettiğini aktararak "Gayeleri sadece insanlığa, dine ve insanlık için hayatlarını feda eden bu din adamlarının tutuklanması, yakalanması ya da kaçırılması ne derseniz deyin bizi derinden üzmüştür. Ortodoks cemaatinin üzüntüsü bizim üzüntümüzdür: Çünkü biz burada Hatay'da yıllardır kardeş gibi yaşamış kıvançta ve tasada beraberiz.Temennimiz en kısa sürede serbest kalmalarıdır" dedi.

Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Domenico Bertogli ve Hatay Mütfü Vekili Cafer Erol'da yaptıkları konuşmada Hatay'da var olan hoşgörü ve kardeşlik ortamının tüm dünyaya örnek olmasını ve kaçırılan din adamlarının en kısa sürede serbest bırakılmalarını istedi.

Samandağ Ortodoks Kilisesi Cemaat Başkanı Dimyan Emektaş da amacının ne olduğu ve kimlere hizmet ettiği bilinmeyen bu kaçırma eyleminin ülkemizde ve içinde bulunulan bölgede hızla yükselişe geçen dinlerarası diyaloga ciddi zarar verdiğini ve ayrışmayı yeniden alevlendirmeye hizmet ettiğini söyledi. Emektaş "Allah'ın emirlerini yaymaya çalışan ve sadece maneviyata hizmet eden din adamlarımıza yapılan bu çirkin saldırıyı nefretle kınıyor ve böyle bir olayın hiçbir inanç ve dinde yeri olmadığına inanıyoruz" dedi.

Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum ise önümüzdeki günlerde kutlanacak olan Pascalya Bayramı'nı bu kaçırılma olayı nedeniyle buruk kutlayacaklarını ifade etti. Suriye'de meydana gelen patlamalarda hayatını kaybeden müslüman din adamı öldürüldüğü anda da aynı burukluğu yaşadıklarını dile getiren Doğum şöyle konuştu: "Aynı üzüntüyü Amerika'da bir okulda yaşanan patlamada ölen çocuklarda da hissettik. Dünyanın başka yerlerinde insanlar haksız yere öldürüldüklerinde de aynı acıyı yaşıyoruz. Biz Pascalya'yı bu hafta içimizdeki bu buruklukla kutlayacağız. Bu burukluğu 2 yıldır bayramlarda hissedenlerde var. Biz bayramları aslında sevinçle kutlamalıyız. Bu dünya hepimize yeter. Hiçbir din öldürmeyi emretmez. 10 esas yasa var. Öldürme, Allahın verdiği canı ancak Allah alır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Antakya Medeniyetler Korosu Üyeleri, kilise bahçesinde bir Ortodoks ilahiyi seslendirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası