"‘Hilti’ operasyonuyla bir laboratuvar kalınca Sakarya’da inşaatlar durdu”
Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, kentteki hasarlı binalardaki raporlarda usulsüzlük gerekçesiyle yapı denetim ve laboratuvarlara karşı yapılan operasyon sebebiyle devam eden inşaatlarda aksamalar olduğunu belirtti. Çalışan...
Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, kentteki hasarlı binalardaki raporlarda usulsüzlük gerekçesiyle yapı denetim ve laboratuvarlara karşı yapılan operasyon sebebiyle devam eden inşaatlarda aksamalar olduğunu belirtti. Çalışan sadece bir laboratuvar kaldığını ifade eden Savaş, "İnşaatlar durma noktasına geldi. Laboratuvarlara kayyum atanarak tekrar hizmet verilmesi sağlanabilir." dedi.
Savaş, yaptığı yazılı açıklamada, ‘hilti operasyonu’ olarak adlandırılan ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yapı denetim firmalarına ve laboratuvarlara yönelik başlatılan gözaltılar nedeniyle hali hazırda devam etmekte olan inşaatlarda mağduriyetler yaşanmaya başladığını savundu.
Hilti operasyonu sürerken bir yandan da işlerin aksamaması için gerekli kurumların alternatif yöntemler üretmesi gerektiğini vurgulayan Savaş “Laboratuvarlar ve yapı denetimler operasyon sebebiyle görevlerini yapamıyor. Süreç işlerken inşaatların aksamaması için ve diğer kurum ve kuruluşların mağduriyetlerinin engellenmesi adına ivedilikle bu soruna yetkililerin eğilmesini talep etmekteyiz.” diye konuştu.
"LABORATUVARLARA KAYYUM ATANABİLİR"
Sakarya’da şu anda sadece bir tane laboratuvarın çalışmakta olduğunu vurgulayan Savaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Operasyon sebebiyle laboratuvarlar da incelemeler yapılıyor. Bu laboratuvarlar gereken hizmeti veremiyor. Müteahhitlerimiz ve inşaat firmaları bu sebeple sorunlar yaşıyor, işleri aksıyor. Yapılan araştırmalara bir şey dediğimiz yok ama mağdur oluyoruz. Beton dökümü ve denetimi noktasında laboratuvarlar kapalı, hizmet veremiyor. İnşaatlar durma aşamasına geliyor. Bu durum il ve ülke ekonomisine ve müteahhit firmalara büyük zararlar verebilir. İvedilikle yetkililerin bu mağduriyeti ortadan kaldırması için çözüm üretmesini bekliyoruz. Örneğin şu anda operasyon nedeni ile kapalı olan laboratuvarlara resmi makamlarca bir kayyum atanabilir ve işler normale dönünceye kadar bu hizmet aksamamış olur. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması önem arz etmektedir.”
Hilti operasyonunda 17 Ağustos Marmara Depremi'nde hasar gören binalara usulsüz olarak sağlam raporu verilmesi gerekçesiyle aralarında Sakarya Üniversitesi'nden (SAÜ) bir öğretim üyesinin de bulunduğu beton firması, yapı denetim firması sahipleri ve inşaat laboratuvarı çalışanları olmak üzere çok sayıda kişi tutuklanmıştı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, binaların hasar raporlarının yeniden gözden geçirileceğini açıklamıştı.