Ege Postası
Geri

"Kaymak tabakayı yıkıyoruz"

Üç yıl önce HSYK'nın yapısını değiştirip, ''Kaymak tabakayı yıkıyoruz'' diyen iktidar, şimdi HSYK'yı topa tutuyor. Erdoğan da dün pişmanlığını dile getirdi.
Haberler / Güncel
30 Aralık 2013 Pazartesi 09:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - Yaklaşık üç yıl önce yapılan ve HSYK'nın yapısını değiştiren Anayasa değişikliği ve hemen ardından çıkarılan yeni HSYK yasasını savunan iktidar partisi, şimdi HSYK'yı yaylım ateşine tutmaya başladı. 
Başbakan Erdoğan da dün Manisa'da bu pişmanlığı dile getirdi ve ''Biz yanlış yaptık. HSYK'yı denetleyen bir mekanizma vardı. Demokrasinin gereği, Adalet Bakanlığındaki bu yetkiyi devrettik. Anayasayı değiştirecek güce sahip olursak bunu değiştirme durumundayız. Bu ülkede herkes denetlenecek, bu beyler denetlenmeyecek. Bunların da denetlenmesi lazım'' dedi.
''KAYMAK TABAKA'' DEMİŞTİ
Başbakan Erdoğan Anayasa değişikliği sırasındaki referandum gezilerinde HSYK'nın ''CHP'nin arka bahçesi olduğunu'' savunarak, ''HSYK'daki kaymak tabakayı yıkıyoruz'' demişti. Ancak yeni HSYK, Adli Kolluk yönetmeliğinde hükümetin yaptığı değişikliği "Anayasa ihlali" olarak nitelendirince bu kez "HSYK suç işledi. Bunları kim yargılayaca? Yetkim olsa ben yargılarım'' dedi.
Anayasa değişikliğinden sonra HSYK kanunu da yeniden düzenlenmişti. Tasarı 10 Aralık 2010'da günü TBMM'de ele alınırken konuşan dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin '' Yeni yasa ile kurul, bağımsız bir yapıya kavuşuyor. Görev ve yetkilerini kullanırken hiçbir organ, makam, merci veya kişi, bu kurula talimat veremeyecek. Adalet, tarafsızlık, doğruluk, tutarlılık, eşitlik ve liyakat çerçevesinde görev yapacak'' dedi.
ÜÇ YIL ARAYLA BOZDAĞ
TBMM'deki görüşmelerde konuşan dönemin AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise ''HSYK'nın çaycısı, bütçesi, oturacağı koltuğu bile yoktu, her şeyiyle göbeğine kadar Adalet Bakanlığına bağlıydı. Artık Adalet Bakanı karışamayacak, görüş serdedemeyecek'' diyerek tasarıyı savundu. Bozdağ son HSYK açıklaması üzerine ise bu kez Adalet Bakanı sıfatıyla ''Bu açıklama, yargı bağımsızlığına bir müdahale, yürümekte olan davayı görecek mahkeme ve hakimlere telkin niteliğindedir. Bu da Anayasa ihlalidir" dedi.
HSYK'nın yapısı 12 Eylül 2010 günü yapılan Anayasa referandumu ile değişmişti. Referandum sonrası çıkarılan 6087 sayılı HSYK Kanunu da, 11 Aralık 2010 tarihinde TBMM'de iktidar oylarıyla benimsendi. Yapılan değişikliklerle HSYK'nın üye sayısı 7'den 22'ye çıkarıldı. Kurul üyeleri, adli yargı hakim ve savcıları arasından 7, idari yargı hakim ve savcıları arasından 3, Yargıtay Genel Kurulundan 3, Danıştay Genel Kurulundan 2, Adalet Akademisi Genel Kurulundan bir ve Cumhurbaşkanının hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından seçtiği 4 üyeden oluştu. (Gazeteport)
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası