Ege Postası
Geri

'Köşk'e yasalarla yetki devrediliyor'

Erdoğan'ın Köşk adayı olup olmayacağı konuşulurken Kanadoğlu uyarıyor; "Yeni yetki ve görevlerle donatılan cumhurbaşkanı bir tür başkan haline getirilecek"
'Köşk'e yasalarla yetki devrediliyor'
Haberler / Politika
4 Mayıs 2014 Pazar 03:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2007 cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 formülünü dile getirerek gündeme gelen Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köşk’ü yasalarla yetkilendirme yolunda olduğuna dikkat çekti.

İLK ADIM MİT YASASI
Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu’ya konuşan Kanadoğlu, son MİT Yasası’yla da Cumhurbaşkanı’na görev ve yetki devri yapılmasının “Başbakan’ın görevlerini teker teker yasayla Cumhurbaşkanlığı’na aktarma amacının ilk adımı” olduğunu söyledi.
Işık Kansu’nun Cumhuriyet gazetesinin bugünkü (3 Mayıs 2014) nüshasında yayımlanan, “Düş Yok Edilemez” başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle;
Erdoğan, Köşk’ü Yasalarla Yetkilendirme Yolunda
Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu’na, “Recep Tayyip Erdoğan, Köşk’e çıksa, dilediği gibi ‘başkan’ yetkileri kullanabilir mi” diye sorduk. Anayasanın 104. maddesinin son fıkrasına dikkat çekti:

“Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasa’da ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.”
Ve devam etti:

“Şimdiye değin Cumhurbaşkanı’na seçme ve atama görevleri dışında, yalnızca ‘Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’ ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri hakkında yargılanma izni verme yetkisi tanınmıştı. Bunun dışında atama ve seçme dışında Cumhurbaşkanı’na bir yasayla görev verme ya da yetki devretme olmamıştı. Böylesi bir görev ve yetki; en son geçen günlerde çıkarılan MİT Yasası ile verildi. Bu yasa, Başbakan’ın ‘Bundan sonra gelecek herhangi bir Başbakan, MİT Müsteşarı hakkında soruşturma izni verse dahi ben bu girişimi cumhurbaşkanı olarak önlerim’ arzusunun açık ifadesiydi. Ayrıca, MİT Yasası’ndaki bu yetkilendirme, Başbakan’ın görevlerini teker teker yasayla Cumhurbaşkanlığı’na aktarma amacının ilk adımı gibi görünüyor. Anayasanın 140. maddesinin son fıkrasındaki ‘diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır’ ifadesine dayanarak olası bir anayasaya aykırılığı da aşarak, yasalarla Cumhurbaşkanlığı’na yeni görev ve yetkiler verme olanağı yaratılıyor bir anlamda. Böylece, yasalarla yeni yetki ve görevlerle donatılan cumhurbaşkanı bir tür başkan haline getirilecek. Böyle bir tehlikenin varlığı şimdiden gözüktü. ‘Böyle bir tehlike ile nereye gider bu devlet'’ diye sorarsanız, kendi kafalarında kurguladıkları o bilinmeyen hedefe doğru süratle gider.”
Sabih Kanadoğlu’nun değerlendirmesi; Recep Tayyip Erdoğan’ın çeşitli toplantılarda dile getirdiği bilinen “Cumhurbaşkanı olursam tüm anayasal yetkilerimi kullanırım” söyleminin ardında gizlenen amacı açığa çıkarması açısından çok önemli...

Sakıncasız Sözleşme
Recep Tayyip Erdoğan, “İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme”ye değişiklik getiren 15 No’lu protokolün onaylanmasına ilişkin kanun tasarısını imzaladı ve TBMM’ye gönderdi.

Protokoldeki en önemli değişiklik, sözleşmenin önsözüne eklenen metinle yapıldı. Böylece, hak ve özgürlüklerin korunmasında ulusal mekanizmaların asıl, sözleşme sisteminin ise ikincil olduğu, dolayısıyla imzacı devletlerin belirli bir takdir hakkına sahip oldukları vurgulandı.

Hak ve özgürlükler konusunda “ulusal mekanizmalar” denen şeyin nasıl işlediğini hepimiz biliyoruz. İşte onlar öncelik taşıyacak...
Ağustos ayından başlayarak halife sultanımız her türlü özgürlüğümüzle ilgili tek başına takdir hakkı kullanacağından, sözleşmeyi gözü kapalı imzalamakta hiçbir sakınca yok!
Hatır Gönül İşleri

Bülent Arınç, Haşim Kılıç’ı kolluyor: “Geçmiş günlerin hatırına ona karşı biraz daha özenli olmamız lazım.” Hatır ile anılacak olanları da sıralıyor: “Kıyafet serbestliğinden eğitim özgürlüğüne kadar özgürlük alanlarının genişletilmesinde Sayın Haşim Kılıç çok ayrı, çok özel bir yere sahip.” Kıyafet serbestliği dediği, kadınlar için öngörülen bir yasağın yaygınlaştırılması. Eğitim özgürlüğü dediği de çıkardıkları medrese yasası.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası