GAZİANTEP - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Balyoz Planı'' davasında verilen karara ilişkin, ''Silivri yargılamaları artık tarihe mal olan yargılamalardır. Orada adalet beklemek söz konusu değil, mahkemeler siyasal mahkemelerdir, özel mahkemelerdir, özel görevli mahkemelerdir, siyasi otoritenin emrinde olan mahkemelerdir. Oralarda adalet olmaz'' dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e geldi. Partililer tarafından Gaziantep Havalimanı'nda karşılanan Kılıçdaroğlu, havalimanı çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, ''Balyoz Davası'nda 21 ay sonra karar çıktı, o kararı nasıl değerlendiriyorsunuz-'' şeklindeki sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
''Silivri yargılamaları artık tarihe mal olan yargılamalardır. Orada adalet beklemek söz konusu değil, mahkemeler siyasal mahkemelerdir, özel mahkemelerdir. Özel görevli mahkemelerdir. Siyasi otoritenin emrinde olan mahkemelerdir. Oralarda adalet olmaz. Delillerin değerlendirilmediği, bilirkişi raporlarının gözardı edildiği yargılama sürecinde adalet beklemek doğru değildir. Onlar siyasi mahkemelerdir, dolayısıyla kararlarının da siyasi olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Adaletin olmadığı yerde, siz hukukun üstünlüğünden söz edemezsiniz. Dolayısıyla Silivri yargılamaları, adaletin dağıtıldığı, kamu vicdanının tatmin olduğu mahkemeler değildir. Vicdanın, siyasi otoritenin eline verildiği mahkemelerdir, o mahkemeler, dolayısıyla buralarda adalet söz konusu değildir.''
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen kanunun iptali istemiyle açılan davanın reddiyle ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, 4+4+4 ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını görmeleri gerektiğini, o kararı görmeden yorum yapmanın doğru olmadığını düşündüğünü ifade etti.
Kılıçdaroğlu, bölgede bulunduğu süre içerisinde sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edeceğini, fırsat bulursa da halkla beraber olmaya özen göstereceğini dile getirdi. Bir gazetecinin konuya ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, programlarında çadır kent ziyaretlerinin görünmediğini kaydetti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı hiçbir ayrım yapmaksızın verdik. Büyük mücadeleler sonucu bu ülkede bağımsızlığı, özgürlüğü getirdik. Hiç kimse altın tabak içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ni bize sunmadı'' dedi.
Kılıçdaroğlu, geldiği Gaziantep'te Kurtuluş Savaşı'nda ''Antep Savunması''nın sembol isimlerinden Karayılan'ın mezarını ziyaret etti.
Şehreküstü Semti'ndeki Şeyh Fethullah Camisi'nin avlusundaki Karayılan'ın mezarı başında dua eden Kılıçdaroğlu, Karayılan'ın aşiretinden olan, Gaziantep Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Mehmet Demir Atmalı'dan bilgi aldı. Atmalı, Kılıçdaroğlu'na ''Tarih, Kültür ve Folklor ile Atmalı Aşireti'' adlı bir kitap da hediye etti.
Kılıçdaroğlu, daha sonra yaptığı konuşmada, ''Antep Savunması'' kahramanlarından Karayılan ve arkadaşlarının verdiği mücadeleye değindi.
''Eğer bugün çocuklarımız okullarına gidebiliyorsa, eğer bugün bizde demokrasi, kör topal da olsa yürüyorsa Molla Mehmet dediğimiz Karayılan'ın, arkadaşlarının verdiği mücadelelerin sonucudur'' diyen Kılıçdaroğlu, Karayılan ve arkadaşları gibi kahramanların mücadelelerini anmanın, kavgalarını anlatmanın yetmeyeceğini, onları anmak, onlara saygı duymak da gerektiğini vurguladı.
Kılıçdaroğlu, Gazianteplilerin bu kahramanlara saygı duyduğunu, bu konuda bir araya geldiğini ve kitaplar yazdığını belirterek, Karayılan'ı çocukluğundan beri bildiğini, onun destanını ve öykülerini de dinlediğini aktardı.
Karayılan'ın mezarına ilk kez geldiğini ve ilk kez dua ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
''Onun ailesine elbette saygılarımızı sunacağız. Sizler, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının verdiği mücadelenin hangi koşullarda verildiğini çok iyi biliyorsunuz, çünkü o aileden geliyorsunuz. Bugün bu isimsiz kahramanlar unutulmak isteniyor. Eğer kurtuluş törenlerinde kendi ulusal giysisiyle yürüyüş yapmak isteyen bir vatandaşı, bir siyasal iktidar engellemek istiyorsa, o biraz da korkusundandır. Neden engellemek ister. Bu insanlar, o mücadeleye bağlı insandır. O mücadelenin genç kuşaklar tarafından da bilinmesini istiyorlar.''
Gaziantep'in hangi koşullarda kurtulduğunu, bu konuda nasıl mücadele verildiğinin çocuklara anlatılması, çocukların tarihi bilerek köklerinin ne olduğu öğrenmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''Tarihi olmayan devlet olmaz, tarihi olmayan ülke, millet olmaz. Biz tarihin derinliklerinden gelen köklü bir ulusuz. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı hiçbir ayrım yapmaksızın verdik. Büyük mücadeleler sonucu, bu ülkede bağımsızlığı, özgürlüğü getirdik. Hiç kimse altın tabak içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ni bize sunmadı. Bu ülkenin her karış toprağında Karayılan gibi kahramanların kanları ve canları vardır. Onları şükranla, minnetle, rahmetle anmak da hepimizin ortak görevidir. O görevimin bir parçasını yapmak için bugün buradayım. Onun huzurunda olmaktan da son derece memnunum.''
Karayılan'ın mezarının bulunduğu caminin bahçesinde bir süre vatandaşlarla da görüşen Kılıçdaroğlu, buradakilerin sorun ve taleplerini dinledikten sonra konaklayacağı otele geçti. (GERÇEK GÜNDEM)