Ege Postası
Geri

'Slow Food' unvanlı Germiyan'a çevre müjdesi

İzmir'in turizm cenneti Çeşme İlçesi'nin 'slow food' (yavaş gıda) unvanlı Germiyan Mahallesi'nde kurulan taş ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' raporunun yürütmesi, idare mahkemesince durduruldu. Taş ocağının kapatılması için çevrecilerin ve vatandaşların mücadelesinin devam ettiği açıklandı. Mahkemeden o rapora kırmızı kart
'Slow Food' unvanlı Germiyan'a çevre müjdesi
Haberler / İzmir
13 Temmuz 2016 Çarşamba 09:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Çeşme'nin doğal güzellikleriyle SİT kapsamında olan Germiyan Mahallesi, Türkiye'nin ilk 'Slow Food' unvanlı bölgelerinden biri oldu. Ancak bu bölgeye kurulan taş ocakları, tepkilere rağmen faaliyetlerini sürdürdü. Taş ocaklarına karşı hem vatandaşlar hem de çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı. Bu taş ocaklarından biri 8 yıl süren hukuk sürecinden sonra tamamen kapatıldı. Ancak Germiyan'da bu sürede bir başka alanda taş ocağı açıldı. Bu ocak için de açılan davada, 4'üncü İdare Mahkemesi, 2015 yılının Ağustos ayında 'ÇED gerekli değildir' raporu içini yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şirketin, yürütmeyi durdurma kararındaki gerekçeleri ortadan kaldırmasından sonra taş ocağı, yenilenen 'ÇED gerekli değildir' raporuyla yeniden faaliyetlerine başladı.

İÇME SUYU SAĞLAYAN BARAJ BÖLGESİNDE
İlçede ve bölgede rüzgarla dağılan toz kirliliği yaratmasının yanı sıra Çeşme'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Kutlu Aktaş Barajı'nın koruma havzasında yer alan taş ocağı için, bir kez daha adli süreç başlatıldı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nin belirlediği 5 kişilik bilirkişi heyeti, kısa süre önce hazırladıkları raporlarını mahkemeye ulaştırdı. Bilirkişi raporunda, taş ocağının zeytinlik alanlarına yakın mesafede olduğu, Kutlu Aktaş Barajı besleme sahasının da içerisinde olduğu bilgilerine yer verildi. Bunun üzerine Mahkeme, taş ocağının faaliyetlerini sürdürebilmesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' raporu için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar uyarınca da, taş ocağının faaliyetlerinin durdurulması için, vatandaşlar adına avukatlar gerekli kurumlara başvurdu.

Aynı zamanda da çevre gönüllüsü olan davanın avukatı Şehrazat Mercan, "Bu alanlar çok özel bölgeler. Doğal güzellikler ve korunmaları lazım. Zaten bunun içinde SİT alanı yapılıyorlar. Germiyan'ın doğal güzelliği var. Yemek türlerinin kaybolmaması için verdiği mücadeleden dolayı 'Slow Food' unvanı var. Böyle bir alanı yok etmek için taş ocağı açıldı. Biz de mücadele ettik. Burası aynı zamanda, vatandaşın içme suyunu sağlayan baraja da zarar veriyor. İnsan sağlığıyla da doğrudan ilgili. Mahkeme bizim için önemli bir karar verdi ve faaliyetleri durdurdu. Şimdi iptali için mücadele sürecek" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası