Ege Postası
Geri

'Türkiye başkanlığa geçti bile'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin'in açıkladığı belgeye göre Başbakan bir yetki daha aldı.
'Türkiye başkanlığa geçti bile'
Haberler / Politika
8 Kasım 2012 Perşembe 13:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İSTANBUL- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Türkiye fiili olarak Başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Başbakan nerede hangi arsanın satılacağına bile karışıyor" dedi. Tekin, açıkladığı belgede yer alan ifadelerin Başbakan'ı "tek adam" haline getirdiğinin kanıtı olduğunu da söyledi.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hiçbir kanun / kural ve hukuki norm tanımadığını söyledi. Tekin, "İdari sistemimiz Başkanlık olmamasına rağmen, Erdoğan fiili olarak Başkanlık sistemine geçti" dedi. Başbakanlık'ın bir süre önce yayınladığı bir genelgeyi de gösteren Tekin, "Bu genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının kiralayacağı ya da satacağı herhangi bir mülk için Başbakanlık'tan izin alması gerektiği yazılı. Yani; bir kurum elindeki ihtiyaç fazlası mülkü kiralayıp kendisine gelir elde etmek istese, bunu bile Başbakan'a soracak. Böyle bir uygulama dünyanın neresinde var'" diye sordu.

 

Başbakanlık'ın 2012/15 sayılı genelgesini www.gercekgundem.com 'a paylaşan Tekin, şöyle konuştu:

 

"Genelgede kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlık'tan izin alınacaktır, yazıyor. Bu genelgeye göre bir kurumun yer kiralaması ya da mülkünü kiraya vermesi, satması Başbakan'ın iznine bağlı hale getiriliyor. Bunun adı demokrasi olabilir m? Kurumların özerkliği ortadan kaldırılıyor. Başbakan adeta bir emlakçı gibi her türlü alış ve satışla ilgileniyor."

 Son genelgenin özerkliği ve yerinden yönetimi tamamen ortadan kaldıracağını söyleyen Tekin, "Belediyeleri bu genelgenin dışında tutmuşlar. Başbakan belediyeleri zaten kendisi yönettiği için genelgede buna yer verdirmemiş" dedi.

 Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgeye göre, tüm alım ve satış işlemleri için Başbakanlık'tan izin alınması gerekecek.

 Başbakan Erdoğan'ın özellikle büyük kentlerde ve AKP'li büyükşehir belediyelerin sınırları içindeki tüm arsa satışlarıyla ilgilendiğini de söyleyen Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Tüm belediye başkanları bilir ki; büyük çaplı plan değişiklikleri ve inşaat alanlarının satışıyla bizzat Erdoğan ilgilenir. Ondan habersiz hiçbir arsa satılamaz, imara açılamaz. Bu yöntem, Başkanlık sistemini bile aratır bir hale geldi. Türkiye, Başbakan Erdoğan'ın keyfi ve denetlenemeyen uygulamaları yüzünden ultra başkanlık sistemine geçti."

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, Başbakan'ın keyfi uygulamalarından birinin de ilçe sınırlarının değiştirilmesi olduğunu söyledi. Tekin, "Dün gece saat 04.00'te Ankara'nın Yenimahalle İlçesi'nin sınırlarını değiştirdiler. Hangi hukuki ve sosyal zorunluluk vardı acaba sınırların değişmesi içi? Milletvekili arkadaşlarımız bunu TBMM'de sordular; ama herhangi bir cevap da alamadılar" dedi.

 

Başbakan Erdoğan'ın başta Ankara Yenimahalle Belediyesi'ni CHP'den koparmaya çalıştığını belirten Tekin, "Seçim sandığında bizi yenemeyenler, TBMM'deki çoğunluklarına dayanarak seçmen iradesini hiçe sayıyorlar. Değil; Yenimahalle'yi ikiye bölmek, yirmiye bölseler bile CHP'nin kazanmasını engelleyemezler" ifadesini kullandı. (GERÇEKGÜNDEM)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası